21/08/2019 21/08/2019 Όταν, το 1914, η Βασίλισσα Όλγα επισκέφθηκε το Κάιρο και τον ναό του Αγίου Κωνσταντίνου Πολλές ήταν οι μεγάλες και σημαντικές επισκέψεις που δέχτηκε στο διάβα της ιστορίας ο περικαλλής ναός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Καΐρου. Ξεχωριστή θέση σε αυτές, λαμβάνει η επίσκεψη της Βασίλισσας Όλγας, στις 4 Φεβρουαρίου του 1914. Το γεγονός καταγράφει...
21 Αυγούστου, 2019 - 13:11

Η βασίλισσα Όλγα στον Αγ. Κωνσταντίνο Καϊρου

Διαδώστε:
Η βασίλισσα Όλγα στον Αγ. Κωνσταντίνο Καϊρου

Όταν, το 1914, η Βασίλισσα Όλγα επισκέφθηκε το Κάιρο και τον ναό του Αγίου Κωνσταντίνου

Πολλές ήταν οι μεγάλες και σημαντικές επισκέψεις που δέχτηκε στο διάβα της ιστορίας ο περικαλλής ναός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Καΐρου.

Ξεχωριστή θέση σε αυτές, λαμβάνει η επίσκεψη της Βασίλισσας Όλγας, στις 4 Φεβρουαρίου του 1914.

Το γεγονός καταγράφει ο «ΠΑΝΤΑΙΝΟΣ», απόσπασμα που εμπεριέχεται στο βιβλίο για τον Άγιο Κωνσταντίνο που εξεδόθη το 1990, από τον αείμνηστο Μητροπολίτη Λεοντοπόλεως Τίτο, δαπάναις μάλιστα του αξέχαστου Πρωτοψάλτη του ναού Γιώργου Βαλλά.

Ακολουθεί το ιστορικό δημοσίευμα:

«Η Α.Μ. ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΕΙΣ ΤΟΝ ΝΑΟΝ

ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΙ ΕΛΕΝΗΣ

Την Α.Μ., αφικομένην εν συνοδεία του Πανιερ. Μητροπολίτου Μέμφιδος και των λοιπών επί του αυτοκινήτου του κ. Ν. Τσανακλή εις τον δαπάναις αυτού οικοδομηθέντα ναόν των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης περί ώραν 9ην, υπεδέξατο ο Αρχιτέκτων του ναού κ. Α. Καμπανάκης, ον παρουσίασε τη Α.Μ. η επί των τιμών κ. Μπαλτατζή.

Η Α.Μ. προαγόντων του κτίτορος του ναού και του Αρχιτέκτονος εισήλθεν εις αυτόν επί της ταπητοστρώτου αυλής διά της πλαγίας του Ιερού Βήματος θύρας, περιεργαζομένη δι’ αυτόν εζήτει διαφόρους περί αυτού πληροφορίας παρά του αρχιτέκτονος περί του σχεδίου του ναού, περί του ρυθμού, περί των εικόνων.

Επί τη ευκαιρία δε ταύτη, ο κ. Καμπανάκης παρουσίασε τη Α.Μ. τον παριστάμενον ζωγράφον κ. Λιώκην. Ο κ. Καμπανάκης εξήγησε τη Α.Μ. ότι ο ναός εσωτερικώς μεν διεσκευάσθη κατά το σχέδιον του ΚΠόλει ναού της του Θεού Σοφίας, ως μαρτυρεί του θόλου η σύστασις, εξωτερικώς δε φέρει νεοελληνικόν ρυθμόν, καθ’ ιστορικόν και ψυχολογικόν λόγον συνδεδυασμένον προς το βυζαντινόν σχέδιον, επειπών ότι το περιωρισμένον του χώρου δεν επέτρεψε την οικοδομήν του ναού έτι μεγαλοπρεπεστέραν, ανάλογον προς την γενναιόδωρον διάθεσιν του μεγαλόφρονος χορηγού.

Ιδιαιτέραν ευαρέσκειαν επεδείξατο η Άνασσα διά την υπό τον γυναικωνίτην κιονοστοιχίαν μετά της κορωνίδος, ήτις, ως εξήγησεν ο Αρχιτέκτων, θα καταστή έτι ωραιοτέρα μετά την διακόσμησιν αυτής.

Καθ’ όλου λίαν ευαρέστους εντυπώσεις αποκομίζουσα η Α.Μ. εκ της επισκέψεως του νεοδμήτου τούτου ναού, και εκφράσασα τω τε κτίτορι και τω κ. Καμπανάκη τα συγχαρητήρια Αυτής, απεχαιρέτησεν ασπασάμενον την βασιλικήν χείρα, μεθ ‘ο απήλθεν εις τον σιδηροδρομικόν σταθμόν κατευθυνομένη εις Αλεξάνδρειαν».

Πηγή: pyramisnews

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων