29/05/2022 29/05/2022 Δεκαπέντε χρόνια πριν (2 Ιουνίου 2007) η Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας υποδέχθηκε στην Ιερά Μονή Αγίου Κοσμά Αιτωλού στο Μέγα Δένδρο Τριχωνίδος απότμημα εκ του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού. Το ιερό λείψανο εκόμισε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. κ. Αναστάσιος, μετά από αίτημα του μακαριστού Μητροπολίτου Αιτωλίας...
29 Μαΐου, 2022 - 18:55
Τελευταία ενημέρωση: 29/05/2022 - 18:59

Δεκαπέντε χρόνια από την έλευση του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στη γενέτειρά του

Διαδώστε:
Δεκαπέντε χρόνια από την έλευση του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στη γενέτειρά του

Δεκαπέντε χρόνια πριν (2 Ιουνίου 2007) η Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας υποδέχθηκε στην Ιερά Μονή Αγίου Κοσμά Αιτωλού στο Μέγα Δένδρο Τριχωνίδος απότμημα εκ του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού. Το ιερό λείψανο εκόμισε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. κ. Αναστάσιος, μετά από αίτημα του μακαριστού Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κυρού Κοσμά και φυλάσσεται έκτοτε στην ομώνυμη Ιερά Μονή ως πολύτιμος θησαυρός.

Επίσης την Κυριακή του Τυφλού η Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας εορτάζει πανηγυρικά την «Σύναξη πάντων των εν Αιτωλία και Ακαρνανία διαλαμψάντων Αγίων».

Τιμώντας τις δύο αυτές τοπικές εορτές και επετείους την Κυριακή του Τυφλού, 28 Μαΐου 2022 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου και Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Ιερόθεος μετέβη στην Ιερά Μονή Αγίου Κοσμά Θέρμου, όπου χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και προεξήρχε στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Στην Ιερά Μονή, εκτός από το ιερό λείψανο του αγίου Κοσμά του Αιτωλού μεταφέρθηκαν και τέθηκαν προς προσκύνηση και αγιασμό των πιστών τα ιερά λείψανα του αγίου Ιωάννου του εν Βραχωρίω μαρτυρήσαντος, του αγίου Ιακώβου του Γέροντος του εν Δερβεκίστη και του αγίου Καλλινίκου του Αιτωλού, Επισκόπου Εδέσσης τμήμα της τιμίας κάρας που μετέφερε ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου.

Ο Σεβασμιώτατος, κατά το κήρυγμά του, αναφέρθηκε στην θεραπεία του εκ γενετής τυφλού τονίζοντας ότι ο Χριστός είναι το πραγματικό φώς του κόσμου και οφείλουμε και εμείς να αποκτήσουμε πνευματικό οφθαλμό για να δούμε το φως του Χριστού.

Αυτό είναι το έργο της Εκκλησίας∙ να δώσει στον άνθρωπο πνευματικούς οφθαλμούς και να καθαρίσει το νου του ανθρώπου. Αναφέρθηκε στην διδασκαλία του ιερού Νικολάου Καβάσιλα ότι ο παρόν βίος είναι το εργαστήρι που κατασκευάζει τον πνευματικό οφθαλμό για να δούμε τον Θεό. Χαρακτηριστικά γράφει: «Τὸ μὲν φῶς ἀνατέλλει καὶ ὁ ἥλιος καθαράν τὴν άκτινα παρέχει, ὀφθαλμόν δὲ οὐκ ἔνι τηνικαῦτα πλασθῆναι». Έτσι «τοῦτων ἁπάντων ἐργαστήριον οῠτος ὁ βίος».

Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στον άγιο Κοσμά και στους αγίους που εορτάζουμε σήμερα λέγοντας ότι οι άγιοι απέκτησαν, δια της καθάρσεως, τον πνευματικό οφθαλμό, καθάρισαν το νου και την καρδιά τους και έγιναν φίλοι του Χριστού.

Αναφέρθηκε συνοπτικά στους αγίους της Αιτωλοακαρνανίας, στους αγίους επισκόπους της Ναυπάκτου που συμμετείχαν στις Οικουμενικές Συνόδους και στον πιο σύγχρονο από τους Αιτωλοακαρνάνες Αγίους, τον άγιο Καλλίνικο επίσκοπο Εδέσσης τον Αιτωλό και κατέληξε ευχόμενος να γίνουμε φίλοι των αγίων, ώστε να πρεσβεύουν στον Χριστό για να γίνουμε και φίλοι του Χριστού.

Κατά την απόλυση της Θείας Λειτουργίας ο Μητροπολίτης κ. Ιερόθεος αναφέρθηκε στην πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και στην Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως εξηγώντας τον όρο Ρωμηός και Ρωμηοσύνη καθώς και τα συστατικά στοιχεία αυτού του πολιτισμού που δεν χάθηκε ποτέ προτρέποντας όλους να παρακαλέσουμε τον άγιο Κοσμά να μας διαφυλάσσει από αλλότριες φωνές για να παραμένουμε πιστοί στη καρδιά της Ρωμηοσύνης.

Μεταξύ των εκκλησιασθέντων ήταν ο Δήμαρχος Θέρμου κ. Σπυρίδων Κωνσταντάρας, ο πρώην Δήμαρχος κ. Θεόδωρος Πορφύρης, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι και πλήθος πιστών.
Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος Τοποτηρητής επισκέφθηκε την Ιερά Μονή Αγίας Παρασκευής Μάνδρας, προσκύνησε την θαυματουργό εικόνα της Αγίας και ξεναγήθηκε στους χώρους της Μονής.
Κατόπιν έκανε στάση στην κεντρική πλατεία του Θέρμου, επισκέφθηκε όλα τα καταστήματα και συνομίλησε με τους ευρισκομένους εκεί κατοίκους του Θέρμου και τους επισκέπτες.

Μπορείτε να δείτε περισσότερες φωτογραφίες από τον Όρθρο, τη Θεία Λειτουργία και τις επισκέψεις του Σεβασμιωτάτου στον ακόλουθο σύνδεσμο https://photos.app.goo.gl/3QFn9buZRNTbfqo7A

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων