11/05/2021 11/05/2021 «Ἀλλά θά νικήσωμεν ἤ θά παύσωμεν μέν ζῶντες, ἀλλά θά ἔχωμεν τήν παρήγορον ἰδέαν, ὅτι ἐν τῷ κόσμω δέν ἀφήσαμεν ὄπισθεν ἠμῶν δούλους Ἕλληνες». Σαν σήμερα, το 1771, γεννιέται μία από τις κορυφαίες γυναικείες μορφές της Ελληνικής Επανάστασης, η περίφημη καπετάνισσα Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα. Κόρη Υδραίου πλοίαρχου, είχε μεγάλη εμπειρία στη θάλασσα και από την πρώτη...
11 Μαΐου, 2021 - 15:03
Τελευταία ενημέρωση: 11/05/2021 - 14:53

Σαν σήμερα: Γεννιέται η περίφημη καπετάνισσα Μπουμπουλίνα

Διαδώστε:
Σαν σήμερα: Γεννιέται η περίφημη καπετάνισσα Μπουμπουλίνα

«Ἀλλά θά νικήσωμεν ἤ θά παύσωμεν μέν ζῶντες, ἀλλά θά ἔχωμεν τήν παρήγορον ἰδέαν, ὅτι ἐν τῷ κόσμω δέν ἀφήσαμεν ὄπισθεν ἠμῶν δούλους Ἕλληνες».

Σαν σήμερα, το 1771, γεννιέται μία από τις κορυφαίες γυναικείες μορφές της Ελληνικής Επανάστασης, η περίφημη καπετάνισσα Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα.

Κόρη Υδραίου πλοίαρχου, είχε μεγάλη εμπειρία στη θάλασσα και από την πρώτη στιγμή διέθεσε για τις ανάγκες του Αγώνα όλα τα πλοία της, μεταξύ αυτών ο «Αγαμέμνονας», το μεγαλύτερο καράβι που έλαβε μέρος στην Επανάσταση. Διέθεσε, επίσης, μεγάλο μέρος της περιουσίας της, με το οποίο εξασφάλιζε πολεμοφόδια, συντηρούσε τα πλοία αλλά και στρατεύματα στην ξηρά.

Με τον «Αγαμέμνονα» έλαβε μέρος στον αποκλεισμό του Ναυπλίου το 1822, όπου έχασε το γιο της. Συνέχισε με τον αποκλεισμό της Μονεμβασίας, την πολιορκία και την άλωση του Ναυπλίου και της Τριπόλεως. Ψηλή και επιβλητική, άφοβη και γενναία, με την παρουσία της έδινε θάρρος στους αγωνιστές και με τις πράξεις της κέρδισε το σεβασμό, όχι μόνο των Ελλήνων, αλλά και των Ευρωπαίων.

Πέθανε στις Σπέτσες το 1825. Οι απόγονοί της δώρισαν το πλοίο «Αγαμέμνων» στο νεοσύστατο κράτος.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων