16/07/2020 16/07/2020 Γράφει η Αμαλία Κ. Ηλιάδη, Φιλόλογος – Ιστορικός Ένας ναός τέτοιας μεγαλοπρέπειας και μεγαλείου, όπως ήταν ο ναός της Αγίας Σοφίας , ο οποίος υπήρξε επί αιώνες ολόκληρους το ιερό σύμβολο εκατομμυρίων ανθρώπων διαφόρων φυλών και λαών, φυσικό ήταν να δημιουργήσει γύρω του παραδόσεις και θρύλους. Υπάρχουν πάρα πολλοί τέτοιοι θρύλοι, μερικοί εκ των οποίων είναι...
16 Ιουλίου, 2020 - 14:41
Τελευταία ενημέρωση: 16/07/2020 - 14:22

Θρύλοι και Παραδόσεις για την Αγία Σοφία

Διαδώστε:
Θρύλοι και Παραδόσεις για την Αγία Σοφία

Γράφει η Αμαλία Κ. Ηλιάδη, Φιλόλογος – Ιστορικός

Ένας ναός τέτοιας μεγαλοπρέπειας και μεγαλείου, όπως ήταν ο ναός της Αγίας Σοφίας , ο οποίος υπήρξε επί αιώνες ολόκληρους το ιερό σύμβολο εκατομμυρίων ανθρώπων διαφόρων φυλών και λαών, φυσικό ήταν να δημιουργήσει γύρω του παραδόσεις και θρύλους. Υπάρχουν πάρα πολλοί τέτοιοι θρύλοι, μερικοί εκ των οποίων είναι πράγματι σχετικά άγνωστοι και ωστόσο πολύ χαρακτηριστικοί και γι’ αυτό αξίζει να τους παραθέσουμε.

Το κτίσιμο της Αγίας Σοφίας είχε τελειώσει και ο αυτοκράτωρ Ιουστινιανός διέταξε τους τεχνίτες να προσθέσουν στον τρούλο, με γιγαντιαία χρυσά γράμματα, την ακόλουθη επιγραφή: «Ο Ιουστινιανός αφιεροί τον ναόν τούτον τη δόξη του Θεού». Η διαταγή δόθηκε την παραμονή των εγκαινίων και ο αυτοκράτωρ ήταν βέβαιος ότι η διαταγή του θα εκτελεσθεί πιστά. Την επόμενη ημέρα των εγκαινίων, ο Ιουστινιανός εισέρχεται μεγαλοπρεπώς στο ναό, ακολουθούμενος από τον Πατριάρχη και τους αυλικούς του. Προχωρεί και κάθεται στον χρυσό θρόνο του. Αρχίζει να περιφέρει το βλέμμα του γύρω από τον ναό και να θαυμάζει το έργο του. Ξαφνικά, υψώνοντας το βλέμμα του στον τρούλο, διαβάζει την επιγραφή: «Ευφρασία αφιεροί τον Ναόν τούτον τη δόξη του Θεού». Τότε στρέφεται προς τον Πατριάρχη, ο οποίος καθόταν δίπλα του και τον ρωτά: -Τί σημαίνει αυτός ο εμπαιγμός; Δεν διέταξα να χαραχθεί το όνομά μου στον θόλο; Ποια είναι αυτή η Ευφρασία; Θέλω αμέσως να μάθω γι΄ αυτή τη γυναίκα. Όλοι οι παρευρισκόμενοι στα εγκαίνια του ναού ανώτατοι κληρικοί, αυλικοί, τιτλούχοι κλπ. , ρωτήθηκαν, κανείς όμως δεν ήταν σε θέση να δώσει πληροφορίες. Ο αυτοκράτορας καθόταν σιωπηλός και βυθισμένος στις σκέψεις του. Και τότε κάποιος φτωχός εργάτης, ο οποίος είχε χρησιμοποιηθεί για τον καθαρισμό του μαρμάρινου δαπέδου του ναού, ζητά την άδεια να παρουσιαστεί στον αυτοκράτορα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ PEMPTOUSIA.GR

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων