04/03/2024 04/03/2024 Ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος, την Κυριακή του Ασώτου, προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον Καθεδρικό Ναό της Μεταμορφώσεως στο Τρέμπινιε της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης. Στη συνέχεια, τελέστηκε το τριετές μνημόσυνο του μακαριστού Επισκόπου πρώην Ζαχουμίου και Ερζεγοβίνης κυρού Αθανασίου (Γιέφτιτς). Ο Πανιερώτατος Επίσκοπος Ζαχουμίου και Ερζεγοβίνης κ. Δημήτριος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον...
04 Μαρτίου, 2024 - 14:54
Τελευταία ενημέρωση: 04/03/2024 - 15:01

“Οξύς νους, ελεύθερο πνεύμα αλλά και τρομερή καρδιά” – Ο Μεσογαίας Νικόλαος για τα τρία χρόνια από την κοίμηση του Επισκόπου Αθανασίου Γιέφτιτς (ΒΙΝΤΕΟ)

Διαδώστε:
“Οξύς νους, ελεύθερο πνεύμα αλλά και τρομερή καρδιά” – Ο Μεσογαίας Νικόλαος για τα τρία χρόνια από την κοίμηση του Επισκόπου Αθανασίου Γιέφτιτς (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος, την Κυριακή του Ασώτου, προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον Καθεδρικό Ναό της Μεταμορφώσεως στο Τρέμπινιε της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης. Στη συνέχεια, τελέστηκε το τριετές μνημόσυνο του μακαριστού Επισκόπου πρώην Ζαχουμίου και Ερζεγοβίνης κυρού Αθανασίου (Γιέφτιτς).

Ο Πανιερώτατος Επίσκοπος Ζαχουμίου και Ερζεγοβίνης κ. Δημήτριος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον τιμώμενο προσκεκλημένο Σεβασμιώτατο κ. Νικόλαο, και του δώρισε μια εικόνα του Αγίου Βασιλείου του Όστρογκ. Έπειτα, ο ιερός κλήρος μετέβη στο Μοναστήρι του Τβρντος, όπου ο Πανιερώτατος Επίσκοπος Δαλματίας κ. Νικόδημος τέλεσε Τρισάγιο στον τάφο του μακαριστού Επισκόπου πρώην Ζαχουμίου και Ερζεγοβίνης κυρού Αθανασίου (Γιέφτιτς).

Ο Μεσογαίας Νικόλαος για τον μακαριστό Επίσκοπο Αθανάσιο Γιέφτιτς

Στο συνέδριο που έγινε προς τιμήν του μακαριστού Επισκόπου στις 2 Μαρτίου, ο Σεβασμιώτατος κ. Νικόλαος μοιράστηκε τις εμπειρίες του από τις συναντήσεις του με τον μακαριστό Επίσκοπο. Η ομιλία του έγινε στα ελληνικά, ενώ υπήρχε μετάφραση στα σερβικά.

«Μεγάλος άνθρωπος που δημιουργεί δέος και μόνο στη σκέψη και στη θεά του. Οξύς νους, ελεύθερο πνεύμα αλλά και τρομερή καρδιά, πολύ χωρητική, πολύ μεγάλη, πολύ ανθεκτική. Πέρασε μέσα από πόνο. Είχε βαθειά μέσα στην ψυχή του δίψα. Ήταν εμφανή αυτά τα χαρακτηριστικά, στοιχεία που του δώσανε ταπείνωση, που τον περικόσμησαν με αγάπη, που του δώσανε ένα μεγαλείο ελευθερίας και πίστεως», είπε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος κ. Νικόλαος.

«Είχε αυτά τα τρία στοιχεία: τον κόπο, όπως εκφράζεται από τον ιδρώτα, τον πόνο, όπως μέσα από το δάκρυ, και τη θυσία, όπως μέσα από το αίμα», τόνισε μεταξύ άλλων.

Σειρά εκδηλώσεων για τα 3 χρόνια από την κοίμηση του χαρισματικού Ιεράρχη

Σημειώνται ότι τρία χρόνια συμπληρώνονται σήμερα, 4 Μαρτίου,  από την εκδημία του μακαριστού Επισκόπου πρώην Ζαχουμίου και Ερζεγοβίνης κυρού Αθανασίου (Γιέφτιτς). Πρόκειται για έναν χαρισματικό Ιεράρχη που, με την θεολογική του εμβάθυνση στους Πατέρες της Εκκλησίας και το συγγραφικό του έργο, έδωσε το δικό του στίγμα στα θεολογικά δρόμενα της Ορθοδοξίας του 20ου και των αρχών του 21ου αιώνα.

Από την 1η Μαρτίου ξεκίνησαν εκδηλώσεις με τίτλο “Ημέρες Μνήμης του Επισκόπου Αθανασίου”, που διοργανώθηκαν από την Επισκοπή Ζαχουμίου και Ερζεγοβίνης και το Κληροδότημα του Επισκόπου Αθανασίου, στο Πολιτιστικό Κέντρο Τρέμπινιε. Την πρώτη μέρα, ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Ντούζι Θεόφιλος παρουσίασε την έκθεση «Παιδί – ένα κομμάτι του ουρανού στη γη».

Τη δεύτερη μέρα παρουσιάστηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Τρέμπινιε  το βιβλίο «Ασκητές» του μακαριστού Επισκόπου πρώην Ζαχουμίου και Ερζεγοβίνης κυρού Αθανασίου (Γιέφτιτς). Μίλησαν ο Πανιερώτατος Επίσκοπος εν Δυτική Αμρική κ. Μάξιμος.

Διαβάστε ακόμη: Ποντγκόριτσα: Τρισάγιο στον τάφο του μακαριστού Μητροπολίτη Αμφιλοχίου τέλεσε ο Μεσογαίας Νικόλαος

 

Πηγή: spc.rs

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων