28/09/2022 28/09/2022 Συνεχίζεται η προσκυνηματική επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Θυατείρων στην Πάφο. Χθες ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων κ. Νικήτας επισκέφθηκε την Ιερά Μονή Αγίου Νεοφύτου όπου προεξήρχε της πανηγύρεως για την εορτή της ανακομιδής του ιερού λειψάνου του Αγίου Νεοφύτου του Εγκλείστου. Εκεί τον υποδέχθηκε ο καθηγούμενος, Επίσκοπος Χύτρων κ. Λεόντιος με τα μέλη της Αδελφότητας. Μετά από ένα...
28 Σεπτεμβρίου, 2022 - 14:34
Τελευταία ενημέρωση: 28/09/2022 - 14:38

Στην πανήγυρη της Μονής του Αγίου Νεοφύτου ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων

Διαδώστε:
Στην πανήγυρη της Μονής του Αγίου Νεοφύτου ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων

Συνεχίζεται η προσκυνηματική επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Θυατείρων στην Πάφο. Χθες ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων κ. Νικήτας επισκέφθηκε την Ιερά Μονή Αγίου Νεοφύτου όπου προεξήρχε της πανηγύρεως για την εορτή της ανακομιδής του ιερού λειψάνου του Αγίου Νεοφύτου του Εγκλείστου.

Εκεί τον υποδέχθηκε ο καθηγούμενος, Επίσκοπος Χύτρων κ. Λεόντιος με τα μέλη της Αδελφότητας. Μετά από ένα μοναστηρικό κέρασμα, ο Σεβασμιώτατος κ. Νικήτας προέστη του Πανηγυρικού Εσπερινού, πλαισιωμένος από το Μητροπολίτη Πάφου κ. Γεώργιο, και τους Επισκόπους Κλαυδιουπόλεως κ. Ιάκωβο, Αρσινόης κ. Παγκράτιο, Χύτρων κ. Λεόντιο και Μεσαορίας κ. Γρηγόριο.

Με την ευχή για την απελευθέρωση της κατεχόμενης Κύπρου

Στο τέλος του Εσπερινού, ο Θεοφιλέστατος καθηγούμενος κ. Λεόντιος προσφωνώντας καλωσόρισε τον Άγιο Θυατείρων στην ιστορική Μονή του Αγίου Νεοφύτου και του ευχήθηκε μαζί με τη συνοδεία του να έχουν ευχάριστη παραμονή και τις υπόλοιπες μέρες του προσκυνηματικού προγράμματός τους στη νήσο μας. Ζήτησε από τον Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας να εύχεται για τη σωτηρία της Κύπρου και την απελευθέρωση των εδώ και σχεδόν μισό αιώνα κατεχόμενων από τα τουρκικά στρατεύματα 37% των εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων: Ήρθα ως ευλαβής προσκυνητής

Στην αντιφώνησή του ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων ευχαρίστησε τον καθηγούμενο και την αδελφότητα της Μονής για την υποδοχή. Δεν παρέλειψε ακόμη μια φορά να ευχαριστήσει το Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου για την πρόσκληση και τη φιλοξενία για μια εβδομάδα μαζί με τη συνοδεία του στα αγιασμένα χώματα της μακαρίας Νήσου Κύπρου, όπου έζησαν όσιοι και μάρτυρες της Πίστεως, μεταξύ των οποίων ένας μεγάλος Όσιος και εκκλησιαστικός συγγραφέας, ο Άγιος Νεόφυτος ο Έγκλειστος.

Συνεχίζοντας ο κ. Νικήτας ανέφερε ότι ηρθε ως ευλαβής προσκυνητής, κάθε μέρα και περισσότερο βιώνει την πίστη και την παράδοση των Κυπρίων αδελφών, την οποία μεταλαμπαδεύουν στα παιδιά και τα εγγόνια τους στην ξενιτιά, στη Μεγάλη Βρετανία, όπου ζουν, δημιουργούν και εργάζονται, διατηρώντας την πίστη στην Αγία μας Ορθόδοξο Εκκλησία, τις παραδόσεις και τον πολιτισμό μας. Επισήμανε ο Άγιος Θυατείρων ότι ήρθε να διδαχθεί από την υπομονή, την ταπείνωση και την προσευχητική ζωή του Οσίου Νεοφύτου του Εγκλείστου. Ευχήθηκε στους Ιεράρχες, τους άλλους κληρικούς, τους πατέρες της Μονής και σε όλους τους προσκυνητές να έχουν υγεία και έτη πολλά.

Κατόπιν ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Χύτρων παρέθεσε δείπνο προς τιμήν του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας. Μεταξύ άλλων, εκτός των Ιεραρχών και των άλλων κληρικών, παρακάθησαν στο δείπνο οι άρχοντες της Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας κ.κ. Πανίκος Ηροδότου και Παντελής Δημοσθένους.

Νωρίτερα, καθ’ οδόν για την Ιερά Μονή Αγίου Νεοφύτου, ο Σεβασμιώτατος στάθμευσε με τη συνοδεία του στο πατρικό του Μακαριωτάτου κ.κ. Χρυσοστόμου στην Τάλα, όπου τον υποδέχθηκε η αδελφή του Αρχιεπισκόπου Κύπρου και τον ξενάγησε στο νέο Ναό του Σωτήρος Χριστού της κοινότητας.

Πολυαρχιερατικό συλλείτουργο στη Μονή του Αγίου Νεοφύτου

Την επομένη, Τετάρτη, 28.09.2022, ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων προέστη της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας στην εορτάζουσα Ιερά Μονή του Αγίου Νεοφύτου, πλαισιωμένος από τον Μητροπολίτη Πάφου κ. Γεώργιο, τον Επίσκοπο Κλαυδιουπόλεως κ. Ιάκωβο, τον καθηγούμενο της πανηγυρίζουσας Ιεράς Μονής, Επίσκοπο Χύτρων κ. Λεόντιο και τον Επίσκοπο Μεσαορίας κ. Γρηγόριο, καθώς και από άλλους πατέρες της Μονής.

Φωτογραφίες: Εκκλησία της Κύπρου 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων