04/12/2018 04/12/2018 Ο Ιερομόναχος π. Αμφιλόχιος είναι ο νέος Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Δοχειαρίου Αγίου Όρους μετά την εκλογή που πραγματοποιήθηκε στην Ιερά Μονή. Οι εκλογές έλαβαν χώρα ύστερα από την πρόσφατη κοίμηση του μακαριστού Γέροντος Καθηγουμένου π. Γρηγορίου, ο οποίος  έφυγε ύστερα από πολύχρονη ασθένεια.       Λίγα λόγια για την Ιερά Μονή Δοχειαρίου:  Ιδρύθηκε...
04 Δεκεμβρίου, 2018 - 12:18
Τελευταία ενημέρωση: 04/12/2018 - 22:24

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Νέος Ηγούμενος στην Ι.Μ. Δοχειαρίου

Διαδώστε:
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Νέος Ηγούμενος στην Ι.Μ. Δοχειαρίου

Ο Ιερομόναχος π. Αμφιλόχιος είναι ο νέος Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Δοχειαρίου Αγίου Όρους μετά την εκλογή που πραγματοποιήθηκε στην Ιερά Μονή.

Οι εκλογές έλαβαν χώρα ύστερα από την πρόσφατη κοίμηση του μακαριστού Γέροντος Καθηγουμένου π. Γρηγορίου, ο οποίος  έφυγε ύστερα από πολύχρονη ασθένεια.

 

 

 

Λίγα λόγια για την Ιερά Μονή Δοχειαρίου: 

Ιδρύθηκε αρχικά στη Δάφνη το 10ο αιώνα στο όνομα του Αγίου Νικολάου από τον δοχειάρη (=αποθηκάριο) μοναχό Ευθύμιο της Μονής Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Αθανασίου. Όταν η Μονή καταστράφηκε, μεταφέρθηκε στη σημερινή της θέση στις αρχές του 11ου αιώνα.

Ένας από τους πρώτους ευεργέτες της Μονής ήταν ο αυτοκράτορας Νικηφόρος Γ΄ Βοτανειάτης, που κάλυψε τα έξοδα της επέκτασης της και γι’ αυτό μνημονεύεται ως συνιδρυτής. Άλλοι ευεργέτες της Μονής υπήρξαν ο αυτοκράτορας Μιχαήλ Ζ΄ Δούκας και η μητέρα του, η Ρωξάνδρα, γυναίκα του ηγεμόνα της Μολδαβίας Αλεξάνδρου, η οποία ανέλαβε την επανανοικοδόμηση της Μονής το 1570.

Η Ιερά Μονή Δοχειαρίου εορτάζει την Σύναξη των Αρχαγγέλων στις 8 Νοεμβρίου.

 

 

Το Καθολικόν της Μονής, τιμάται στο όνομα των Αρχαγγέλων στις 8 Νοεμβρίου. Χτίστηκε το 16ο αιώνα και ανακαινίστηκε το 1568. Δεξιά από την είσοδο της Τράπεζας και μέσα σε τοιχογραφημένο εκκλησάκι βρίσκεται η θαυματουργός εικόνα της Θεοτόκου της «Γοργοϋπηκόου».

 

Η βιβλιοθήκη βρίσκεται στον πύργο της Μονής και περιέχει 5.000 τόμους έντυπων βιβλίων, 545 χειρόγραφα μεταξύ των οποίων 62 περγαμηνές(11ου-14ου αιώνα), 244 χάρτινους κώδικες (14ου-18ου αιώνα). Το εικονογραφημένο χειρόγραφο μηνολόγιο αρ. 5, 3 φακέλους με φύλλα εκκλησιαστικής μουσικής (15ου-19ου αιώνα), 87 χάρτινους κώδικες εκκλησιαστικής.

Στο σκευοφυλάκιο φυλάσσονται πολλά κειμήλια, χρυσοκέντητα υφάσματα, ξυλόγλυπτοι σταυροί με συρμάτινοι διακόσμηση, ιερά λείψανα και ένα κομμάτι του Τίμιου Σταυρού.

 

Η εικόνα της Παναγίας Γοργοεπηκόου είναι τοποθετημένη σε μία κόγχη δίπλα στο πρόπυλο που συνδέει το Καθολικό με την Τράπεζα. Σύμφωνα με την παράδοση, τον 17ο αιώνα η εικόνα θεράπευσε έναν τυφλό και από τότε πολλοί ασθενείς προσεύχονται στην εικόνα για την θεραπεία τους.

Πηγή φωτογραφικού υλικού & βίντεο : http://agioritikesmnimes.blogspot.com   Иона Черепанов

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων