12/12/2020 12/12/2020   Γράφει ο Αρχιμ. Αλέξιος Εγκλειστριώτης Με αφορμή τη συνεχιζόμενη πανδημία του Κορωνοιού και τα αυστηρά μέτρα που εξήγγειλε η Κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να περιορίσει την εξάπλωση του, αλλά και τις εν μέρει δικαιολογημένες αντιδράσεις του κόσμου, θα θέλαμε να επισημάνουμε τα εξής: 1. Ο Κορωνοιός δεν αντιμετωπίζεται μόνο με τη λήψη περιοριστικών μέτρων,...
12 Δεκεμβρίου, 2020 - 22:43
Τελευταία ενημέρωση: 12/12/2020 - 22:46

Η Λατρεία στη ζωή της Εκκλησίας εν μέσω κορωνοϊού

Διαδώστε:
Η Λατρεία στη ζωή της Εκκλησίας εν μέσω κορωνοϊού

 

  • Γράφει ο Αρχιμ. Αλέξιος Εγκλειστριώτης

Με αφορμή τη συνεχιζόμενη πανδημία του Κορωνοιού και τα αυστηρά μέτρα που εξήγγειλε η Κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να περιορίσει την εξάπλωση του, αλλά και τις εν μέρει δικαιολογημένες αντιδράσεις του κόσμου, θα θέλαμε να επισημάνουμε τα εξής:

1. Ο Κορωνοιός δεν αντιμετωπίζεται μόνο με τη λήψη περιοριστικών μέτρων, που σε πολλές περιπτώσεις περιορίζουν βάναυσα τις θρησκευτικές ελευθερίες και τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, μέτρα τα οποία δημιουργούν άλλα προβλήματα, που άπτονται εν πολλοίς της ψυχικής και σωματικής υγείας των συνανθρώπων μας.

2. Θα έπρεπε οι διάφοροι θεσμοί του Κράτους να εμπνεύσουν και να εμπεδώσουν στο λαό τη μόνιμη τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας, με τη συνεχή διαφώτιση του κόσμου και όχι με τη λήψη βάρβαρων μέτρων, που στο τέλος δημιουργούν αντιδράσεις και εκτρέφουν αισθήματα ανυπακοής, οδηγώντας έτσι στα αντίθετα αποτελέσματα. Με τα εξοντωτικά πρόστιμα και τις απειλές δεν εμπνέεται ο λαός.

3. Όμως ο ίδιος ο λαός (συμπεριλαμβανομένων των νέων και όσων εκκλησιάζονται) πρέπει να συνειδητοποιήσει και να αποδεχθεί ότι όντως ο θανατηφόρος ιός κυκλοφορεί ανάμεσα μας και σκορπίζει το θάνατο. Δεν έχει σημασία αν ο κορωνοιός είναι δημιούργημα των ανθρώπων, γι’ αυτό και κατήντησε να είναι ανεξέλεγκτος, ούτε πρέπει να μένουμε μόνο στη διαπίστωση ότι αυτοί που τον εδημιούργησαν να στόχευαν στην εξόντωση του πληθυσμού της γης, για την εξυπηρέτηση των άνομων συμφερόντων τους.
Εν τέλει η αντιμετώπιση του επιβάλλει τη συστράτευση και συνεργασία όλων των θεσμών της Κοινωνίας μας (Κράτους, Εκκλησίας, κομμάτων, Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης) αλλά και του ίδιου του λαού μας.

4. Πέρα από τα διατάγματα και τα άλλα ανθρώπινα μέτρα απαιτείται η επιστροφή όλων μας πίσω στα πνευματικά μας ερείσματα, όπως είναι η Πίστη μας στο Θεό, που μας στηρίζει, μας φωτίζει και μας καθοδηγεί. Αντ’ αυτού αποξενωθήκαμε από τον Θεό, που είναι το φως, η αλήθεια και η πηγή της ζωής, γι’ αυτό και κυριευθήκαμε όλοι από τον φόβο, τον πανικό, την απελπισία και την αγωνία για την φυσική μας ύπαρξη και παρουσία.

5. Η Αγία και Ιερά ημών Σύνοδος της Αγιωτάτης Εκκλησίας μας, θα έπρεπε προ πολλού ως Σώμα να ήταν πιο αποφασιστική και διεκδικητική, προστατεύοντας τα πνευματικά δικαιώματα των μελών της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας. Δεν νοείται από μόνοι μας να απεμπολούμε τα βασικά θρησκευτικά ανθρώπινα δικαιώματα των πιστών μελών της Εκκλησίας μας και άθελα μας να τα εκχωρούμε στην κυβέρνηση ή και το χειρότερο το κάθε μέλος της Συνόδου, με όλο το σεβασμό που τρέφουμε τόσο προς το Μακαριότατο, αλλά και προς όλους τους Ιεράρχες μας, να προβαίνει σε ατομικές, μεμονωμένες παρεμβάσεις, σωστές μεν αλλά πού δείχνουν όχι και την καλύτερη εικόνα προς την Κοινωνία.

6. Από την άλλη δεν πρέπει να αφήνεται το κράτος, κάτω από την πίεση των όποιων συμβούλων του, να καθορίζει με αποφάσεις του, το αν οι πιστοί δικαιούνται ή όχι να ικανοποιούν τις βαθύτερες πνευματικές ανάγκες της ψυχής τους. Είναι απαράδεκτο, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, να κλείνουν οι Ιεροί Ναοί μας το Πάσχα και τα Χριστούγεννα και μάλιστα το χειρότερο, να ποινικοποιείται με αυτό τον τρόπο η συμμετοχή στο μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας. Υπήρξαν στο παρελθόν και άλλες εξ’ ίσου σοβαρές πανδημίες. Ουδέποτε όμως συνέβη αυτό που γίνεται σήμερα. Ούτε από τους κατά καιρούς κατακτητές, που πέρασαν απ’ αυτό το Νησί.

Είναι ντροπή μας να ανεχόμαστε με τέτοιο βάναυσο τρόπο να κλείνονται οι Εκκλησίες μας!!!

Ναι στα μέτρα προστασίας του κόσμου από την πανδημία, αλλά όχι με το πρόσχημα αυτό να προσβάλλονται τα ιερά και τα όσια μας. Ντροπή σ’ αυτούς που, ανεύθυνα φερόμενοι, παρεμποδίζουν τους πιστούς με τις αποφάσεις τους να εκτελέσουν το πιο ιερό καθήκον τους ως χριστιανών, να μπορούν να κοινωνήσουν των Αχράντων Μυστηρίων και μάλιστα στην μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανωσύνης, τα άγια Χριστούγεννα.

Ναι στην τήρηση των υγειονομικών μέτρων προστασίας μας, όχι όμως να μας ορίζουν οι άρχοντες του κόσμου τούτου πότε και αν πρέπει να εκκλησιαζόμαστε και να κοινωνούμε έστω και με περιορισμένο αριθμό συμμετοχής. Αυτά μόνο οι αντίχριστοι, σε άλλες εποχές, τα έκαναν και όχι οι σημερινοί χριστιανοί άρχοντες έστω κι αν μας κυβερνούν.

Στώμεν καλώς αδελφοί μου!!! Κάτω τα ανόσια χέρια από την Εκκλησία μας!!!

Προσευχόμαστε ο Θεός να φωτίσει σύντομα τους δημοκρατικά εκλελεγμένους άρχοντες μας να αναθεωρήσουν τις αποφάσεις τους!!!

7. Με τα πιο πάνω δεν θέλουμε με κανένα τρόπο να αγνοήσουμε το σοβαρό πρόβλημα της πανδημίας, που όντως απειλεί την φυσική μας ύπαρξη, την ίδια τη ζωή μας. Ούτε και υποβαθμίζουμε τη σοβαρότητα της κατάστασης που βιώνουμε.
Θα ανέμενε κανείς ότι, όλοι μας, εκκλησιαστικοί και πολιτικοί άρχοντες και αρχόμενοι, τουλάχιστον όσοι πιστεύουμε, να στρεφόμασταν στο Θεό και μετανοώντας για τις αμαρτίες μας, με πίστη, γονυκλισίες, παρακλήσεις, λιτανείες και προσευχές να τον παρακαλούσαμε, να μας απαλλάξει απ’ αυτή τη λαίλαπα, δείχνοντας το έλεος και την αγάπη Του στο λαό μας!!!

Ας μη ξεχνάμε όλοι τη διαβεβαίωση του Κυρίου μας: “τα αδύνατα παρά ανθρώποις δύνατα εστί παρά τω Θεώ” (Λκ18,27).

Ο Ιησούς Χριστός, που είναι “ο Κύριος της ζωής και του θανάτου”, μας καλεί να υπερασπιζόμαστε με την ίδια τη ζωή μας, την Πίστη μας και να διαφυλάττουμε τις ηθικές και πνευματικές μας αξίες, με το να τηρούμε στη ζωή μας τις εντολές Του και το άγιο θέλημα Του!!!

Ας έχουμε πάντοτε ως έξοχα πρότυπα τους Αγίους και μάρτυρες μας, που με το μαρτύριο της συνειδήσεως και του αίματος τους, κράτησαν και διατήρησαν άμωμη και ανόθευτη την αλήθεια της πίστεως μας!!!

Ας τους μιμηθούμε κι εμείς!!!

Εορτή μνήμης του εν Αγίοις πατρός ημών, Σπυρίδωνος Επισκόπου Τριμυθούντος του θαυματουργού 12/12/2020.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων