28/01/2023 29/01/2023 Στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Παναγίας Εικοσιφοίνισσας τελέσθηκε το Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023, το Μνημόσυνο της μακαριστής Γερόντισσας Αλεξίας για την συμπλήρωση ενός έτους από την προς Κύριον εκδημία της. Με την ευγενική παραχώρηση του κυριάρχου Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Δράμας κ. Δωροθέου, της Θείας Λειτουργίας και του Μνημοσύνου προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και...
28 Ιανουαρίου, 2023 - 17:49
Τελευταία ενημέρωση: 29/01/2023 - 3:47

Μνημόσυνο Γερόντισσας Αλεξίας, Καθηγουμένης Ι.Μ. Παναγίας Εικοσιφοίνισσας

Διαδώστε:
Μνημόσυνο Γερόντισσας Αλεξίας, Καθηγουμένης Ι.Μ. Παναγίας Εικοσιφοίνισσας

Στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Παναγίας Εικοσιφοίνισσας τελέσθηκε το Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023, το Μνημόσυνο της μακαριστής Γερόντισσας Αλεξίας για την συμπλήρωση ενός έτους από την προς Κύριον εκδημία της.

Με την ευγενική παραχώρηση του κυριάρχου Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Δράμας κ. Δωροθέου, της Θείας Λειτουργίας και του Μνημοσύνου προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, συλλειτουργούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμονος και του επιχωρίου Μητροπολίτη. Πλήθος μοναστριών από Μονές της Βορείου Ελλάδος και πλήθος πιστών προσήλθαν και προσευχήθηκαν υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της κεκοιμημένης Γερόντισσας Αλεξίας.

Ο προεξάρχων Μητροπολίτης Διδυμοτείχου στη σύντομη προσφώνησή του σημείωσε ότι η Γερόντισσα Αλεξία μαζί με τον μακαριστό Μητροπολίτη Δράμας κυρό Διονύσιο (Κυράτσο) ήταν εκείνοι οι οποίοι ανέστησαν εκ της τέφρας το ιστορικό αυτό Μοναστήρι, το ανέδειξαν και αναγέννησαν την μοναχική ζωή στην ευρύτερη περιοχή.

 

 

Η Καθηγουμένη της Μονής Εικοσιφοινίσσης Αλεξία μοναχή, κατά κόσμον Αγαπία Μάρκου γεννήθηκε από ευσεβείς γονείς το 1938 στην Έδεσσα. Από νεαρή ηλικία αγάπησε τον Χριστό ολόθυμα και δόθηκε στην διακονία της Εκκλησίας και του πλησίον υπό την καθοδήγηση του τότε Πρωτοσυγκέλλου της Μητροπόλεως Εδέσσης Αρχιμ. Διονυσίου Κυράτσου.

Στις 17 Ιουνίου 1975 προσήλθε στη Μόνη ως δόκιμη μοναχή και την 1η Απριλίου 1977 εκάρη Μεγαλόσχημη μονάχη και ενθρονίσθηκε πρώτη Ηγουμένη της γυναικείας αδελφότητος της Μονής, υπό του μακαριστού Μητροπολίτου Δράμας κυρού Διονυσίου, ο οποίος υπήρξε κτήτωρ και πνευματικός της Μονής.

Επί 47 έτη εργάσθηκε με αγάπη και ζήλο για την πνευματική και κτηριακή αναστήλωση της Μονής. Έζησε ακολουθώντας το παράδειγμα του οσίου Αλεξίου και εφάρμοσε το «λάθρα βιῶσαι». Αποστρεφόταν κάθε προβολή και δόξα, τα οποία θεωρούσε αντίθετα προς την μοναχική πολιτεία.

Για την αδελφότητα της Μονής υπήρξε πρότυπο μοναχικής ζωής, παράδειγμα ταπεινώσεως και υπακοής, υπόδειγμα πίστεως προς τον Θεό και αγάπης προς πάντας ανεξαιρέτως. Δοκιμάσθηκε με θλίψεις, πειρασμούς και ασθένειες, «ὡς χρυσός ἐν χωνευτηρίῳ» γενομένη δοχείο πλήρες των καρπών του Αγίου Πνεύματος.

Η Παναγία, στην οποία αφιέρωσε όλη τη ζωή της, την κάλεσε κοντά της στις 27 Ιανουαρίου 2022, για να την αναπαύσει από την πολύμοχθη ασκητική βιοτή της και να την εισαγάγει «ἐν χώρᾳ ζώντων καί ἐν σκηναῖς δικαίων».

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων