05/03/2022 05/03/2022 Του Αγίου Γεράσιμου του Ιορδανίτη χθες. Εορτάζει η μονή του, στο Ισραήλ, κοντά στην Ιεριχώ, δίπλα από την Νεκρά Θάλασσα. Ως άνθρωποι έχουμε μια τάση να ευλαβούμαστε περισσότερο Αγίους, οι οποίοι έζησαν πρόσφατα, τους νοιώθουμε περισσότερο οικείους, γιατί ίσως περπάτησαν πρόσφατα τους δρόμους που περπατήσαμε, αγγίζουμε αντικείμενα που αυτοί πρόσφατα κρατούσαν και γενικά είναι της...
05 Μαρτίου, 2022 - 10:45
Τελευταία ενημέρωση: 05/03/2022 - 10:18

Θαυμαστός ο Θεός εν τοις Αγίοις Αυτού και ο Άγιος Γεράσιμος

Διαδώστε:
Θαυμαστός ο Θεός εν τοις Αγίοις Αυτού και ο Άγιος Γεράσιμος

Του Αγίου Γεράσιμου του Ιορδανίτη χθες. Εορτάζει η μονή του, στο Ισραήλ, κοντά στην Ιεριχώ, δίπλα από την Νεκρά Θάλασσα.

Ως άνθρωποι έχουμε μια τάση να ευλαβούμαστε περισσότερο Αγίους, οι οποίοι έζησαν πρόσφατα, τους νοιώθουμε περισσότερο οικείους, γιατί ίσως περπάτησαν πρόσφατα τους δρόμους που περπατήσαμε, αγγίζουμε αντικείμενα που αυτοί πρόσφατα κρατούσαν και γενικά είναι της εποχής μας. Οι πιο παλιοί Άγιοι μας φαίνονται μακριά, σε άλλες εποχές, άλλων ηθών και καταστάσεων, δεν έχουμε κάτι χειροπιαστό από αυτούς. Βέβαια τα συναισθήματα αυτά δεν μειώνουν την αξία ενός Αγίου, είναι υποκειμενικά και όχι ανταποκρινόμενα στην πραγματικότητα.

Είχα την ευτυχία να ειδικευθώ στο Ισραήλ πριν από είκοσι και χρόνια όπου επίσης είχα την ευτυχία να επισκεφθώ τους Αγίους Τόπους αλλά και διάφορα μοναστήρια. Ως νέος τότε με ενδιέφεραν ως τουριστικά μέρη αλλά ενδόμυχα ένοιωθα μια πνευματική έλξη που όμως καταπιεζόταν από το κοσμικό φρόνημα αλλά και το ατίθασο της νεότητας. Πολλά χρόνια μετά και λίγο πριν την γέννηση του πέμπτου και έκτου μας παιδιού, διδύμων, επισκέφθηκα τη μονή του Αγίου Γερασίμου με τη σύζυγο μου, Μαρίνα, για να προσκυνήσουμε αλλά και να πάρουμε την ευχή του εκεί ηγουμένου γέροντα Χρυσόστομου.

Στην εκεί προσκυνηματική μας εκδρομή, ζητήσαμε να δούμε τον γέροντα ο οποίος μας δέχθηκε καθισμένος κάτω από μια φοινικιά. Μας ρώτησε από πού ήμασταν και πόσα παιδιά είχαμε. Απαντώντας η σύζυγός μου του απάντησε ότι έχουμε τέσσερα. Ο γέροντας αναπήδησε από την καρέκλα του και βγάζοντας ένα γαλάζιο μεγάλο κομποσκοίνι από τον λαιμό του το πέρασε στον λαιμό της συζύγου μου λέγοντας της, «μπράβο να σας ζήσουν αυτά που έχετε και αυτά που θα έρθουν». Σημειωτέον ότι εμείς δεν είχαμε στο μυαλό μας άλλα παιδιά και αυτό που ακούσαμε μας έκανε κατάπληξη. Δεν πέρασαν δύο μήνες και η σύζυγος μου ήταν έγκυος δίδυμα εκπληρώνοντας αυτό που ο γέροντας προείπε «να σας ζήσουν αυτά που έρχονται». Μεγάλο ρίσκο πήρε ο γέροντας να μας προείπει ότι θα μείνει έγκυος και όχι με ένα, αλλά δύο παιδιά!

Μετά από πέντε χρόνια και αφού γεννήθηκαν τα δύο κοριτσάκια μας αποφασίσαμε να επισκεφθούμε το Ισραήλ όλη η οικογένεια: οι γονείς και τα έξι παιδιά. Αποφάσισα να χρησιμοποιήσω στο αυτοκίνητο που ενοικίασα πλοηγό (GPS), καθώς μερικά πράγματα άλλαξαν και δεν θυμόμουνα πώς φτάναμε ακριβώς στην μονή του Αγίου Γερασίμου.

Περάσαμε την Ιερουσαλήμ από την ανατολική πλευρά και σταματήσαμε για ανεφοδιασμό. Εδώ ξεκινά το μεγάλο θαύμα του Αγίου. Είχε διαγραφεί εντελώς από το μυαλό μου πού βρισκόταν η Μονή. Θυμόμουν μόνο ότι βρισκόταν βόρεια της νεκράς θάλασσας και ανατολικά της Ιεριχούς. Στον χάρτη του πλοηγού δεν φαινόταν ούτε Μονή ούτε κάτι άλλο. Έτσι αποφάσισα να βάλω το δάκτυλο μου στην οθόνη, να πιέσω σε ένα σημείο μέσα στο χάρτη, στην έρημο, έτσι ώστε ο πλοηγός να με πάει κάπου προς την Μονή και ακολούθως να τα βρω μόνος μου. Ξεκίνησα το αυτοκίνητο και ακολουθούσα τις φωνητικές οδηγίες του πλοηγού. Ευθεία για τόσο, ελαφριά στροφή προς τα αριστερά, ευθεία κλπ.

Άρχισα να αντιλαμβάνομαι σε κάποια στιγμή πού βρισκόμουνα και λίγο πιο μετά ένα ανατρίχιασμα άρχισε να με πιάνει. Σε ένα χιλιόμετρο, στροφή στα αριστερά και σε πεντακόσια μέτρα στροφή στα δεξιά. Ο πλοηγός, παρόλο που τυχαία πάτησα το δάκτυλο μου στην οθόνη σε μια μεγάλη έρημο, άρχισε να με κατευθύνει προς το Μοναστήρι. Άφησα τον πλοηγό να με πάρει μέσα στο Μοναστήρι, ακολουθώντας πλήρως τις οδηγίες του. Το θαύμα δεν τελειώνει εδώ. Ο πλοηγός με πάρκαρε στον χώρο στάθμευσης της μονής, μπροστά σε ένα κιόσκι της μονής, λέγοντας μου «φτάσατε στον προορισμό σας». Η κατάνυξη που νοιώσαμε με την σύζυγό μου ήταν απερίγραπτη. Μια τυχαία επιλογή άσχετου σημείου στην έρημο μας έφερε σε χώρο στάθμευσης ακριβώς μπροστά από το κιόσκι και κεντρική είσοδο της Μονής. Περιγράφοντας το γεγονός στον γέροντα ο ίδιος δεν εξεπλάγη  παρά μόνο μας είπε «ο ίδιος ο Άγιος σας έφερε στην Μονή», έστω και με την τεχνολογία.

Θαυμαστός ο Θεός εν τοις Αγίοις Αυτού. Ζει Κύριος ο Θεός ημών αλλά δεν φταίει που δεν τον βλέπουμε.

Νέαρχος Παναγή

Ορθοδοντικός

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων