21/07/2022 21/07/2022 Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος Στο πανέμορφο 2-ο Διαμέρισμα του Παγκρατίου, που αναδύει όλη την αύρα και την ομορφιά της παλιάς αριστοκρατικής Αθήνας, συνέρρευσε μαζικά σήμερα Τετάρτη 20-7-22 το απόγευμα, σε μια μεγαλειώδη αληθινά εκκλησιαστική λειτουργία, όλη η Αθήνα, για να εορτάσει πανηγυρικά και να τιμήσει την σεπτή μνήμη του Προφήτη Ηλία του Θεσβίτη. Προστάτη...
21 Ιουλίου, 2022 - 9:41
Τελευταία ενημέρωση: 21/07/2022 - 9:47

Ηθική έξαρση για τον Προφήτη Ηλία, στην ομώνυμη εκκλησία του Παγκρατίου

Διαδώστε:
Ηθική έξαρση για τον Προφήτη Ηλία, στην ομώνυμη εκκλησία του Παγκρατίου

Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Στο πανέμορφο 2-ο Διαμέρισμα του Παγκρατίου, που αναδύει όλη την αύρα και την ομορφιά της παλιάς αριστοκρατικής Αθήνας, συνέρρευσε μαζικά σήμερα Τετάρτη 20-7-22 το απόγευμα, σε μια μεγαλειώδη αληθινά εκκλησιαστική λειτουργία, όλη η Αθήνα, για να εορτάσει πανηγυρικά και να τιμήσει την σεπτή μνήμη του Προφήτη Ηλία του Θεσβίτη. Προστάτη εν άλλοις των αρτοποιών και των γουναράδων, που κατήγετο από την φυλή του Ααρών.

Της έξοχης θείας φυσιογνωμίας της Ορθοδοξίας μας, που με ξεχωριστή ζέση και αυταπάρνηση διατράνωσε την πίστη του στον Θεό. Υπέστη ανελέητα κυνηγητά ο ιερός Ηλίας από τον τότε βασιλιά Αχαάβ και την μοχθηρή γυναίκα του Ιεζάβελ στην Σιδωνία, καθώς εξεδίωκε τις ειδωλολατρικές θεότητες, αλλά δεν κάμφθηκε ποτέ το χριστιανικό φρόνημά του. Ακόμα και όταν αναγκάστηκε να κρυφτεί σε μια σπηλιά πέρα από τον Ιορδάνη, τρεφόμενος με ολίγο φαγητό που του έφερνε κάθε πρωί ένας κόρακας και ολιγότερο ακόμη νερό. Για να τιμωρήσει την αθεΐα του βασιλιά Αχαάβ, ο Προφήτης Ηλίας προσευχόμενος, είχε προξενήσει ανομβρία για τρεισήμισι χρόνια στην περιοχή του και έτσι κρύφτηκε στην σπηλιά, ώστε να αποφύγει την μήνιν του βασιλιά. Αλλά ξεχωριστός και ευλογημένος ήταν ακόμα ο ιερός Ηλίας και από τον Ιησού. Διότι όταν έλαβε χώρα η μεταμόρφωση του Κυρίου, οι μαθητές του είδαν στο βουνό τους προφήτες Ηλία και Μωυσή, να συνομιλούν με τον Κύριο. Στην συνείδηση άλλωστε πολλών χριστιανών της εποχής είχε ταυτιστεί ο Προφήτης Ηλίας με τον Ιησού, βλέποντας τα θαύματά του και ακούγοντας την διδασκαλία του. Θα ρωτήσει ο Ιησούς : «Τίνα με λέγουσιν οἱ άνθρωποι είναι;». Και οι μαθητές του θα απαντήσουν «Ιωάννην τὸν βαφτιστήν, άλλοι δὲ Ηλίαν….» !

Στο αρχοντικό Παγκράτι και στην ομώνυμη λαμπροστόλιστη εκκλησία του Προφήτη Ηλία, που ανέδυε την γλυκιά κατάνυξη της Ορθοδοξίας και κατήυγαζε την πορφύρα της βυζαντινής μεγαλοπρέπειας, έσπευσαν σωρηδόν, τόσον οι Αθηναίοι του ιστορικού 2-ου Διαμερίσματος, όσο και πλήθος Αθηναίων από τα άλλα διαμερίσματα της πόλης, για να τιμήσουν την έξοχη ηθικά μνήμη του κορυφαίου Προφήτη της Ορθοδοξίας μας και να αντλήσουν ψυχικές δυνάμεις, από την θεία χάρη του. Και φάνταζε σε αυτό το κατανυκτικό λιόγερμα του Ιουλίου, η πανέμορφη εκκλησία της οδού Αρύββου, σαν ένα πελώριο ξωκλή-σι, που θαρρείς ανέδυε από την μεγάλη πύλη του, ο Προφήτης Ηλίας. Με έκδηλη την φροντίδα και την αγάπη στον καθαρισμό και στολισμό του ναού, από τον αρχιερέα της εκκλησίας Αρχιμανδρίτη κ-ο Νεόφυτο Δοντά. Της πανηγυρικής μεθεόρτιας λειτουργίας χοροστάτησε ο σεπτός προϊστάμενος του ναού Αρχιμανδρίτης κ.κ. Νεόφυτος Δοντάς, σε μια αληθινά μοναδική κατανυκτική ατμόσφαιρα, στην οποία αποτυπώνονταν τα άπειρα κοιτά-σματα της ευσέβειας του ελληνικού λαού, ο οποίος μέσα στα γλυκά νάματα της βρυσομά-νας πηγής της ορθοδοξίας, σφυρηλατεί την ψυχική του ενότητα.

Με το πέρας του μεθεόρτιου εσπερινού, ο ευσεβής Πατέρας Νεόφυτος, αφού διεμήνυσε το χαρμόσυνο μήνυμα για την εορτή, του αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, αναφέρθηκε στο ευγενές ορθόδοξο σήμα που εξέπεμψε ο ιερός Ηλίας, και κραταίωσε με τον λιτό και αυστηρά χριστιανικό βίο του. Εν συνεχεία ευχαρίστησε ευγενικά τους ευλαβείς υπολοίπους ιερείς του ναού για την μείζονα συμμετοχή και προσφορά τους στο εορταστικό διήμερο της πανηγύρεως, τους ευσεβείς πιστούς που προσήλθαν με θέρμη καρδιάς στις πανηγυρικές εκδηλώσεις, τους εθελοντές, τις κυρίες του φιλοπτώχου ταμείου και το ενοριακό συμβούλιο, που πάσχισαν για τη αρτιότητα του ναού και της πανηγύρεως και ευχήθηκε εγκάρδια σε όλους Χρόνια Πολλά και ο Προφήτης Ηλίας, να ευλογεί και να χαριτώνει τα βήματά τους.

Χρόνια Πολλά και ο Ιερός Ηλίας, να σας χαρίζει υγεία και να στεφανώνει με ηθικές επιτυχίες, κάθε σας εγχείρημα στην ζωή. Χρόνια Πολλά και πανευφρόσυνα.

Παραθέτουμε το Απολυτίκιο του Προφήτη Ηλία :

Ὁ ἔνσαρκος Ἄγγελος, τῶν Προφητῶν ἡ κρηπίς, ὁ δεύτερος Πρόδρομος, τῆς παρουσίας Χριστοῦ, Ἠλίας ὁ ἔνδοξος, ἄνωθεν καταπέμψας, Ἐλισαίῳ τὴν χάριν, νόσους ἀποδιώκει, καὶ λεπροὺς καθαρίζει, διὸ καὶ τοῖς τιμῶσιν αὐτόν, βρύει ἰάματα.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων