16/12/2021 16/12/2021 Στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα εκτίθεται η επίσημη προξενική στολή, το καπέλο και το ξίφος του Προξένου Λάμπρου Ενυάλη, τα οποία αποτελούν δωρεά του «Συλλόγου προς Διάδοσιν των Ελληνικών Γραμμάτων». Η στολή είναι διακοσμημένη με φύλλα ελιάς ενώ στα κουμπιά και στη λαβή του ξίφους απεικονίζεται ο θυρεός του Βασιλείου της Ελλάδας. Ο Ενυάλης υπήρξε εξέχουσα...
16 Δεκεμβρίου, 2021 - 11:56
Τελευταία ενημέρωση: 16/12/2021 - 11:33

Η επίσημη στολή του Προξένου Λάμπρου Ενυάλη

Διαδώστε:
Η επίσημη στολή του Προξένου Λάμπρου Ενυάλη

Στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα εκτίθεται η επίσημη προξενική στολή, το καπέλο και το ξίφος του Προξένου Λάμπρου Ενυάλη, τα οποία αποτελούν δωρεά του «Συλλόγου προς Διάδοσιν των Ελληνικών Γραμμάτων».

Η στολή είναι διακοσμημένη με φύλλα ελιάς ενώ στα κουμπιά και στη λαβή του ξίφους απεικονίζεται ο θυρεός του Βασιλείου της Ελλάδας. Ο Ενυάλης υπήρξε εξέχουσα προσωπικότητα και διετέλεσε Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Ελασσόνα την περίοδο του Μακεδονικού Αγώνα. Η δράση του Προξενείου των Σερβίων, που είχε έδρα την Ελασσόνα, υπήρξε καθοριστική για την αντιμετώπιση της βουλγαρικής και ρουμανικής προπαγάνδας και θεωρήθηκε ιδιαίτερα σημαντική από το Υπουργείο Εξωτερικών.

Η δημιουργία του ελληνικού διπλωματικού και προξενικού δικτύου στα οθωμανικά εδάφη, υπήρξε καθοριστική για την έκβαση του Μακεδονικού Αγώνα. Κομβικό ρόλο σε αυτόν διαδραμάτισε το Γενικό Προξενείο στη Θεσσαλονίκη, το οποίο ήταν από τα πρώτα που ιδρύθηκαν, το 1833. Πρώτος Πρόξενος ορίστηκε ο επτανησιακής καταγωγής Θεόδωρος Βαλλιάνος, στρατιωτικός και αγωνιστής της Επανάστασης του 1821.

Από τις εκδόσεις: Αδάμου, Γ. Τα Σέρβια κατά την περίοδο 1882-1912. Λάρισα: Τουφεξής, 1995 και Μιχαηλίδης, Ι.Δ. (Επιμ.). Οι Έλληνες Πρόξενοι στη Θεσσαλονίκη: Διπλωματικά έγγραφα (1830-1889). Θεσσαλονίκη: Κυριακίδη, 2013.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων