08/04/2021 08/04/2021 Ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου Νέας Φιγαλείας χαρακτηρίστηκε με ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε στις 17 Μαρτίου 2021 ως μνημείο. Η ανάδειξή του ως μνημείου έγινε επειδή “αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα της εκκλησιαστικής  αρχιτεκτονικής παράδοσης της  μετεπαναστατικής περιόδου  των τελών του 190ου αιώνα και χαρακτηριστικό μνημείο της τοπικής οικοδομικής τέχνης και της ιστορικής φυσιογνωμίας της περιοχής”, όπως αναγράφεται...
08 Απριλίου, 2021 - 12:04
Τελευταία ενημέρωση: 08/04/2021 - 12:06

Μνημείο ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου Νέας Φιγαλείας

Διαδώστε:
Μνημείο ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου Νέας Φιγαλείας

Ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου Νέας Φιγαλείας χαρακτηρίστηκε με ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε στις 17 Μαρτίου 2021 ως μνημείο.

Η ανάδειξή του ως μνημείου έγινε επειδή “αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα της εκκλησιαστικής  αρχιτεκτονικής παράδοσης της  μετεπαναστατικής περιόδου  των τελών του 190ου αιώνα και χαρακτηριστικό μνημείο της τοπικής οικοδομικής τέχνης και της ιστορικής φυσιογνωμίας της περιοχής”, όπως αναγράφεται στο ΦΕΚ της Ελληνικής Δημοκρατίας που υπογράφει η προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού κα. Πολυξένη Αδάμ – Βελένη.

Δείτε το σχετικό ΦΕΚ: 

 

 

Ενώ σύμφωνα με την ιστοσελίδα gargalianoionline.gr ο Σύλλογος Νεολαίας & Άθλησης Νέας Φιγαλείας “ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΒΟΓΑΛΗ» και το Σωματείο «Φίλοι Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής – ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ» εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακήρυξης του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Νέας Φιγαλείας ως μνημείου σπουδαίας εκκλησιαστικής τέχνης και αρχιτεκτονικής.

Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου αποτελεί ένα εξαίρετο δείγμα της Λαγκαδινής εκκλησιαστικής ναοδομίας του δεύτερου μισού του 19ου αιώνα με πρωτομάστορα τον Ιωάννη Γαρδίκα (Γαρδικόγιαννη) από τα Λαγκάδια Αρκαδίας. Ειδικότερα, ο Σύλλογος Νεολαίας & Άθλησης Νέας Φιγαλείας εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες του προς τα »ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ» για την άψογη συνεργασία που είχαν, έχουν και θα έχουν με κοινό στόχο, την ανάδειξη και προβολή ιστορικών κτηρίων Λαγκαδινής τέχνης της πέτρας, της Επαρχίας Ολυμπίας.

Με την τελευταία απόφαση, του Υπουργείου Πολιτισμού και την εγγραφή στο ΦΕΚ, ολοκληρώνεται ο πρώτος κύκλος συνεργασίας των δυο φορέων, ο οποίος έχει ξεκινήσει ήδη από το 2015 όταν ακόμα ο σύλλογος ήταν μια πρωτοβουλία πολιτών από την Ανδρίτσαινα και τη Νέα Φιγαλεία.

Μετά την εξέλιξη αυτή, τοποθετούνται οι βάσεις συνεργασίας των δύο φορέων για το δεύτερο κύκλο με κοινό στόχο την ανάδειξη, προστασία και προβολή του συγκεκριμένου ναού. Η πόλη της Νέας Φιγαλείας αποκτά πλέον και δεύτερο προστατευόμενο εκκλησιαστικό μνημείο μετά το χαρακτηρισμό του πρώτου(ΦΕΚ 1999): του Μοναστηρίου της Ζούρτσας ή Ιερά Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου ή Ιερά Μονή Παναγίας Βόγαλης, ενώ ξεκινάνε οι εργασίες και η κατάρτιση νέου φακέλου για ακόμα ένα εκκλησιαστικό μνημείο της περιοχής.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων