05/03/2023 05/03/2023 Με ιεροπρέπεια και σεμνότητα, η τοπική Εκκλησία της Δημητριάδος εόρτασε φέτος την μεγάλη εορτής της Κυριακής της Ορθοδοξίας, κατά την οποία τιμάται η αναστήλωση των ιερών Εικόνων, μετά από την μακρά περίοδο της Εικονομαχίας. Επίκεντρο του εορτασμού ήταν ο Μητροπολιτικός Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου Βόλου, όπου λειτούργησε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, παρουσία της Υφυπουργού...
05 Μαρτίου, 2023 - 14:10
Τελευταία ενημέρωση: 05/03/2023 - 14:14

Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών χτυπά μια μεγάλη καμπάνα για μετάνοια»

Διαδώστε:
Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών χτυπά μια μεγάλη καμπάνα για μετάνοια»

Με ιεροπρέπεια και σεμνότητα, η τοπική Εκκλησία της Δημητριάδος εόρτασε φέτος την μεγάλη εορτής της Κυριακής της Ορθοδοξίας, κατά την οποία τιμάται η αναστήλωση των ιερών Εικόνων, μετά από την μακρά περίοδο της Εικονομαχίας. Επίκεντρο του εορτασμού ήταν ο Μητροπολιτικός Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου Βόλου, όπου λειτούργησε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, παρουσία της Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ζέττας Μακρή, του Βουλευτού Μαγνησίας κ. Κώστα Μαραβέγια και μεγάλου πλήθους πιστών.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι «σήμερα, που κρατάμε τις Εικόνες στα χέρια μας, θα μαρτυρήσουμε την παρουσία του Χριστού στη ζωή μας, της Παναγίας και των Αγίων, αλλά και ότι κι εμείς ανήκουμε σ’ αυτά τα πρόσωπα, γιατί σήμερα γιορτάζει το ανθρώπινο πρόσωπο, καθώς αυτό απεικονίζεται στις Εικόνες, το πρόσωπο των Αγίων, που ήταν σαν κι εμάς, αλλά ακολούθησαν τον δρόμο της καρδιάς και της πίστης και θεώθηκαν. Αυτόν τον δρόμο καλούμεθα κι εμείς να βαδίσουμε, ιδιαίτερα την περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, που η Εκκλησία μάς προτρέπει να βαδίσουμε την πορεία που οδηγεί προς την Ανάσταση».

Ακολούθως, ο κ. Ιγνάτιος παρατήρησε ότι «οι περιστάσεις θέλησαν και αυτή η Σαρακοστή, με έναν δικό της τρόπο, να μας καλεί σε αυτογνωσία, μετάνοια και ενότητα. Το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών χτυπά μια μεγάλη καμπάνα για μετάνοια… Όποιος θελήσει να εξαιρέσει τον εαυτό του στις ευθύνες, αναλαμβάνει μεγαλύτερη ευθύνη ενώπιον του Θεού. Πρέπει να παραδεχθούμε ότι όλοι έχουμε ευθύνη για τον τρόπο λειτουργίας του Κράτους και της Πολιτείας. Πρέπει να συγκροτήσουμε έναν τρόπο ζωής που δεν θα επιτρέψει ξανά τέτοιες τραγωδίες, να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να σταθούμε ο καθένας στον τομέα του, υπεύθυνα και σωστά. Να αφήσουμε στην άκρη το ατομικό μας συμφέρον και να δώσουμε το μήνυμα της θυσίας για τον λαό και την κοινωνία μας, που απαιτεί την ενότητα και θέλει να νιώθει εμπιστοσύνη και ασφάλεια… Μην πούμε ότι ο Θεός φταίει. Οι δική μας ανεπάρκεια, τα ελαττώματα και η κακή χρήση της ελευθερίας μας οδηγούν σε τραγικά αποτελέσματα. Σε εμάς απομένει η αληθινή μετάνοια και η ζωντανή προσευχή».

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας πραγματοποιήθηκε, εντός του Ναού, η καθιερωμένη λιτάνευση των ιερών Εικόνων, στην διάρκεια της οποίας απαγγέλθηκε το Σύμβολο της Πίστεως και ο Σεβασμιώτατος ανέγνωσε το Συνοδικό της Ορθοδοξίας. Ακολούθησε Επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών, στο τέλος της οποίας ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε ο Θεός να στείλει την άνωθεν παρηγορία στους γονείς και στους οικείους, την υγεία στους τραυματίες και να μην επιτρέψει ξανά να συμβεί τέτοιο κακό. Κάλεσε δε, «όταν συμβαίνουν τέτοια τραγικά γεγονότα, μην ξεχνούμε να πούμε στον άλλον ότι τον αγαπούμε και είμαστε κοντά του. Κανείς δεν ξέρει τί μπορεί να συμβεί, γι’ αυτό, ας κρατούμε σε εγρήγορση το πνεύμα και την ψυχή μας και να ευγνωμονούμε τους ανθρώπους που αγαπούμε».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων