15/12/2019 15/12/2019 Την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2019 στις 5:00 το απόγευμα εψάλη υπό των Ιερέων π. Βασιλείου και π. Νέστορος, ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής του Αγίου Πορφυρίου, στον οποίο χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. κ. Αθανάσιος.     Πριν το τέλος του εσπερινού ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε τους άρτους, τον οίνον, τον σίτον και...
15 Δεκεμβρίου, 2019 - 22:08
Τελευταία ενημέρωση: 15/12/2019 - 22:09

Ομιλία του Σιατίστης Αθανασίου για τον Άγιο Νικόλαο (ΦΩΤΟ)

Διαδώστε:
Ομιλία του Σιατίστης Αθανασίου για τον Άγιο Νικόλαο (ΦΩΤΟ)

Την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2019 στις 5:00 το απόγευμα εψάλη υπό των Ιερέων π. Βασιλείου και π. Νέστορος, ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής του Αγίου Πορφυρίου, στον οποίο χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. κ. Αθανάσιος.

 

 

Πριν το τέλος του εσπερινού ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε τους άρτους, τον οίνον, τον σίτον και το έλαιον.

 

 

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε μια αξιόλογη εκδήλωση εντός του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου Σιάτιστας, η πρώτη στα πλαίσια της εορτής του Αγίου Νικολάου, προστάτου και εφόρου της Ενορίας.

Τα μέλη της χορωδίας «ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΜΕΛΩΔΟΙ», έψαλλαν υπέροχους βυζαντινούς ύμνους των εορτών του Αγίου Νικολάου και των Χριστουγέννων, υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτου κ. Ναούμ Πανυτσίδη. Ο κόσμος που τους παρακολουθούσε, τους καταχειροκρότησε.

Στη συνέχεια προλόγισε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ.κ. Αθανάσιο ο πρωτοπρεσβύτερος π. Βασίλειος Λ. Βασιλείου και κάλεσε να ομιλήσει σχετικά με τον Άγιο Νικόλαο.

Ο Σεβασμιώτατος ανέπτυξε το θέμα: «Ο Άγιος Νικόλαος στο χθες και στο σήμερα». Η ομιλία του ήταν εμπεριστατωμένη και έδειξε τον Άγιο Νικόλαο ως ένα διαχρονικό άνθρωπο του Θεού, πλήρη Αγίου Πνεύματος, με όλους τους καρπούς, τις αρετές, με τις οποίες υπηρέτησε την κοινωνία, την Εκκλησία του Χριστού.

 

 

Μετά το πέρας της ομιλίας, η χορωδία έψαλε και άλλα μουσικά κείμενα, όπως «Τα εγκώμια εις τον Άγιον Νικόλαον», οι προεόρτιες καταβασίες, οι οποίες ειδικά παλαιότερα, συνηθίζονταν να ψάλλονται την Κυριακή προ των Χριστουγέννων, ο καλοφωνικός ειρμός, «Άστρον ήδη ανατέταλκε», που είναισχετικός με την εορτή των Χριστουγέννων.

Η ωραία εκδήλωση τελείωσε με έναν καλοφωνικό ειρμό «εἰς τοὺς ἁγίους τῶν Ἱερῶν Ναῶν τῆς Γεράνειας Σιατίστης», ο οποίος αναφέρεται σε όλους τους Αγίους στους οποίους τιμούνται οι Ιεροί Ναοί (παρεκλήσια-εξωκλήσια) της Ενορίας της Γεράνειας.

Τον ειρμό αυτό συνέγραψε προ πολλών ετών ο προϊστάμενος της Ενορίας μας, ο πρωτοπρεσβύτερος π. Βασίλειος, ως ένα μικρό δείγμα τιμής και ευγνωμοσύνης προς όλους αυτούς τους αγίους, για τις αδιάλειπτες πρεσβείες τους, υπέρ όλων των πιστών της Ενορίας του Αγίου Νικολάου και ολόκληρης της πόλης μας.

 

 

Τα μέλη της χορωδίας «ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΜΕΛΩΔΟΙ», ήλθαν από την Θεσσαλονίκη, για να πλαισιώσουν τη σημερινή μας εκδήλωση. Είναι μία νεοσύστατη χορωδία βυζαντινής μουσικής, τα μέλη της οποίας προέρχονται από διάφορες περιοχές της Μακεδονίας μας. Πρόκειται για μία νεανική ομάδα ιεροψαλτών, οι οποίοι διακονούν σε Ιερούς Ναούς ως πρωτοψάλτες και λαμπαδάριοι. Η σημερινή παρουσία τους είναι η πρώτη επίσημη, σε εκδήλωση βυζαντινής μουσικής. Μέχρι τώρα έχουν ψάλει σε πολλές πανηγύρεις και αγρυπνίες, σε διάφορες ενορίες, μοναστήρια, αλλά και στο Άγιον όρος.

Τον λόγο πήρε πάλι ο π. Βασίλειος, ο οποίος αφού ευχαρίστησε πρώτα τον Άγιο Τριαδικό Θεό, για επιτυχία της εκδηλώσεως, στη συνέχεια ευχαρίστησε τον εορτάζοντα Άγιο Νικόλαο, που πρεσβεύει για τη σωτηρία όλων των ενοριτών, κατόπιν ευχαρίστησε τον Επίσκοπο κ. Αθανάσιο, τα μέλη της χορωδίας και όλους παρευρισκομένους στην εκδήλωση, οι οποίοι ήλθαν με πολύ πόθο και επιθυμία, να ακούσουν τον λόγο του Θεού.

Η εκδήλωση έκλεισε με την φήμη του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης κ.κ. Αθανασίου.

Στη συνέχεια, όλοι οι παρευρεθέντες πήγαν στην αίθουσα του Ενοριακού Πνευματικού Κέντρου, όπου τους προσφέρθηκε ένα κέρασμα. Είχαν, επίσης, την ευκαιρία να ιδούν τα βιβλία τα οποία ήταν εκτεθειμένα και να αγοράσουν για τη μελέτη τους.

 

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων