08/03/2020 08/03/2020 Μια φορά και ένα καιρό οι άνθρωποι για άλλη μία φορά είχαν να αντιμετωπίσουν έναν καταστροφικό ιό, που έφερνε το θάνατο και διαδιδόταν εύκολα. Όχι δεν πρόκειται να σας πω ένα παραμύθι αλλά θα μιλήσουμε για μία αλήθεια που ξεπερνά τη λογική. Μία αλήθεια που όχι μόνο δεν σκοτώνει αλλά αντίθετα σώζει. Τις τελευταίες μέρες...
08 Μαρτίου, 2020 - 10:44
Τελευταία ενημέρωση: 08/03/2020 - 10:52

Η Θεία Κοινωνία, ο Κορονοϊός και οι “σύγχρονοι Ιουλιανοί”

Διαδώστε:
Η Θεία Κοινωνία, ο Κορονοϊός και οι “σύγχρονοι Ιουλιανοί”

Μια φορά και ένα καιρό οι άνθρωποι για άλλη μία φορά είχαν να αντιμετωπίσουν έναν καταστροφικό ιό, που έφερνε το θάνατο και διαδιδόταν εύκολα. Όχι δεν πρόκειται να σας πω ένα παραμύθι αλλά θα μιλήσουμε για μία αλήθεια που ξεπερνά τη λογική. Μία αλήθεια που όχι μόνο δεν σκοτώνει αλλά αντίθετα σώζει.

Τις τελευταίες μέρες ο πλανήτης γη βρίσκεται υπό το μυστήριο πέπλο ενός περίεργου ιού, του Κορονοϊού. Πολλοί άνθρωποι έχουν πεθάνει, πολλοί έχουν νοσήσει και άλλοι βρίσκονται σε καραντίνα. Κάποιοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ο ιός αυτός δεν είναι τίποτα περισσότερο από έναν ιό γρίπης. Οφείλουμε, τονίζουν, να είμαστε προσεκτικοί στην καθημερινή βιωτή μας, όπως θα κάναμε με κάθε άλλη γρίπη. Θα πρέπει να αποφεύγουμε να βρισκόμαστε σε μέρη με πολύ κόσμο, να περιορίσουμε τις χειραψίες, να απολυμαίνουμε τα χέρια μας και να εφαρμόζουμε διάφορες οδηγίες που μας δίνουν οι γιατροί και έχει ανακοινώσει το Υπουργείο Υγείας.

Της Δρ. Ειρήνης Αρτέμης, post-Doc, PhD & MA- Καθηγήτρια Σύμβουλος στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο

Και φυσικά, ενώ υπάρχουν αυτές οι εντολές, εκατοντάδες άνθρωποι καθημερινά συνωστίζονται στα μέσα μαζικής μεταφοράς, βρίσκονται στην εργασία τους που έρχονται σε επαφή με πολλά άτομα, πάνε σε γάμους, σε σχολεία, πανεπιστήμια, στο γήπεδο, στο θέατρο, στις καφετέριες αλλά και στην Εκκλησία. Και ενώ μερικούς δεν τους ενοχλούν όλα τα άλλα, τους ενοχλεί ότι οι Χριστιανοί πάνε στην Εκκλησία και μάλιστα τους ενοχλεί ότι Κοινωνούν. Το περίεργο και παράλογο της υπόθεσης είναι ότι νοιάζονται για τους Χριστιανούς, κάποιοι που θεωρούν ότι για αυτούς δεν υπάρχει ο Χριστός ως Θεός. Έχουν θέσει τον εαυτό τους εκτός Εκκλησίας και ενώ δεν θα έπρεπε να τους νοιάζουν τα της Εκκλησίας σαν σύγχρονοι Ιουλιανοί στρέφονται με κάθε ευκαιρία εναντίον της Ορθόδοξης Εκκλησίας και προσπαθούν να δείξουν το μένος που έχουν εναντίον της.

Το ερώτημα που γεννιέται στο μυαλό μας είναι, γιατί αυτοί οι «προστάτες» των Χριστιανών και του ψευτοανθρωπισμού δεν στρέφονται εναντίον κάποιων άλλων θρησκειών που μπορεί να βάζουν με την παράδοσή τους σε κίνδυνο τους πιστούς τους; Όπως και να έχει το ζήτημα, εμείς ως Χριστιανοί γνωρίζουμε ότι φυσικά πρέπει να τηρούμε κάποιες οδηγίες του Υπουργείο Υγείας για τον Κορονοϊό. Όσον, όμως, αφορά τη συμμετοχή μας σε λατρευτικές εκδηλώσεις της Εκκλησίας μας αλλά και στη συμμετοχή μας στη θεία Κοινωνία αυτό είναι κάτι που κανείς δεν μπορεί να μας σταθεί εμπόδιο.

Η Εκκλησία μας είναι το σώμα του ίδιου του Θεανθρώπου, δηλαδή του τέλειου Θεού και του τέλειου ανθρώπου. Άρα, αφού είναι το σώμα του ίδιου του Θεανθρώπου μόνο ζωή δίνει και όχι θάνατο. Φυσικά, αυτό δεν μπορεί κάποιος που δεν πιστεύει στο Χριστό να το δεχθεί. Θα μπορούσε, όμως, να δεχθεί ότι η θεία Κοινωνία που για τους άθεους ή αντίχριστους είναι απλώς ψωμί με κρασί για τους Χριστιανούς είναι το σώμα και το αίμα του ίδιου του Θεανθρώπου Χριστού. Ποτέ μέχρι τώρα στα ιατρικά δεδομένα δεν έχει καταγραφεί η περίπτωση κάποιου ιερέα που κόλλησε κάποια μεταδοτική ασθένεια, όπως φυματίωση, ηπατίτιδα, πανούκλα, ΑIDS και πολλές άλλες από τη θεία Κοινωνία. Αναφέρω ως παράδειγμα τους ιερείς που καταλύουν ό,τι περισσεύει στο Άγιο Δισκοπότηρο μετά τη μετάληψη των πιστών.

Δεν θα χρησιμοποιήσω αγιογραφικά και πατερικά χωρία για να αποδείξω ότι η θεία Κοινωνία είναι μυστήριο ζωής και όχι θανάτου. Αυτά θα ενίσχυαν την πίστη όσων πιστεύουν. Θα επικαλεστώ κάποια παραδείγματα που ίσως δεν μπορούν να τα αμφισβητήσουν όσοι αποφάσισαν να επιχειρηματολογήσουν εναντίον της Θείας Κοινωνίας και της πιθανής σχέσης της με τη μετάδοση του Κορονοϊού. Στα χρόνια του Βασιλείου Καισαρείας, ο ιερός αυτό Πατήρ στη Βασιλειάδα διακονούσε ο ίδιος λεπρούς και φυματικούς και μάλιστα τους κοινωνούσε από το ίδιο δισκοπότηρο που κοινωνούσε ο ίδιος, χωρίς ποτέ να νοσήσει από τις ασθένειες αυτές.

Στο νοσοκομείο «Σωτηρία», υπάρχουν καταγεγραμμένες μαρτυρίες ιερέων αλλά και μητροπολιτών που κοινωνούσαν τους φυματικούς με την ίδια λαβίδα και μετά κατέλυαν οι ίδιοι τη θεία Κοινωνία. Το έκαναν μάλιστα μπροστά στο εκκλησίασμα φανερά, για να δείξουν ότι η θεία Ευχαριστία είναι ζωή και δεν ελλοχεύει κανένα κίνδυνο. Φυσικά, αυτό τονίζουν και διακεκριμένοι επιστήμονες, όπως πρόσφατα δήλωσε η κυρία Ελένη Γιαμαρέλου, διάσημη λοιμωξιολόγος στην ελληνική επικράτεια. Άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο ιερέας της Σπιναλόγκας, ο π. Χρύσανθος Κουτσουλογιαννάκης. «Δέκα ολόκληρα χρόνια ο ιερομόναχος Χρύσανθος Κουτσουλογιαννάκης ήταν η παρηγοριά των λεπρών στη Σπιναλόγκα. Ευλογούσε και κοινωνούσε τους αρρώστους απλώνοντας το χέρι και λαμβάνοντας θεία κοινωνία από το ίδιο κουτάλι χωρίς να φοβηθεί την ασθένεια και τις συνέπειες της» και φυσικά ποτέ δεν αρρώστησε.

Ερευνώντας κάποια από τα αρχεία των νοσοκομειακών παρεκκλησίων θα μπορούσε να βρει δεκάδες ή εκατοντάδες μαρτυρίες ιερέων που υπηρετούσαν ως λειτουργοί του Υψίστου, ανθρώπους που ήταν άρρωστοι με μεταδιδόμενα νοσήματα και ποτέ δεν κόλλησαν κάτι από τη θεία Κοινωνία. Επιπλέον, όπως προαναφέρθηκε, ποτέ ιερέας δεν έχει κολλήσει κάτι από την θεία Κοινωνία, αφού όλοι οι ιερείς καταλύουν συνέχεια το υπόλοιπο της Θείας Κοινωνίας, αφού έχουν κοινωνήσει το εκκλησίασμά τους μέσα στο οποίο υπάρχουν πιστοί με μεταδιδόμενα νοσήματα.
Επειδή κάποιοι θα πουν ότι και οι Ινδοί θεωρούν ότι, όταν πλένονται στον Γάγγη, αγιάζονται, αλλά στην πραγματικότητα κολλούν ασθένειες, θα τους απαντήσω ότι πρώτον εκεί υπάρχουν καταγεγραμμένα περιστατικά ανθρώπων που νόσησαν, αντίθετα σχετικά με τη συμμετοχή στη θεία Κοινωνία δεν υπάρχει ούτε ένα περιστατικό καταγεγραμμένο ότι κάποιος κόλλησε κάτι. Μάλιστα ο γιατρός και βουλευτής Αθανάσιος Αβραμίδης στη δεκαετία του 1990 είχε κάνει ολόκληρη μελέτη χρησιμοποιώντας ιατρικά επιχειρήματα, τονίζοντας ότι τότε ήταν αδύνατο κάποιος να κολλούσε AIDS και οποιοδήποτε άλλο νόσημα από τη θεία Κοινωνία.

Ως χριστιανοί, εμείς έχουμε την πίστη ότι η θεία Κοινωνία είναι η ίδια η ζωή. Άλλωστε οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί δεν είναι ούτε ανόητοι, ούτε φρενοβλαβείς, ούτε αμόρφωτοι για να βάλουν τη ζωή τους και τη ζωή των δικών τους σε κίνδυνο. Όλοι όσοι νοιάζονται για την δήθεν προστασία της ζωής των Χριστιανών, ας κοιτάξουν τα του οίκου τους και ας προσπαθήσουν να περιορίσουν ή να κρύψουν το μίσος που τρέφουν για την Ορθοδοξία και την Εκκλησία. Καλό είναι να θυμούνται τα λόγια του Ιωάννη του Χρυσοστόμου: «Συλλογίσου πόσοι τύραννοι πολέμησαν τὴν Ἐκκλησία καὶ πόσους φοβεροὺς διωγμοὺς ξεσήκωσαν ἐναντίον της…Τὴν πολεμοῦσαν ὅλοι. Κι ἂν μερικοὶ δὲν ξεσήκωναν οἱ ἴδιοι διωγμούς, ὅμως ἡ προσήλωσή τους στὴν εἰδωλολατρία ὑποκινοῦσε στὸν ἀγώνα ἐναντίον τῆς Ἐκκλησίας ὅσους ἤθελαν νὰ τοὺς κολακέψουν…. Πραγματικὰ «πύλαι ᾅδου οὐ κατισχύσουσιν αὐτῆς». Ἀπὸ τὰ παρελθόντα ὅμως, πίστευε καὶ γιὰ τὰ μέλλοντα. Καὶ στὸ μέλλον κανεὶς δὲν θὰ μπορέσει νὰ νικήσει τὴν Ἐκκλησία. Γιατὶ ἂν δὲν κατόρθωσαν νὰ τὴ συντρίψουν ὅταν ἀριθμοῦσε λίγα μέλη, ὅταν ἡ διδασκαλία της φαινόταν καινούργια καὶ παράξενη, ὅταν τόσοι φοβεροὶ πόλεμοι καὶ τόσοι πολλοὶ διωγμοὶ ἀπὸ παντοῦ ξεσηκώνονταν ἐναντίον της, πολὺ περισσότερο δὲν θὰ μπορέσουν νὰ τὴ βλάψουν τώρα, ποὺ κυριάρχησε σ᾿ ὅλη τὴν οἰκουμένη, ποὺ κυρίεψε ὅλα τὰ ἔθνη καὶ ποὺ ἐξαφάνισε τοὺς βωμοὺς καὶ τὰ εἴδωλα, τὶς γιορτὲς καὶ τὶς τελετές, τὸν καπνὸ καὶ τὴν τσίκνα τῶν αἰσχρῶν θυσιῶν».

Ευχόμαστε γρήγορα, όσοι πολεμούν την Ορθοδοξία, να το αντιληφθούν και να γίνουν Παύλοι από Σαούλ, και όχι να μείνουν στο σκότος του μίσους τους.
Καλή Τεσσαρακοστή.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων