03/09/2022 03/09/2022 Κείμενο – Φωτογραφίες : Σπύρος Θεοδ. Κουτσοχρήστος ​Στο χείλος ενός γκρεμού πάνω από την χαράδρα του Αράχθου ποταμού, πλησίον του χωριού Ελληνικό Ιωαννίνων, βρίσκεται η ιστορική Ανδρώα Ιερά Κοινοβιακή Μονή Παναγίας Τσούκας. Χτίστηκε το 1190 από τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Ισαάκιο Β΄ Άγγελο, μετά από θαύμα της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας, που αποθησαυρίζεται στην Ιερά Μονή....
03 Σεπτεμβρίου, 2022 - 15:21
Τελευταία ενημέρωση: 03/09/2022 - 15:24

Πανηγυρίζει η Ιερά Μονή Παναγίας Τσούκας Ιωαννίνων

Διαδώστε:
Πανηγυρίζει η Ιερά Μονή Παναγίας Τσούκας Ιωαννίνων
  • Κείμενο – Φωτογραφίες : Σπύρος Θεοδ. Κουτσοχρήστος

​Στο χείλος ενός γκρεμού πάνω από την χαράδρα του Αράχθου ποταμού, πλησίον του χωριού Ελληνικό Ιωαννίνων, βρίσκεται η ιστορική Ανδρώα Ιερά Κοινοβιακή Μονή Παναγίας Τσούκας. Χτίστηκε το 1190 από τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Ισαάκιο Β΄ Άγγελο, μετά από θαύμα της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας, που αποθησαυρίζεται στην Ιερά Μονή.

Παλαιότερα όταν δεν υπήρχε το σημερινό οδικό δίκτυο, οι κάτοικοι από τα γύρω χωριά ( Μουζακαίοι, Κυπαρίσσια, Χροκόπι, Σερβιανά, Καραδήμας, ) και από την ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων, ξεκινούσαν από το μεσημέρι την παραμονή της Εορτής ( 7 Σεπτεμβρίου) με τα πόδια ή με άλογα, μουλάρια, ή γαϊδούρια, για να διανυκτερεύσουν μετά το εσπερινό, στα κελιά, ακόμα και στο Καθολικό του Μοναστηριού.

Θυμάται η κ. Ουρανία Αντωνίου από το Χαροκόπι Ιωαννίνων, ότι την δεκαετία του ΄60 έκαναν με την γιαγιά της ” ποδαράτο” μέσα από μονοπάτια 3 – 3,5 ώρες μέχρι να φτάσουν στο Μοναστήρι.

Υπάρχει ένα έθιμο ” λαϊκής ευσέβειας ” στο Μοναστήρι της Τσούκας, που ονομάζεται ” ζώστρα ” και έχει ως εξής: Όταν κάποιος πιστός ζητά από την Παναγία να του εκπληρώσει μία επιθυμία, τυλίγει με κερί το Καθολικό της Ιεράς Μονής εξωτερικά, κάτι που αποτυπώνεται και σε φωτογραφικό στιγμιότυπο του άρθρου.

Η Ιερά Μονή πανηγυρίζει 7 & 8 Σεπτεμβρίου επί τη εορτή του Γενεσίου της Θεοτόκου με το ακόλουθο πρόγραμμα:

Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2022

* Ώρα 19: 30 Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός

Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2022

*Ωρα 07: 30 Όρθρος και Πανηγυρική Θεία Λειτουργία

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων