09/06/2020 09/06/2020 Εκοιμήθη σαν σήμερα, 9 Ιουνίου του 2004, μια από τις εμβληματικές μορφές της Εθνικής μας Αντίστασης.  Ο μακαριστός Αρχιμανδρίτης Γερμανός Δημάκος, κατά κόσμον Γεώργιος Δημάκος, γεννήθηκε το 1912 στο χωριό Αγριδάκι της Αρκαδίας και ήταν ο πρώτος από τα δέκα αδέλφια του. Τελείωσε το Σχολαρχείο στη Βυτίνα και σε ηλικία 17 ετών (1929) εισήλθε στη...
09 Ιουνίου, 2020 - 21:11

9 Ιουνίου 2004: Όταν εκοιμήθη ο «παπά – Ανυπόμονος» της Αντίστασης

Διαδώστε:
9 Ιουνίου 2004: Όταν εκοιμήθη ο «παπά – Ανυπόμονος» της Αντίστασης

Εκοιμήθη σαν σήμερα, 9 Ιουνίου του 2004, μια από τις εμβληματικές μορφές της Εθνικής μας Αντίστασης. 

Ο μακαριστός Αρχιμανδρίτης Γερμανός Δημάκος, κατά κόσμον Γεώργιος Δημάκος, γεννήθηκε το 1912 στο χωριό Αγριδάκι της Αρκαδίας και ήταν ο πρώτος από τα δέκα αδέλφια του.

Τελείωσε το Σχολαρχείο στη Βυτίνα και σε ηλικία 17 ετών (1929) εισήλθε στη Μονή της Παναγίας της Ξενιάς της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος. Το 1933 εκάρη Μοναχός και έλαβε το μοναχικό όνομα Γερμανός. Έκτοτε αρχίζει η εκκλησιαστική δράση του: Διάκονος και Ιερεύς, Σύμβουλος και Οικονόμος της Μονής Ξενιάς μέχρι το 1940, Αδελφός της Μονής Αγάθωνος, Ηγούμενος της Μονής Δαδίου την περίοδο 1940-1941, Ηγούμενος της Μονής Αγάθωνος την περίοδο 1942-1993, όπου και κοιμήθηκε την 9η Ιουνίου 2004 πλήρης ημερών.

Ταυτόχρονα έδρασε εθνικά στην Αντίσταση κατά της Γερμανικής Κατοχής, παράγοντας συγχρόνως και αδιαλείπτως κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο.

Στην Ιερά Μονή Αγάθωνος στην Υπάτη ο Ηγούμενος Γερμανός φρόντισε για τον Αγώνα της Μονής. Όλες οι ενέργειές του είχαν μυστικούς δρόμους επαφής και συγκοινωνούσαν. Η Ιερά Μονή Αγάθωνος και το εκτροφείο θηραμάτων και ορνιθόμορφων πουλιών, του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Οίτης. Από το ευλογημένο βουνό της Οίτης με τις κορυφές του επικοινωνούσε ο Ηγούμενος με το Θεό, άκουγε τις εντολές του και κατευθείαν τις πραγματοποιούσε.

Αγωνίστηκε για την Πατρίδα με πνεύμα αυτοθυσίας και αυταπάρνησης κατά των εχθρών και πάντοτε υπηρετούσε με πίστη το Θεό και με το σταυρό στο χέρι τον άνθρωπο, χωρίς διάκριση και υστεροβουλία. Με όνειρα, αλλά και με συναίσθηση των βαριών ευθυνών του, ο π. Γερμανός ήταν παρών σε κάθε στιγμή της ζωής του, όπου η αποστολή της Εκκλησίας το επέβαλλε και η αγάπη του απαιτούσε για διακονία προς Αυτήν ή για αγώνα υπέρ της Πατρίδας. Με την αδιάπτωτη αφοσίωσή του προς την Ορθόδοξη Πίστη και την ασίγαστη αγάπη του προς την Ελλάδα, με τη βαθειά εκτίμηση προς τον άνθρωπο, τον καθαρό λογισμό του και με το συγκροτημένο, ρέοντα και ζωντανό λόγο του έσπερνε καρπούς.

Παρακολουθήστε ένα βίντεο από το αρχείο της ΕΡΤ με τον μακαριστό γπ. Γερμανό να μιλάει για τα χρόνια της Αντίστασης:

Παρακολουθήστε επίσης ένα αφιέρωμα που είχε κάνει το Αρχονταρίκι, το οποίο παρουσίαζε στην ΕΡΤ ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, για τον παπά – Ανυπόμονο της Αντίστασης. 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων