02/08/2021 02/08/2021 Εξ αφορμής της εορτής του Οσίου Ευγενίου του Αιτωλού (5 Αυγούστου), την Τετάρτη 4 Αυγούστου και ώρα 7:00μ.μ., στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών θα τελεσθεί Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασία και Θείου κηρύγματος, από τον πρωτοπρέσβύτερο π. Ανδρέα Μπότα. Το πρωί της εορτής Πέμπτη 5 Αυγούστου και ώρα 7:00 π.μ., στον ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιάρχων,...
02 Αυγούστου, 2021 - 12:23
Τελευταία ενημέρωση: 02/08/2021 - 12:09

Η εορτή του Οσίου Ευγενίου Αιτωλού

Διαδώστε:
Η εορτή του Οσίου Ευγενίου Αιτωλού

Εξ αφορμής της εορτής του Οσίου Ευγενίου του Αιτωλού (5 Αυγούστου), την Τετάρτη 4 Αυγούστου και ώρα 7:00μ.μ., στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών θα τελεσθεί Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασία και Θείου κηρύγματος, από τον πρωτοπρέσβύτερο π. Ανδρέα Μπότα.

Το πρωί της εορτής Πέμπτη 5 Αυγούστου και ώρα 7:00 π.μ., στον ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιάρχων, θα τελεσθεί ο Όρθρος και Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, μετά Θείου κηρύγματος.

Κατά τη διάρκεια των εορταστικών Λατρευτικών εκδηλώσεων θα τηρηθούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την πανδημία covid – 19.

Ο Όσιος Ευγένιος Ιωαννούλιος ή Γιαννούλης ο Αιτωλός*

Γεννήθηκε στις αρχές του 1597 στο Μέγα Δένδρο Θέρμου. Οι γονείς του, Νικόλαος και Στάμω, ήταν φτωχοί αλλά πιστοί στο Θεό. Τα πρώτα γράμματα τα έμαθε από τον Ιερομόναχο Αρσένιο στο Μοναστήρι της Ιεράς Μονής Βλοχού. Το 1616 βρίσκεται στην Ιερά Μονή Τατάρνας όπου χειροτονήθηκε Διάκονος. Το 1626 πηγαίνει στην Ιερά Μονή της Παναγίας στη Βαρνάκοβα για περισσότερη μόρφωση από τον καλογεροδιδάσκαλο Καλλίνικο.

Αργότερα πηγαίνει στη Κεφαλονιά, στη Ζάκυνθο, στη Κωνσταντινούπολη, στους Αγίους Τόπους, στην Αλεξάνδρεια όπου το 1619, χειροτονείται Ιερέας από τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Κύριλλο Λούκαρη. Στη συνέχεια πηγαίνει στα Ιεροσόλυμα και παραμένει για πολύ χρόνο εφημέριος στον Ιερό Ναό του Αγίου Κωνσταντίνου.

Μετά από πολύχρονη περιπλάνηση στα μεγάλα θρησκευτικά κέντρα της εποχής εκείνης έρχεται στην Πατρίδα του την Ακαρνανία και ιδρύει Σχολεία, στο Αγρίνιο, στο Αιτωλικό, στο Μεσολόγγι. Στο Αιτωλικό έμεινε πολύ χρόνο διδάσκοντας στη Σχολή που ίδρυσε. Μαθητές του μεταξύ των άλλων ήταν, ο Γρηγόριος Μάνεσης και ο Επίσκοπος Αγράφων Ιάκωβος. Ο Ευγένιος φρόντισε και έφερε καταξιωμένους Δασκάλους στη Σχολή του Αιτωλικού η οποία λειτουργούσε ανελλιπώς για διακόσια περίπου χρόνια.

Στα μαύρα χρόνια της σκλαβιάς, η Σχολή του Αιτωλικού λειτουργούσε ως μια πνευματική κολυμβήθρα όχι μόνο για την πόλη του Αιτωλικού αλλά και για την ευρύτερη περιοχή. Στη συνέχεια ο Όσιος Ευγένιος το 1645 γίνεται Σχολάρχης στο Καρπενήσι, πραγματοποιεί ανακαίνιση του Ιερού Ναού της Αγίας Τριάδος Καρπενησίου και το 1661 μεταφέρει την έδρα της Σχολής των Αγράφων στα Βραγγιανά Ευρυτανίας και ονομάζει τη Σχολή αυτή «Ελληνομουσείον Αγράφων».

Η πνευματική μεγαλοφυΐα του Οσίου Ευγενίου απλώνεται σε ολόκληρη την Ελλάδα. Σαν Δάσκαλος, ο Ευγένιος, ήταν ένας από τους πιο καταρτισμένους με γνώσεις, Αρχαίας Ελληνικής και Λατινικής Γραμματείας, Φιλοσοφίας, Θεολογίας και ποιητικής.

Ο Όσιος Ευγένιος πεθαίνει στις 5 Αυγούστου 1682 στη Ιερά Μονή της Αγίας Παρασκευής, στη Γούβα των Βραγγιανών, όπου ασκήτεψε και δίδαξε τα τελευταία χρόνια της ζωής του.

*Από το βιβλίο «ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΤΗΣΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ» του Καθηγητή κ. Χρήστου Γερ. Σιάσου

 

 

 

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων