31/03/2023 31/03/2023 Μετά από ένα χρόνο συνεδριάζει εκ νέου η Τριμερής Ελλάδας, Κύπρου – Ισραήλ η οποία πραγματοποιείται στη Λευκωσία. Η Τριμερής πραγματοποιείται την περίοδο που έχουν διαμορφωθεί νέα δεδομένα στην Ανατολική Μεσόγειο και επαναπροσδιορισμός – προς το παρόν – των σχέσεων με την Τουρκία μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών και τους φονικούς σεισμούς σε Τουρκία...
31 Μαρτίου, 2023 - 9:00
Τελευταία ενημέρωση: 31/03/2023 - 9:24

Τριμερής Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ για ενέργεια, Μεσόγειο, κυβερνοασφάλεια – Συνάντηση Δένδια με Αρχιεπίσκοπο Γεώργιο

Διαδώστε:
Τριμερής Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ για ενέργεια, Μεσόγειο, κυβερνοασφάλεια – Συνάντηση Δένδια με Αρχιεπίσκοπο Γεώργιο

Μετά από ένα χρόνο συνεδριάζει εκ νέου η Τριμερής Ελλάδας, Κύπρου – Ισραήλ η οποία πραγματοποιείται στη Λευκωσία.

Η Τριμερής πραγματοποιείται την περίοδο που έχουν διαμορφωθεί νέα δεδομένα στην Ανατολική Μεσόγειο και επαναπροσδιορισμός – προς το παρόν – των σχέσεων με την Τουρκία μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών και τους φονικούς σεισμούς σε Τουρκία και Συρία. Τα ζήτημα που θα συζητηθούν είναι οι σχέσεις με την Τουρκία, η κυβερνοασφάλεια, η ενέργεια, ο τουρισμός, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η αμυντική συνεργασία.

Στην τριμερή θα συμμετάσχει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Ο υπουργός Εξωτερικών και οι ομόλογοί του από την Κύπρο και το Ισραήλ, Kωνσταντίνος Κόμπος και Έλι Κοέν (Eli Cohen) αντιστοίχως, θα γίνουν δεκτοί από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη.

Στη συνέχεια, ο υπουργός Εξωτερικών και οι ομόλογοί του θα συμμετάσχουν στην τριμερή συνάντηση, ενώ μετά το πέρας της συνάντησης θα προβούν σε κοινές δηλώσεις προς τον Τύπο στις 12:25.

Κατόπιν, ο υπουργός Εξωτερικών θα έχει διμερή συνάντηση με τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών.

Θα ακολουθήσει κατ΄ ιδίαν γεύμα εργασίας μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου.

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών θα γίνει δεκτός από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ.κ. Γεώργιο.

Η τριμερής συνάντηση θα εστιάσει στην περαιτέρω ενίσχυση της στενής τριμερούς συνεργασίας σε ποικίλους τομείς, όπως ενέργεια, αντιμετώπιση καταστροφών και προστασία του περιβάλλοντος, όπως αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών.

Επιπλέον, οι συζητήσεις αναμένεται να καλύψουν διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, καθώς και της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η Τριμερής στον απόηχο του αμυντικού κοινού σχεδίου δράσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ

Την Τετάρτη 15 Μαρτίου 2023 υπεγράφη στο Τελ Αβίβ το «Κοινό Σχέδιο Δράσης (ΚΣΔ) Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ» για το έτος 2023 από τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων του ΓΕΕΘΑ Ταξίαρχο Νικόλαο Χολέβα, τον Επικεφαλής του Τμήματος Διεθνών Συνεργασιών του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ Συνταγματάρχη Gil Dolov και τον Διευθυντή του Δ΄ Κλάδου του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς της Κύπρου Συνταγματάρχη (ΠΖ) Λουκά Χατζηκωσταντά.

Το ΚΣΔ 2023 εντάσσεται στο πλαίσιο της Κοινής Διακήρυξης της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ της 07 Δεκεμβρίου 2021 , αποτελεί συνέχεια του ΚΣΔ που είχε υπογραφεί στις 15 Φεβρουαρίου 2022, και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

  • Συμμετοχή μέσων και προσωπικού σε κοινές και εθνικές ασκήσεις.
  • Συνεργασία στον τομέα της κυβερνοάμυνας.
  • Συνεργασία στον τομέα της Στρατιωτικής Αστυνομίας (Military Police – MP).
  • Συνεκπαιδεύσεις Ειδικών Δυνάμεων – Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων.
  • Συνεκπαιδεύσεις σε Έρευνα και Διάσωση.
  • Επιτελικές συναντήσεις και συνομιλίες σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Με την υπογραφή του Σχεδίου Δράσης εμβαθύνεται περαιτέρω η ήδη στενή στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των τριών Χωρών στο πλαίσιο του αμυντικού τους συντονισμού και ενισχύεται ο ρόλος Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ ως παράγοντες στήριξης της ειρήνης, της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας στην Μεσόγειο και πέραν αυτής, στην βάση του Διεθνούς Δικαίου και των κανόνων καλής γειτονίας.

Τουρκία: Συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας – Το θετικό κλίμα με Ελλάδα θα ωφελήσει και τις δύο χώρες

Ολοκληρώθηκε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, το οποίο συνεδρίασε την Πέμπτη 30 Μαρτίου υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στο Συμβούλιο συζητήθηκαν τα μέτρα ανακούφισης μετά τους φονικούς σεισμούς, η διεξαγωγή των εκλογών καθώς και περιφερειακά ζητήματα.

Ανάμεσα στα περιφερειακά ζητήματα που συζητήθηκαν σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας ήταν η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, με αναφορά και στα ελληνοτουρκικά όπου συνεχίζεται η θετική ατζέντα, καθώς χαρακτηρίζεται «επωφελής» η «συνέχιση της πρόσφατης θετικής ατμόσφαιρας στις σχέσεις» των δύο χωρών.

«Θεωρείται ότι η συνέχιση της πρόσφατης θετικής ατμόσφαιρας στις σχέσεις μας με την Ελλάδα θα είναι επωφελής και για τις δύο πλευρές και για την περιοχή μας. Έχει αναφερθεί ότι παρακολουθούνται στενά οι τρέχουσες εξελίξεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
Ακόμα συζητηθήκαν οι ενέργειες της Τουρκίας ώστε να διατηρηθεί η ειρήνη και η σταθερότητα που έχει επιτευχθεί χάρη στη συνεργασία με τις βαλκανικές χώρες, ενώ παρακολουθούνται στενά οι εξελίξεις που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα ανοιχτά ζητήματα στην περιοχή.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων