07/10/2021 07/10/2021 Με την παρουσία εκπροσώπων του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και πλειάδος ιεραρχών θα πραγματοποιηθεί κατά το διήμερο 14-15 Οκτωβρίου 2021 η επίσημη αγιοκατάταξη του εν αγίοις πατρός ημών Καλλινίκου Επισκόπου Εδέσσης στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Σκέπης Εδέσσης σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα: Πέμπτη 14/10 6.00 μ.μ....
07 Οκτωβρίου, 2021 - 13:15
Τελευταία ενημέρωση: 07/10/2021 - 14:01

Επίσημη αγιοκατάταξη Αγίου Καλλινίκου Επισκόπου Εδέσσης

Διαδώστε:
Επίσημη αγιοκατάταξη Αγίου Καλλινίκου Επισκόπου Εδέσσης

Με την παρουσία εκπροσώπων του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και πλειάδος ιεραρχών θα πραγματοποιηθεί κατά το διήμερο 14-15 Οκτωβρίου 2021 η επίσημη αγιοκατάταξη του εν αγίοις πατρός ημών Καλλινίκου Επισκόπου Εδέσσης στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Σκέπης Εδέσσης σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα:

Πέμπτη 14/10
6.00 μ.μ. Μέγας Εσπερινός με Αρχιερατική Συγχοροστασία.

Παρασκευή 15/10
7.00 π.μ. Όρθρος, Τελετή Αγιοκατατάξεως, Υποδοχή ιερών λειψάνων του Αγίου Καλλινίκου και Αρχιερατικό Συλλείτουργο.

7.00 μ.μ. Εσπερινός και Παράκλησις του Αγίου Καλλινίκου.

Ο Άγιος Καλλίνικος ενεγράφη στο αγιολόγιο της Εκκλησίας μας πέρυσι, ωστόσο λόγω των μέτρων κατά του κορωνοϊού η επίσημη τελετή με τον εκπρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχη και τους εκπροσώπους της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος δεν είχε γίνει.

Το χρονικό της αγιοκατάταξης του μακαριστού Μητροπολίτου Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κυρού Καλλινίκου (εν συντομία)

Ο Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ, ο οποίος χειροτονήθηκε από τον άγιο Καλλίνικο και ήταν συνεργάτης του, αλλά αξιώθηκε να γίνει και διάδοχός του στον θρόνο, με αίτησή του προς την Ιερά Σύνοδο ανέφερε την δική του πεποίθηση, αλλά και την συνείδηση του λαού, για την αγιότητα του Καλλινίκου, υποβάλλοντας συνημμένως πολλά στοιχεία, ήτοι βιβλία, αναμνήσεις, θαύματα, Συνέδρια κλπ. και ζήτησε την αγιοκατάταξή του. Στο προλογικό του σημείωμα με την πρόταση αγιοκατατάξεως έγραψε:

«Ευσεβάστως προάγομαι τη Αγία και Ιερά Συνόδω να υποβάλω Αυτή το κείμενον – πρότασιν αγιοκατατά­ξεως, ομού μετά των συνοδευτικών εγγράφων, βιβλίων και ψηφιακών δίσκων, διά να προβήτε εις τας δεού­σας ενεργείας διά την επίσημον αναγνώρισιν της αγιότητος του μακαριστού Ποιμενάρχου Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κυρού Καλλινίκου. Ο εν λόγω μακαριστός Μητροπολίτης υπήρξε μία πάνυ ενάρετος προσωπικότης που κατέλιπεν φήμην αγίου ανδρός εις την Μητρόπολίν του, αλλά και όπου αλλού προηγουμένως διηκόνησε την Εκκλησίαν. Δεν είναι λίγα και τα υπερφυσικά σημεία, όπως ιάσεις και εμφανίσεις, τα οποία επέδειξε και ζων εισέτι και μετά την οσίαν κοίμησιν αυτού. Όθεν θα ήτο γεγονός όντως σπουδαίον και τιμητικόν διά την Εκκλη­σίαν μας η προσθήκη και του οσίου τούτου Ιεράρχου εις τον κατάλογον των αγίων μελών της… Ο μακαριστός Ιεράρχης πληροί όλες τις απαραίτητες εκκλησιαστικές και κανονικές προϋ­πο­θέσεις για την καταχώρησή του στο αγιολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας».

Επίσης, ο Μητροπολίτης Ιωήλ με το μεγάλο χάρισμα της υμνογραφίας που διαθέτει συνέταξε και όλες τις ιερές Ακολουθίες, πριν την αγιοκατάταξή του.

Η Ιερά Σύνοδος απέστειλε όλο αυτό το υλικό στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και με έκθεση της Κανονικής Επιτροπής και πρόταση του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, ο Μητροπολίτης Καλλίνικος στις 23 Ιουνίου του 2020 ενεγράφη στο αγιολόγιο της Εκκλησίας.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων