09/12/2019 09/12/2019 Με την συμμετοχή πλήθους προσκυνητών εορτάστηκε κι εφέτος η μνήμη του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός ημών Παταπίου, του θαυματουργού, στη πανηγυρίζουσα ομώνυμη Ιερά Γυναικεία Κοινοβιακή Μονή, στο Λουτράκι, όπου ευρίσκεται αποθησαυρισμένο το Ιερό Λείψανό Του. Στον πανηγυρικό Εσπερινό το Σάββατο, 7 Δεκεμβρίου 2019, χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος συγχοροστατούντος του σεπτού Ποιμενάρχου μας...
09 Δεκεμβρίου, 2019 - 16:32
Τελευταία ενημέρωση: 09/12/2019 - 18:43

Πανηγυρικός Εορτασμός στην Ι. Μονής Οσίου Παταπίου Λουτρακίου

Διαδώστε:
Πανηγυρικός Εορτασμός στην Ι. Μονής Οσίου Παταπίου Λουτρακίου

Με την συμμετοχή πλήθους προσκυνητών εορτάστηκε κι εφέτος η μνήμη του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός ημών Παταπίου, του θαυματουργού, στη πανηγυρίζουσα ομώνυμη Ιερά Γυναικεία Κοινοβιακή Μονή, στο Λουτράκι, όπου ευρίσκεται αποθησαυρισμένο το Ιερό Λείψανό Του. Στον πανηγυρικό Εσπερινό το Σάββατο, 7 Δεκεμβρίου 2019, χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος συγχοροστατούντος του σεπτού Ποιμενάρχου μας κ. Διονυσίου. Τους αγίους Αρχιερείς πλαισίωσαν ο Πανοσ. Αρχιμ. π. Άνθιμος Παπαλεξόπουλος, Ιεροκήρυκας της Ι. Μητροπόλεως και Καθηγούμενος της Ι. Μονής Παναγίας «Πάντων Χαρά» Καλετζίου, Ιερείς από την πόλη του Λουτρακίου και οι Διάκονοι της Ι. Μητροπόλεως μας, ενώ παρέστησαν Ι. Αδελφότητες από τα Μοναστήρια της Μητροπολιτικής μας Επαρχίας, ως και σύσσωμη η Ι. Αδελφότητα της Ι. Μονής.

Στον λόγο του ο Θεοφιλέστατος βοηθός Επίσκοπος κ. Αγάπιος αναφέρθηκε στην προσωπικότητα, την ασκητικότητα και την καθαρότητα του βίου του Οσίου Παταπίου, ο οποίος από νωρίς κατενόησε τα λόγια του Αποστόλου Παύλου «῎Εχομεν δὲ τὸν θησαυρὸν τοῦτον ἐν ὀστρακίνοις σκεύεσιν(Β΄ Κορ. δ΄, 7) και αγωνίστηκε από μικρός με ηθελημένες στερήσεις και κακουχίες για να διατηρήσει και να επαυξήσει αυτόν τον πολύτιμο «θησαυρό» της Χριστιανικής Πίστεως, ώστε μέσα από τον αγώνα του αξιώθηκε του αγιασμού και της ιδιαιτέρας εκ Θεού χάριτος της αφθαρσίας του «οστρακίνου σκεύους» Του, ώστε αυτό να είναι απείκασμα της Αναστάσεως του Χριστού και άσυλος θησαυρός θείων ευλογιών και θαυμαστών ιάσεων γι᾿ αυτούς που προστρέχουν στην μεσιτεία Του. Στην συνέχεια, κατά την τάξη της Ι. Μονής, τελέσθηκε Ι. Αγρυπνία στο Ι. σπήλαιο, όπου βρίσκεται το άφθαρτο Ι. Λείψανο του Οσίου, με την παρουσία πολλών ευλαβών Προσκυνητών, που καθ’ όλη την νύκτα προσέρχονταν να ασπαστούν και να προσφέρουν την ευχαριστία τους στον θαυματουργό Άγιο.

Το πρωί της Κυριακής, 8 Δεκεμβρίου 2019, τελέσθηκε ο Πανηγυρικός Όρθρος και στην συνέχεια τρισαρχιερατική Θ. Λειτουργία στην οποία προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Σύρου  κ. Δωρόθεος, συλλειτουργούντων του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Διονυσίου και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κεγχρεών κ. Αγαπίου. Τον Θείο λόγο κήρυξε ο άγιος Σύρου, με την χαρακτηρίζουσα Αυτόν ευφράδεια λόγου, καλλιέπεια και θεολογική ακρίβεια, τονίζοντας την σημαντικότητα των Ι. Λειψάνων των Αγίων για την Εκκλησία μας, αλλά και την τιμή που οφείλουμε οι πιστοί να αποδίδουμε σε Αυτά, καθώς τα Ι. Λείψανα είναι η ορατή παρουσία του Θεού και μεταδίδουν την Χάρι του Αγίου Πνεύματος σε όλους όσοι τα ασπάζονται με ευλάβεια.

Ο συλλειτουργών Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Διονύσιος, αντιφωνών, ευχαρίστησε τον Σεβ. Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεο,  για την παρουσία του στην πανήγυρη του Οσίου Πατρός Παταπίου, την Ι. Αδελφότητα της σεβασμίας Μονής, τις Πολιτικές, Στρατιωτικές, Αστυνομικές και λοιπές Αρχές, που παρίσταντο, τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος για την ζωντανή αναμετάδοση των Ι. Ακολουθιών, κυρίως όμως τους ευλαβείς προσκυνητές «τους εγγύς και τους μακράν», που ανέβησαν «εις το όρος» και παρέστησαν συμπροσευχόμενοι ενώπιον του χαριτοβρύτου Ι. Λειψάνου του Θαυματουργού πατρός ημών Παταπίου, ευχόμενος σε όλους πλούσιες τις ευλογίες Του. Ακολούθησε η ευλόγηση των Κολλύβων, μικρά Λιτανεία μετά δεήσεως έμπροσθεν του αφθίτου Ι. Λειψάνου και προσφορά Αρτοκλασιών από πολυάριθμους προσκυνητές προς ευλόγηση.

Η πανηγυρίζουσα Ι. Μονή παρέθεσε «τράπεζα» στους προσκεκλημένους της και προσέφερε «ευλογίες» στους ευλαβείς προσκυνητές.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων