29/01/2023 29/01/2023 «Σήμερα ο προσκυνητής της Μονής αισθάνεται, μέσα στο εντυπωσιακό καθολικό, όπου δεσπόζει στο παλαιότατο τέμπλο η επιβλητική μορφή της Παναγίας, τις προσευχές και τα δάκρυα των μοναχών και προσκυνητών που για τόσους αιώνες, με ευλάβεια προστρέχουν στο Μοναστήρι της». Είναι τα λόγια του Αρχιμανδρίτη, Πρωτοσυγκέλου της Ιεράς Μητρόπολης Ιωαννίνων π. Θωμά Ανδρέου, για την Ιερά...
29 Ιανουαρίου, 2023 - 12:32
Τελευταία ενημέρωση: 29/01/2023 - 12:44

Η ιστορική Ιερά Μονή Περιβλέπτου Παντάνασσας στο Μιτσικέλι – Η καταστροφή, το μαρτύριο των μοναχών, η αναγέννηση

Διαδώστε:
Η ιστορική Ιερά Μονή Περιβλέπτου Παντάνασσας στο Μιτσικέλι – Η καταστροφή, το μαρτύριο των μοναχών, η αναγέννηση

«Σήμερα ο προσκυνητής της Μονής αισθάνεται, μέσα στο εντυπωσιακό καθολικό, όπου δεσπόζει στο παλαιότατο τέμπλο η επιβλητική μορφή της Παναγίας, τις προσευχές και τα δάκρυα των μοναχών και προσκυνητών που για τόσους αιώνες, με ευλάβεια προστρέχουν στο Μοναστήρι της». Είναι τα λόγια του Αρχιμανδρίτη, Πρωτοσυγκέλου της Ιεράς Μητρόπολης Ιωαννίνων π. Θωμά Ανδρέου, για την Ιερά Μονή Περιβλέπτου Παντάνασσας.

«Σήμερα, 300 χρόνια μετά την ανέγερση του, συνεχίζει να αποτελεί έναν πνευματικό φάρο για τις ψυχές των ανθρώπων που το επισκέπτονται. Εδώ θα συναντήσουν και την μοναχή Μαριάμ. Η Ιερά Μονή είναι καθημερινά ανοικτή για τους προσκυνητές και τελείται Θεία λειτουργία, κάθε Τετάρτη απόγευμα ώρα 6 με 8 και κάθε Σάββατο πρωί, ώρα 8 με 10. Μέχρι και την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης του Καθολικού, οι ακολουθίες τελούνται στο Παρεκκλήσιο του Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτου που βρίσκεται εντός της Μονής», είπε ο π. Θωμάς Ανδρέου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Αναφερόμενος στα τραγικά γεγονότα του 1941, είπε: «Ήταν Απρίλιος, όταν Ιταλοί στρατιώτες εισέβαλαν στο Μοναστήρι της Παναγίας της Περιβλέπτου… Αφού το κατέστρεψαν, δολοφόνησαν τους πατέρες της Μονής καθώς και κάποιους λαϊκούς, μεταξύ των οποίων 3 παιδιά».

Η Μονή είναι ριζωμένη πάνω σε βράχο στις πλαγιές του βουνού Μιτσικέλι, σε υψόμετρο 1000 μέτρων. Έχει τουλάχιστον 300 χρόνια ιστορίας, όπως μαρτυρά επιγραφή πάνω σε λιθάρι στο καθολικό της. Η «ζωή» της, είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις τοπικές παραδόσεις και την ιστορία. Στο πέρασμα του χρόνου, το Μοναστήρι γνώρισε μέρες ακμής, καταστράφηκε, λεηλατήθηκε, βεβηλώθηκε και σήμερα μετά από δεκαετίες ,η φλόγα από τα κεράκια των πιστών τρεμοπαίζει μπροστά στην εικόνα της Παναγίας.

Ο τελευταίος ηγούμενος της Μονής ήταν ο Παΐσιος, μετά τον θάνατο του το 1922 η μονή περιέπεσε σε παρακμή και λεηλασίες, με αποκορύφωμα την καταστροφή της τον Απρίλιο του 1941, από τις κατοχικές δυνάμεις.

Διαβάστε τη συνέχεια στο ΑΠΕ-ΜΠΕ (Μ. Τζώρα)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων