01/05/2019 01/05/2019 Την Λαμπροδευτέρα περίπου ένα χιλιόμετρο πιο ψηλά από την πλατεία του χωριού της Ερεσού, διασχίζοντας χωματόδρομο και περνώντας από χωράφια, έφτασαν οι πιστοί για να γιορτάσουν το πανηγύρι του Αγίου Γεωργίου που γίνεται σε ένα μικρό ξωκλήσι στην περιοχή Τατάρια, όπως την λένε οι ντόπιοι. Η ιστορία λέει πως στον προαύλιο χώρο αυτής της μικρής...
01 Μαΐου, 2019 - 19:16

Το παραδοσιακό “κισκέκ” στη γιορτή του Αγίου Γεωργίου στην Ερεσό Λέσβου

Διαδώστε:
Το παραδοσιακό “κισκέκ” στη γιορτή του Αγίου Γεωργίου στην Ερεσό Λέσβου

Την Λαμπροδευτέρα περίπου ένα χιλιόμετρο πιο ψηλά από την πλατεία του χωριού της Ερεσού, διασχίζοντας χωματόδρομο και περνώντας από χωράφια, έφτασαν οι πιστοί για να γιορτάσουν το πανηγύρι του Αγίου Γεωργίου που γίνεται σε ένα μικρό ξωκλήσι στην περιοχή Τατάρια, όπως την λένε οι ντόπιοι.

Η ιστορία λέει πως στον προαύλιο χώρο αυτής της μικρής εκκλησίας πήγαιναν οι νέοι και πάλευαν. Πλέον κάθε χρόνο τα Τατάρια γιορτάζονται με χορό και μουσική, ενώ μοιράζεται και παραδοσιακό είδος κισκέκ.

Το κισκέκ φτιάχνεται από το προηγούμενο βράδυ μέσα σε καζάνια, στο προαύλιο της εκκλησίας από πιστούς. Εμπεριέχει αρνί, ρύζι και θυμίζει γαμοπίλαφο.

Οι αλογάδες της Ερεσού τιμούν την γιορτή ανεβαίνοντας έως εκεί με τα άλογα τους, ενώ μετά την λειτουργία κάνουν την περιφορά της εικόνας στο χωριό με αυτά.

Πηγή: www.emprosnet.gr 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων