28/03/2021 28/03/2021 Η σημαία των Κυπρίων αγωνιστών του ’21 κυματίζει περήφανα στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, σε εκκλησιαστικούς ναούς, αλλά και στο Παγκύπριο Γυμνάσιο: Σημείο άρρηκτα συνδεδεμένο με την έδρα, αλλά και την δραστηριότητα των περίπου 500 Κυπρίων που συνέβαλαν στην Εθνική Παλιγγενεσία. Τα ιστορικά στοιχεία για τους Κυπρίους του 1821 μαρτυρούν τον αγώνα τους, όχι μόνο για την...
28 Μαρτίου, 2021 - 17:36
Τελευταία ενημέρωση: 28/03/2021 - 17:39

Η συμβολή της Κύπρου στην Ελληνική Επανάσταση

Διαδώστε:
Η συμβολή της Κύπρου στην Ελληνική Επανάσταση

Η σημαία των Κυπρίων αγωνιστών του ’21 κυματίζει περήφανα στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, σε εκκλησιαστικούς ναούς, αλλά και στο Παγκύπριο Γυμνάσιο: Σημείο άρρηκτα συνδεδεμένο με την έδρα, αλλά και την δραστηριότητα των περίπου 500 Κυπρίων που συνέβαλαν στην Εθνική Παλιγγενεσία. Τα ιστορικά στοιχεία για τους Κυπρίους του 1821 μαρτυρούν τον αγώνα τους, όχι μόνο για την ανεξαρτησία της Ελλάδας, αλλά και για αυτήν της Κύπρου.

«Οι Έλληνες της Κύπρου, όπως από κάθε γωνιά της Αυτοκρατορίας, έσπευσαν στην επαναστατημένη Ελλάδα. Τους εντοπίζουμε στη συνέχεια σε όλες τις μεγάλες μάχες μέχρι το 1829. Υπάρχει αναφορά της Κύπρου στο σχέδιο της Φιλικης εταιρείας να στείλουν τροφές στην υπό επανάσταση Ελλάδα και ο  Αρχιεπίσκοπος να προστατέψει το ποίμνιό του από τους εχθρούς. Γνωρίζουμε επίσης για την άφιξη του Κωνσταντίνου Κανάρη στην Κερύνεια και γενικώς μεγάλη μερίδα της Επανάστασης σχετίζεται με την Κύπρο», ανέφερε στην ΕΡΤ ο ιστορικός Πέτρος Παπαπολυβίου.   

Εξάρχουσα, εμβληματική και πρωτοστατούσα μορφή των Κυπρίων που συνέβαλαν στην Επανάσταση του 1821 ο Εθνομάρτυρας Κυπριανός, ο οποίος διετέλεσε Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, με καταγωγή από το Στρόβολο Λευκωσίας. Μάλιστα, ο Αρχιεπίσκοπος Κυπριανός, αποτέλεσε τον ιθύνοντα νου ενός μικρού εκκλησιαστικού ναού, ο οποίος χτίστηκε το 1817 στον ιστορικό πυρήνα του Στροβόλου Λευκωσίας, εν κρυπτώ από τους Τούρκους. Το τέλος του ήρθε στις 9 Ιουλίου 1821.

«Ως ο πνευματικός ηγέτης των αλύτρωτων Ελλήνων δεν ενέδωσε, μαρτύρησε για την πίστη και την πατρίδα του – αν ενέδιδε θα συνεχίζαμε να υπάρχουμε; Είμαστε περήφανοι που είμαστε Έλληνες, που είμαστε Χριστιανοί» τόνισε στην ΕΡΤ,  ο Δήμαρχος Στροβόλου Αντρέας Παπαχαραλάμπους.

Πηγή: Ανταπόκριση της Μανιάνας Καλογεράκη από Λευκωσία για την ΕΡΤ 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων