27/03/2023 27/03/2023 Διακόσια δύο χρόνια από την κήρυξη της Επανάστασης στη Ρούμελη συμπληρώνονται σήμερα. Ήταν 27 Μαρτίου του 1821 όταν ο Επίσκοπος Σαλώνων Ησαΐας από την Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά όρκιζε τους επαναστάτες οι οποίοι αγωνίζονταν για του Χριστού την Πίστη την Αγία και της Πατρίδος την Ελευθερία. Χθες, Κυριακή 26 Μαρτίου, στην ιστορική Μονή έλαβαν...
27 Μαρτίου, 2023 - 9:41
Τελευταία ενημέρωση: 27/03/2023 - 9:44

27 Μαρτίου 1821: Από την Μονή Οσίου Λουκά ξεκινά η Επανάσταση στη Ρούμελη

Διαδώστε:
27 Μαρτίου 1821: Από την Μονή Οσίου Λουκά ξεκινά η Επανάσταση στη Ρούμελη

Διακόσια δύο χρόνια από την κήρυξη της Επανάστασης στη Ρούμελη συμπληρώνονται σήμερα. Ήταν 27 Μαρτίου του 1821 όταν ο Επίσκοπος Σαλώνων Ησαΐας από την Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά όρκιζε τους επαναστάτες οι οποίοι αγωνίζονταν για του Χριστού την Πίστη την Αγία και της Πατρίδος την Ελευθερία.

Χθες, Κυριακή 26 Μαρτίου, στην ιστορική Μονή έλαβαν χώρα εορταστικές εκδηλώσεις. Μετά τη Δοξολογία εν πομπή κλήρος και λαός προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος κ. Γεωργίου, μετέβησαν στο μνημείο του Επισκόπου Σαλώνων Ησαΐα, που βρίσκεται στον προαύλιο χώρο της Μονής, όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των πεσόντων υπέρ πίστεως και πατρίδος κατά την Επανάσταση του 1821.

Διαβάστε επίσης: Εορτασμός της Επετείου Κήρυξης της Επανάστασης στη Ρούμελη

Ο Σεβασμιώτατος κρατούσε το Τετραβάγγελο του Επισκόπου Σαλώνων και οι κληρικοί τη μίτρα, τη ράβδο και τα δικηροτρίκηρα του ηρωϊκού Επισκόπου Σαλώνων Ησαΐα, που φυλάσσονται στο Μοναστήρι, καθώς και την πιστόλα του Αθανασίου Διάκου.

Για τα πολύτιμα κειμήλια τα οποία φυλάσσονται στη Μονή είχε μιλήσει στην Pemptousia.TV και τον δημοσιογράφο Δημήτρη Στρουμπάκο ο Ηγούμενος της Μονής Αρχιμανδρίτης π. Σεραφείμ Παυλίδης.

Ο Όσιος Λουκάς γίνεται ορμητήριο του Αγώνα

Στην Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά την 27η Μαρτίου 1821 κηρύσσεται η Επανάσταση στη Ρούμελη με επικεφαλής τον Δεσπότη των Σαλώνων Ησαΐα, τον Αθανάσιο Διάκο και τον εκπρόσωπο της Φιλικής Εταιρείας Αθανάσιο Ζαρείφη· στο Καθολικό της Μονής γίνεται δοξολογία, ευλογούνται τα όπλα και όλοι κλήρος και λαός ξεχύνονται στον αγώνα υπέρ πίστεως και πατρίδος.

Ο Αθανάσιος Διάκος ξεκινάει για να καταλάβει τη Λιβαδειά, ο Ησαΐας Σαλώνων φεύγει για την Άμφισσα μεταφέροντας το μήνυμα της Επανάστασης στη Δωρίδα και τη Λοκρίδα, ενώ οι μοναχοί της Μονής, εκατό τον αριθμό, μαζί με τους κατοίκους των γύρω χωριών κατευθύνονται στο Δίστομο, όπου συλλαμβάνουν τον Αστυνόμο του Διστόμου και αδελφό του βοεβόδα της Λιβαδειάς με τη συνοδεία του.

Ο Όσιος Λουκάς γίνεται ορμητήριο των επαναστατημένων και διατρέφει τα στρατεύματα που καταλύουν στο μοναστήρι. Όταν το 1823 ο στρατός του Μπερκόφτσαλη καταστρέφει τα πάντα στο διάβα του αρπάζοντας τις τροφές και καίγοντας τα χωριά, το Μοναστήρι γίνεται τροφός και καταφύγιο των υπόδουλων Ρωμιών.

Το Μοναστήρι σύμφωνα με έγγραφα που έχουν σωθεί προμηθεύει με τρόφιμα και χρήματα τον αγώνα και τους οπλαρχηγούς Διάκο, Ανδρούτσο, Γκούρα, Κριεζώτη, Τζαβέλλα, Καραϊσκάκη, κ.ά.

Δείτε όσα είχε πει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος στην Pemptousia.TV και τον δημοσιογράφο Δημήτρη Στρουμπάκο για την ιστορική Μονή του Οσίου Λουκά του εν Στειρίω και την έναρξη της Επανάστασης στη Ρούμελη:

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων