10/02/2019 10/02/2019 Στο Σέργκιεφ Ποσάντ θα γίνει παρουσίαση της επιστημονική μελέτης, αφιερωμένης στην ιστορία της Ιεράς Μονής του Σωτήρος στη Βιφανία. Πιο συγκεκριμένα τoν Ιανουάριο του 2019 είδε φως το σύγγραμμα “Βιφανία του Μητροπολίτη Πλάτωνος”, το οποίο περιλαμβάνει μια σειρά από άγνωστα μέχρι στιγμής αρχεία για τον Μητροπολίτη Πλάτωνα (Λέβσσιν) και την Ιερά Μονή του Σωτήρος που...
10 Φεβρουαρίου, 2019 - 11:35

Επιστημονική μελέτη αφιερωμένη στην ιστορία της Ιεράς Μονής του Σωτήρος στη Βιφανία

Διαδώστε:
Επιστημονική μελέτη αφιερωμένη στην ιστορία της Ιεράς Μονής του Σωτήρος στη Βιφανία

Στο Σέργκιεφ Ποσάντ θα γίνει παρουσίαση της επιστημονική μελέτης, αφιερωμένης στην ιστορία της Ιεράς Μονής του Σωτήρος στη Βιφανία. Πιο συγκεκριμένα τoν Ιανουάριο του 2019 είδε φως το σύγγραμμα “Βιφανία του Μητροπολίτη Πλάτωνος”, το οποίο περιλαμβάνει μια σειρά από άγνωστα μέχρι στιγμής αρχεία για τον Μητροπολίτη Πλάτωνα (Λέβσσιν) και την Ιερά Μονή του Σωτήρος που ήταν κατεστραμμένη και αναπαλαιώθηκε.

Είναι γνωστό ότι ο Αρχιεπίσκοπος Πλάτωνας (Λέβσσιν) έζησε από το 1763 έως το 1773 στην Αγία Πετρούπολη και ήταν αυλικός πνευματικός. Ο Αρχιεπίσκοπος ενέπνευσε βαθιά πίστη και ευλάβεια στην Αυτοκράτειρα Αικατερίνη Β’ (Μεγάλη) και έκτοτε η βασίλισσα έκανε τα προσκυνηματικά ταξίδια στη Λάβρα της Αγίας Τριάδας, πηγαίνοντας εκεί με τα πόδια.
Η ιερά Μονή του Σωτήρος στη Βιφανία ιδρύθηκε το1783, όταν ο δεσπότης ήδη έγινε ηγούμενος της Λάβρας, Αρχιεπίσκοπος Μόσχας και μέλος της Ιεράς Συνόδου.΄Ήταν πολύ σεμνός και ταπεινός άνθρωπος και το παραδέχονταν αρκετοί προσκυνητές που τον επισκέφτονταν στη Βιφανία.

Η Μονή στη Βιφανία έχει μοναδικές εκκλησίες και ναούς, π.χ. ο πρωτότυπος ναός της Μεταμόρφωσης του Κυρίου είχε έναν υπόγειο ναό, αφιερωμένο στην Ανάσταση του Λαζάρου, όπου μετέπειτα τοποθετήθηκε και η σορός του Μητροπολίτη.
Το 1782 ο Μητροπολίτης συνέταξε τον “Βίο του Αγίου Σεργίου του Ράδονεζ” και έγραψε τον Ακάθιστο για τον Άγιο. Επίσης το 1805 είδε φως και η “Σύντομη ιστορία της Ρωσικής Εκκλησίας” που είχε ως βάση υλικά από αρχεία.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων