31/01/2021 31/01/2021 Σήμερα 31η Ιανουαρίου 2021, Κυριακή ΙΕ΄ Λουκά, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σύμης κ. Χρυσόστομος σύμφωνα με τα ισχύοντα υγειονομικά μέτρα, χοροστάτησε στον Όρθρο και τέλεσε την Θεία Λειτουργία στην Ι. Σταυροπηγιακή Μονή του Ταξιάρχου Μιχαήλ του Ρουκουνιώτου Σύμης, με συλλειτουργούς του τον Ιεροεπιστάτη αυτής και Γεν. Αρχιερατικό Επίτροπο Πρωτοπρ. π. Στέφανο Μακρή και τον Διάκονο π....
31 Ιανουαρίου, 2021 - 14:25
Τελευταία ενημέρωση: 31/01/2021 - 15:32

“Το παράδειγμα του Ζακχαίου λειτουργεί ως διηνεκής υπόμνηση για όλους μας”

Διαδώστε:
“Το παράδειγμα του Ζακχαίου λειτουργεί ως διηνεκής υπόμνηση για όλους μας”

Σήμερα 31η Ιανουαρίου 2021, Κυριακή ΙΕ΄ Λουκά, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σύμης κ. Χρυσόστομος σύμφωνα με τα ισχύοντα υγειονομικά μέτρα, χοροστάτησε στον Όρθρο και τέλεσε την Θεία Λειτουργία στην Ι. Σταυροπηγιακή Μονή του Ταξιάρχου Μιχαήλ του Ρουκουνιώτου Σύμης, με συλλειτουργούς του τον Ιεροεπιστάτη αυτής και Γεν. Αρχιερατικό Επίτροπο Πρωτοπρ. π. Στέφανο Μακρή και τον Διάκονο π. Γεώργιο Κακακιό.

Το ι. αναλόγιο διακόνησαν οι καλλικέλαδοι Ιεροψάλτες κ. Δημοσθένης Γιανναράς, κ. Χαράλαμπος Κατσιμπρής και κ. Εμμανουήλ Κυπριώτης.

Ο Σεβασμιώτατος, ανεφέρθη στην αναγνωσθείσα ευαγγελική περικοπή, η οποία περιγράφει την συνάντηση του Χριστού με τον αρχιτελώνη Ζακχαίο και χαρίζει στις καρδιές μας ελπίδα σωτηρίας, διότι υποδεικνύει τον τρόπο συναντήσεως εκάστου με τον Θεάνθρωπο. Μας κατευθύνει στην οδό που πρέπει να ακολουθήσει ο άνθρωπος, τον δρόμο της έμπρακτης μετανοίας, όπως εκείνης του αρχιτελώνη Ζακχαίου.

Ο Χριστός απευθύνθηκε στον Ζακχαίο, όταν διέκρινε την καλοπροαίρετη διάθεσή του για γνήσια μετάνοια και διερχόμενος κάτω από τη συκομορέα της Ιεριχούς του πρότεινε να επισκεφθεί και να καταλύσει στον οίκο του.

Η αποδοχή του Ζακχαίου εκδηλώνεται με υπέρμετρη χαρά, πλην όμως οι παριστάμενοι, βλέποντας και μη κατανοώντας αυτήν την παράδοξη επίσκεψη του Κυρίου στο σπίτι ενός διαβόητου αμαρτωλού, άρχισαν να αγανακτούν εναντίον Του.

Ο Ζακχαίος αντίθετα, συναισθανόμενος την αγάπη και την μακροθυμία του Χριστού, συγκλονίζεται και βάζει αρχή έμπρακτης μετανοίας. Ο πρώην άδικος αρχιτελώνης μεταβάλλεται σε ελεήμονα, προσφέροντας τετραπλάσια τα αδικηθέντα. Ο Κύριος κατόπιν τούτου επιβραβεύει την ειλικρινή μετάνοια του Ζακχαίου, επιβεβαιώνοντας ότι «Σήμερον σωτηρία τω οίκω τούτω εγένετο». Το παράδειγμά του Ζακχαίου τέλος, λειτουργεί ως διηνεκής υπόμνηση για όλους μας, προκειμένου να μετανοούμε ειλικρινά, να εξομολογούμαστε και να επανορθώνομε τα αμαρτήματά μας, για να μας επισκιάζει η Χάρη και το έλεος του Φιλανθρώπου Κυρίου μας.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων