04/06/2023 04/06/2023 Τις ερχόμενες ημέρες στο γυναικείο μοναστήρι του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ορμύλιας Χαλκιδικής πρόκειται να φτάσουν λεωφορεία με γυναίκες από τη Θράκη, χριστιανές και μουσουλμάνες, προκειμένου να υποβληθούν προληπτικά σε δωρεάν ψηφιακή μαστογραφία. Εκεί θα τις υποδέχονται τρεις μοναχές – γιατροί, μία από την Ελλάδα, μία από τον Καναδά και μία από την Αυστραλία, για να...
04 Ιουνίου, 2023 - 12:01
Τελευταία ενημέρωση: 04/06/2023 - 12:07

Η Ι.Μ Θεοτόκου Ορμυλίας διοργανώνει δωρεάν προληπτικές εξετάσεις σε γυναίκες

Διαδώστε:
Η Ι.Μ Θεοτόκου Ορμυλίας διοργανώνει δωρεάν προληπτικές εξετάσεις σε γυναίκες

Τις ερχόμενες ημέρες στο γυναικείο μοναστήρι του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ορμύλιας Χαλκιδικής πρόκειται να φτάσουν λεωφορεία με γυναίκες από τη Θράκη, χριστιανές και μουσουλμάνες, προκειμένου να υποβληθούν προληπτικά σε δωρεάν ψηφιακή μαστογραφία.

Εκεί θα τις υποδέχονται τρεις μοναχές – γιατροί, μία από την Ελλάδα, μία από τον Καναδά και μία από την Αυστραλία, για να τις υποβάλλουν στη σωτήρια προληπτική εξέταση. Αφού πρώτα τους εξηγήσουν την διαδικασία, η εξέταση θα ολοκληρωθεί και οι επισκέπτριες θα πάρουν το δρόμο του γυρισμού έχοντας στα χέρια τους τα αποτελέσματα. Βεβαίως στο πλαίσιο της παραμονής τους στη μονή για τη μαστογραφία, οι μοναχές θα προσκαλέσουν όλες τις γυναίκες στην παραδοσιακή «τράπεζα» για φαγητό, όπως επιβάλλει η παράδοση της μοναστηριακής φιλοξενίας.

Η εμπειρία δεν είναι πρωτόγνωρη, για τις χριστιανές και τις μουσουλμάνες της Θράκης ούτε για τις χριστιανές γενικότερα από τη βόρεια Ελλάδα, καθώς από το 2012 ως το 2017, στις τριακόσιες ανέρχονται οι Μουσουλμάνες που υποβλήθηκαν σε μαστογραφία στο Ιατρικό Κέντρο «Παναγία η Φιλανθρωπινή» της Ορμύλιας και εντοπίστηκαν τέσσερα περιστατικά καρκίνου. Επίσης, τα τελευταία 30 χρόνια πάνω από 150.000 Χριστιανές έκαναν την ίδια εξέταση, στο ίδιο κέντρο, και εντοπίστηκαν τετρακόσια περιστατικά.

Σήμερα πια το πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού ξανασχεδιάζεται σε νέα βάση, σε συνεννόηση με την Κοσμητεία της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), τις μητροπόλεις, τις μουφτείες και τις διαχειριστικές επιτροπές των κοινοτήτων της Θράκης, ώστε να λειτουργήσει και πάλι ένα σχέδιο αποτελεσματικής προσέγγισης και ενημέρωσης των γυναικών της Θράκης για το ζήτημα του καρκίνου του μαστού.

Η επικοινωνία υπάρχει από το 2016

«Γίνεται μια προσπάθεια ώστε το εν λόγω πρόγραμμα να πάρει μια πιο θεσμική μορφή και να δημιουργηθούν σε αυτό συνθήκες εμπιστοσύνης», εξηγεί στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, καθηγητής Χρυσόστομος Σταμούλης, ο οποίος υπογραμμίζει ότι στο πνεύμα αυτό υπήρξαν ήδη θετικές αντιδράσεις από τις μουφτείες Διδυμοτείχου, Κομοτηνής και Ξάνθης και τους προέδρους των διαχειριστικών επιτροπών των κοινοτήτων της Θράκης.

«Σε εκδήλωση που έγινε πριν λίγες μέρες στην Ορμύλια, συναντήθηκαν γι΄ αυτό το σημαντικό θέμα υγείας, οι εκπρόσωποι των μητροπολιτών, οι μουφτήδες και οι εκπρόσωποι των κοινοτήτων της Θράκης και υπήρξε αποδοχή της πρότασής μας με ενθουσιασμό. Ήταν μια πολύ γόνιμη και ουσιαστική συνάντηση που μπορεί να μας δώσει και άλλες δυνατότητες επικοινωνίας», προσθέτει.

«Μαζί τους, άλλωστε, βρισκόμαστε σε επικοινωνία από το 2016, οπότε τέθηκε σε λειτουργία εντός του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ ένα ανεξάρτητο τετραετές πρόγραμμα με δικό του κωδικό στα μηχανογραφικά της εκπαίδευσης και τίτλο «Εισαγωγική κατεύθυνση μουσουλμανικών σπουδών» που έχει στόχο να εξυπηρετεί τις διδακτικές ανάγκες του Ισλάμ στη Θράκη και να εκπαιδεύει ιεροδιδασκάλους και καθηγητές θεολογίας για τα δημόσια σχολεία της Θράκης», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Σταμούλης.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων