27/08/2019 27/08/2019 Στις 18/31 Μαΐου 1914 έγιναν τα εγκαίνια του Ιερού Ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης του Κοινοτικού ναού της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου. Όπως γράφει η Ελληνική Κοινότητα Καϊρου (ekkairo.org) ήταν το μεγαλύτερο γεγονός για τον Ελληνισμό της Αφρικής, ενώ η εντυπωσιακή αρχιτεκτονική του και η μοναδική κατασκευή του είχαν κάνει το γύρο του κόσμου. Η...
27 Αυγούστου, 2019 - 10:28
Τελευταία ενημέρωση: 27/08/2019 - 12:10

Άγιος Κωνσταντίνος Καΐρου: Τα εγκαίνια του 1914

Διαδώστε:
Άγιος Κωνσταντίνος Καΐρου: Τα εγκαίνια του 1914

Στις 18/31 Μαΐου 1914 έγιναν τα εγκαίνια του Ιερού Ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης του Κοινοτικού ναού της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου.

Όπως γράφει η Ελληνική Κοινότητα Καϊρου (ekkairo.org) ήταν το μεγαλύτερο γεγονός για τον Ελληνισμό της Αφρικής, ενώ η εντυπωσιακή αρχιτεκτονική του και η μοναδική κατασκευή του είχαν κάνει το γύρο του κόσμου.
Η κ. Βίλλυ Πολίτη Ζουέ, Επόπτρια Γραφείων της Ε.Κ.Κ και Προϊσταμένη της Εφορείας Επικοινωνίας και Πολιτισμού στο βιβλίο της Ιερός Κοινοτικός Ναός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης καταγράφει την ιστορία του ναού.


Σε σχετικό κεφάλαιο αναφέρεται στην προετοιμασία για τα εγκαίνιά του, φέρνοντας παράλληλα στο φως ένα μοναδικό ντοκουμέντο, την πρόσκληση που εστάλει.
«… Αποφασίσθηκε να γίνουν τα επίσημα εγκαίνια του Ναού, μια εβδομάδα πριν την εορτή του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης. …
Η ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης της Κοινοτικής Επιτροπής στις 8/21 Μαΐου 1914 είχε ένα και μοναδικό θέμα τα εγκαίνια του Ιερού Κοινοτικού Ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Στη συνεδρίαση αυτή καθορίζεται η ημερομηνία των επίσημων εγκαινίων του Ναού. Τα Εγκαίνια θα γίνουν την Κυριακή 18/31 Μαΐου 1014.
Ορίζεται και ειδική επιτροπή η οποία θα αναλάβει την όλη τελετή (εγκαίνια και δεξίωση). Η επιτροπή αυτή αποτελείται από τους Δ. Χέλμη, Μ. Μαύρο, Δ. Καράλη, Ιω. Μαλούχο, Α. Πεζά, Α. Μειμαράκη, Δ. Αναστασιάδη, Ιω Λαχωβάρη, Κ. Γιαμαλίδη, Ν. Γεωργιάδη, Μ. Φλωρή και Α. Αναγνωστόπουλο.

Ετοιμάζονται και οι προσκλήσεις για τα εγκαίνια και καλούνται να τιμήσουν με την παρουσία τους οι κάτωθι
Ο Έλληνας Πρόξενος στο Κάιρο Κ. Διαμαντόπουλος, ο Διευθύνων του Διπλωματικού Πρακτορείου Δ. Βερενίκης,
Οι Ελληνικές Κοινότητες Αλεξανδρείας, Ιβραημίας, Καφρ ελ Ζαγιάτ, Βέγχας, Τάντα, Δαμανχούρ, Πορτ Σάιντ, Ισμαηλίας, Φακούς, Μιτ Γαμρ, Ασουάν, Ζίφτας, Μπένι Σουέφ, Μανσούρας, Σιμπίν Ελ Κο, Μίνια, Σουεζ, Ζαγαζίκ,
Η πρόεδρος της Φιλοπτώχου, οι Πρόεδροι των Αδελφοτήτων Ροδίων, Λερίων, Κυπρίων, Σαμίων, Ικαρίων, Κεφαλλήνων, Πελλοπονησίων, Θρακών, Ηπειρωτών, Κωνσταντινοπολιτών, Ζακυνθίων, Χιωτών και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Κερκυραίων,
Οι πρόεδροι του Ελληνικού Κέντρου Καΐρου, Πανελλήνιου Συνδέσμου και Ελλήνων Προσκόπων,
Οι διευθυντές των εφημερίδων, Φως, Κάιρον, Ταχυδρόμος, Εφημερίς, Τηλέγραφος, Σφιξ, Νέος Σύνδεσμος, Αίγυπτος, Χρονικά,
Οι έφοροι του Νοσοκομείου, Δ. Καράλης, Γ. Χατζηβασιλείου και Ι. Κυριάζης καθώς και ο Αρχίατρος του Νοσοκομείου, Αντώνιος Κωμανός Πασάς, η Διευθύντρια του Νοσοκομείου και το ιατρικό προσωπικό.
Επίσης, ο Διευθυντής της Αστικής Σχολής, η Διευθύντρια του Αχιλλοπουλείου Παρθεναγωγείου, ο Διευθυντής και οι Έφοροι της Αμπετείου Σχολής Καΐρου.
Επίσης προσκλήθηκαν ο Habib Loutfalah Pascha και τέκνα Iskander Fahmy Pascha και Halad Bey Gabriel.
Η πρόσκληση για τα εγκαίνια
13/26 Μαΐου 1914
Τελούντες την 18/31 τρ. Μηνός ημέραν Κυριακήν και ώραν 9 π.μ τα εγκαίνια του ευσεβεί δωρεά περιεχομένου εις την ημετέραν Κοινότητα Ιερού Ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, λαμβάνομεν την τιμήν να σας παρακαλέσωμεν, όπως ευαρεστούμενως παραστήτε κατά την τελετήν ταύτην με τα των μελών της υμετέρας Κοινοτικής Επιτροπής.

Μεθ’ υπολήψεως,

Ο Πρόεδρος, Ο Γραμματέας,
Ν. Τσανακλής. Αρ. Φωκάς.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων