12/04/2023 12/04/2023 Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος Με άφατη κατάνυξη σύσσωμος ο λαός του 3-ου Διαμερίσματος (Θησείο-Πετράλωνα-Βοτανικός-Ρούφ) κατέκλυσε εχθές Μεγάλη Τρίτη 11-4-23, το λαμπροστόλιστο ναό της Αγίας Αικατερίνης στα κάτω Πετράλωνα, για να προσευχηθεί νοερά και να βιώσει με ευλάβεια, το θείο πάθος του Χριστού μας. Στα Πετράλωνα του πολιτισμού και της αρχιτεκτονικής έξαρσης, που με τα...
12 Απριλίου, 2023 - 12:45
Τελευταία ενημέρωση: 12/04/2023 - 12:55

Με άφατη κατάνυξη η λειτουργία της Μεγάλης Τρίτης στην Αγία Αικατερίνη Πετραλώνων

Διαδώστε:
Με άφατη κατάνυξη η λειτουργία της Μεγάλης Τρίτης στην Αγία Αικατερίνη Πετραλώνων

Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Με άφατη κατάνυξη σύσσωμος ο λαός του 3-ου Διαμερίσματος (Θησείο-Πετράλωνα-Βοτανικός-Ρούφ) κατέκλυσε εχθές Μεγάλη Τρίτη 11-4-23, το λαμπροστόλιστο ναό της Αγίας Αικατερίνης στα κάτω Πετράλωνα, για να προσευχηθεί νοερά και να βιώσει με ευλάβεια, το θείο πάθος του Χριστού μας.

Στα Πετράλωνα του πολιτισμού και της αρχιτεκτονικής έξαρσης, που με τα έξοχα νεοκλασικά τους κτίρια, έχουν διαχρονικά σμιλεύσει την πολιτισμική ταυτότητα της Αθήνας, ενώ με τους φιλόξενους και ηθικά ευγενείς ανθρώπους τους, αποτελούν πάντα μια όαση κοινωνική ευεξίας στην πόλη. Κατά την ορθόδοξη εκκλησία μας, σύμφωνα με το υιοθετημένο Μηναίο ή Μηνολόγιο, η Μεγάλη Τρίτη είναι αφιερωμένη αφενός στη αναφορά του ιερού Ευαγγελίου που συνυφαίνεται με τη δριμύτατη καταγγελία του Ιησού κατά των θρησκευτικών αρχηγών του Ισραήλ, των Γραμματέων και των Φαρισαίων, αφετέρου στην παραβολή των δέκα παρθένων.

Σε ότι αφορά το λειτουργικό κομμάτι της ιερής ημέρας, τη Μεγάλη Τρίτη το απόγευμα τελείται η ακολουθία του Νυμφίου. Στον Όρθρο της Μεγάλης Τρίτης ο οποίος ψάλλεται το βράδυ της Μεγάλης Δευτέρας διαβάζεται από το Ευαγγέλιο του Ματθαίου (22, 15- 23, 39) η καταδίκη των Φαρισαίων. Και στην Ακολουθία συνεχίζεται η ανάγνωση από το Ευαγγέλιο του Ματθαίου όπου γίνεται λόγος για το Τέλος. Άλλωστε σε αυτό αναφέρονται και οι δύο παραβολές της ημέρας. Η πρώτη η παραβολή των δέκα παρθένων. «Πέντε εξ αυτών ήσαν φρόνιμοι» και είχαν πάρει μαζί με τα λυχνάρια τους και αρκετό λάδι, «πέντε ήσαν μωραί», τα λυχνάρια τους έσβησαν και δεν έγιναν δεκτές στο γαμήλιο δείπνο. Και η δεύτερη παραβολή των ταλάντων, η οποία μας διδάσκει να είμαστε εργατικοί και να καλλιεργούμε και να διευρύνουμε τα πνευματικά μας χαρίσματα.

Το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης ψάλλεται ο όρθρος της Μεγάλης Τετάρτης όπου είναι αφιερωμένη στην αμαρτωλή γυναίκα (Λουκ. 7,47) η οποία μετανιωμένη άλειψε τα πόδια του Κυρίου με μύρο, και συγχωρέθηκε για τα αμαρτήματά της, δοθέντος ότι έδειξε μεγάλη αγάπη και πίστη στον Κύριο, ενώ ψάλλεται ένα από τα πιο γνωστά και δημοφιλή τροπάρια της θρησκευτικής υμνολογίας, το έξοχο τροπάριο, της «παραπεσούσης γυνής της Κασσιανής».

Χρόνια Πολλά και η ιερή Μεγάλη Τρίτη, που μας διδάσκει νοερά και καλλιεργεί την μετάνοια, να φωτοδοτεί τη ζωή μας και να αποτελεί πνευματική και ηθική πυξίδα ηθικής αναγέννησης.

     

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων