08/08/2021 08/08/2021 Από θαύμα σώθηκε η ανδρώα Ιερά Μονή του Οσίου Δαυίδ στην Εύβοια, όπως και πολλές μονές, εκκλησίες και ξωκκλήσια, τα οποία πλησίασε σε απόσταση αναπνοής η πύρινη λαίλαπα και τα οποία, μάλιστα, εγκαταλείφθηκαν από τον κρατικό μηχανισμό. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ope.gr, η φωτιά «έγλειψε» το μοναστήρι του Οσίου Δαυίδ Ευβοίας. Σε προηγούμενη τηλεφωνική επικοινωνία, που είχε...
08 Αυγούστου, 2021 - 17:13
Τελευταία ενημέρωση: 08/08/2021 - 18:24

Από θαύμα σώθηκε η Μονή του Οσίου Δαυίδ

Διαδώστε:
Από θαύμα σώθηκε η Μονή του Οσίου Δαυίδ

Από θαύμα σώθηκε η ανδρώα Ιερά Μονή του Οσίου Δαυίδ στην Εύβοια, όπως και πολλές μονές, εκκλησίες και ξωκκλήσια, τα οποία πλησίασε σε απόσταση αναπνοής η πύρινη λαίλαπα και τα οποία, μάλιστα, εγκαταλείφθηκαν από τον κρατικό μηχανισμό.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ope.gr, η φωτιά «έγλειψε» το μοναστήρι του Οσίου Δαυίδ Ευβοίας. Σε προηγούμενη τηλεφωνική επικοινωνία, που είχε το Πρακτορείο Ορθοδοξία (ope.gr) με τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Οσίου Δαυίδ, Γέροντα Γαβριήλ, ο ίδιος έκανε λόγο για τρανταχτό και κατάφανερο θαύμα τις κρίσιμες ώρες της επίθεσης της πύρινης λαίλαπας στο μοναστήρι, κατά το απόγευμα της Τετάρτης, 4 Αυγούστου.

«Περιμέναμε ότι θα βρούμε στάχτη το μοναστήρι, είπε, άλλα είχαμε τελεία εμπιστοσύνη στον Θεό και στους Αγίους. Συζητώντας μαζί του, έγινε λόγος για φωτιά που έκαιγε, αλλά ουσιαστικά δεν έκαιγε, καθώς γύρω από το μοναστήρι συντηρήθηκε ζωντανή και καταπράσινη βλάστηση, αν και η λαίλαπα «έγλειφε» τις μάνδρες του ιερού χώρου».

Στο μεταξύ, όλα τα παρεκκλήσια της Ιεράς Μονής είναι παντελώς άθικτα, αν κι εκείνα έδειχναν ότι είναι τυλιγμένα στις φλόγες και όλοι υπέθεταν ότι δε θα σωθούν, αλλά σώθηκαν με τη βοήθεια του Θεού, είπε ο Γέροντας στο Πρακτορείο μας. Οι ζημιές είναι λίγες και ήδη σήμερα η αδελφότητα λειτούργησε και λιτάνευσε τα ιερά σεβάσματα.

Σύμφωνα με τον Γέροντα, καίνε ακόμη διάσπαρτες εστίες φωτιάς στην περιοχή, αλλά δεν είναι κοντά στο μοναστήρι του Οσίου Δαυίδ. Στην αυλή συναντάει κανείς ορισμένα αποκαϊδια, αλλά η μαρτυρία για το συγκλονιστικό θαύμα της διάσωσης της Μονής γεμίζει με ελπίδα την αδελφότητα για το μέλλον.

Ο Γέροντας Γαβριήλ, κατά την τηλεφωνική συνομιλία μας, επέμεινε ότι συνέβη μεγάλο και εκκωφαντικό θαύμα. Οι φλόγες ήταν 30 και 40 μέτρα, όπως είπε χαρακτηριστικά. Οι εθελοντές όντως βοήθησαν και είχαν μεγάλο ρόλο, τόνισε ο Καθηγούμενος, αλλά κανείς εκτός από τον Θεό δεν μπορούσε να σώσει το μοναστήρι.

«Ό,τι θέλει ο Θεός», είχε πει τότε ο Γέροντας Γαβριήλ και ο Θεός βοήθησε, μαζί με τους Αγίους της Μονής.

Η Μονή του Οσίου Δαυίδ διαψεύδει δημοσίευμα του ΑΠΕ/ΜΠΕ

Εκείνη την ημέρα, το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων είχε γράψει σε δημοσίευμά του ότι οι πυροσβέστες με μεγάλα οχήματα είχαν κάνει ζώνη άμυνας έξω από τη Μονή και ότι προσπαθούσαν να κρατήσουν τις φλόγες μακριά, δημοσίευμα που διαψεύστηκε από την Μονή του Οσίου Δαυίδ.

Όπως αναφέρουν εκ της Μονής, ένα μικρό όχημα μετέβη προς το μοναστήρι με στόχο να πείσει τους μοναχούς να το εκκενώσουν, ενώ δεν έριξαν ούτε μία σταγόνα νερό. Αργότερα, το μεσημέρι, όταν οι φλόγες είχαν τυλίξει τη Μονή, ένα ελικόπτερο έκανε δύο ρίψεις νερού εκτός της φωτιάς και έφυγε…

Διαβάστε επίσης τι είπε ο γέροντας μετά το θαύμα στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, που έγινε την επόμενη μέρα:

Μονή Οσίου Δαυίδ: Θεία Λειτουργία δίπλα στις φλόγες

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων