03/09/2022 04/09/2022 Στη Θάσο αναμένεται να αφιχθούν σήμερα το μεσημέρι ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος και ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Κιέβου κ.κ. Επιφάνιος. Πρόκειται για τον πρώτο σταθμό της επίσκεψης του Παναγιωτάτου και των Μακαριωτάτων στην Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, η οποία σύμφωνα με το πρόγραμμα...
03 Σεπτεμβρίου, 2022 - 10:52
Τελευταία ενημέρωση: 04/09/2022 - 1:39

Στη Θάσο μεταβαίνουν σήμερα Οικουμενικός Πατριάρχης, Αρχιεπίσκοπος, Κιέβου Επιφάνιος

Διαδώστε:
Στη Θάσο μεταβαίνουν σήμερα Οικουμενικός Πατριάρχης, Αρχιεπίσκοπος, Κιέβου Επιφάνιος

Στη Θάσο αναμένεται να αφιχθούν σήμερα το μεσημέρι ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος και ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Κιέβου κ.κ. Επιφάνιος.

Πρόκειται για τον πρώτο σταθμό της επίσκεψης του Παναγιωτάτου και των Μακαριωτάτων στην Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, η οποία σύμφωνα με το πρόγραμμα θα διαρκέσει έως την Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2022.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναμένεται να αφιχθεί στο αεροδρόμιο της Χρυσούπολης και από εκεί θα μεταβεί μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο και τον Μητροπολίτη Κιέβου στο λιμάνι της Θάσου.

Η εν λόγω προσκυνηματική επίσκεψη πραγματοποιείται με αφορμή τον πρώτο επίσημο εορτασμό της Συνάξεως των έξι Αγίων της Θάσου (Λούκας, Δανιήλ, Ιωάννης, Ευφρόσυνος, Ευθύμιος, Χάιδω) και θα περιλαμβάνει συγκεκριμένες εκκλησιαστικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις στη Θάσο, στη Χρυσούπολη και στην Καβάλα.

Τόσο ο Οικουμενικός Πατριάρχης όσο και οι δυο Μακαριώτατοι επισκέπτονται την Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου μετά από πρόσκληση του οικείου Ποιμενάρχη Μητροπολίτη κ. Στεφάνου. Μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Σεβασμιώτατος έκανε λόγο για μια άκρως τιμητική επίσκεψη στην αποστολική Μητρόπολη των Φιλίππων, στο τόπο από τον οποίο ο Απόστολος Παύλος κήρυξε για πρώτη φορά το Ευαγγέλιο, ιδρύοντας την πρώτη εκκλησία στην Ελλάδα και την Ευρώπη και βαφτίζοντας την πρώτη ευρωπαία Χριστιανή, την ισαπόστολο Λυδία τη Φιλιππησία.

Ο Μητροπολίτης κ. Στέφανος εκτιμάει πως η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη και των δυο Μακαριωτάτων, έχει και συμβολικό και ιστορικό χαρακτήρα για την αποστολική Μητρόπολη των Φιλίππων και ιδιαίτερα για το νησί της Θάσου που θα εορτάσει με κάθε επισημότητα και κατάνυξη τη μνήμη των έξι τοπικών αγίων της, την πρώτη Κυριακή του Σεπτεμβρίου όπως έχει καθιερωθεί.

«Οι άγιοι μας», σημειώνει ο Μητροπολίτης, «που έζησαν ή επέρασαν από το ευλογημένο μας αυτό νησί, που είναι πλούσιο στον πολιτισμό, στην θρησκευτικότητά του, στην ευσέβειά του και στην ιστορία του, από την αρχαιότητα μέχρι τις ημέρες μας, είναι οι προστάτες και πολιούχοι του αγιασμένου αυτού τόπου».

 

Το πρόγραμμα της επίσκεψης

Το πρόγραμμα στο νησί της Θάσου περιλαμβάνει διάφορες λατρευτικές και τιμητικές εκδηλώσεις από το δήμο του νησιού και τους τοπικούς φορείς όπως είναι η ανακήρυξή τους σε επίτιμους δημότες και η ονοματοδοσία του παραλιακού δρόμου των Λιμεναρίων σε «Πατριάρχη Βαρθολομαίου».

Την Κυριακή το πρωί ο Παναγιώτατος και οι Μακαριώτατοι θα συλλειτουργήσουν στον ιστορικό Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Παναγίας της Θάσου.

Τη Δευτέρα και την Τρίτη ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Μητροπολίτης Κιέβου θα επισκεφθούν την Καβάλα όπου θα συμμετάσχουν σε ποικίλες λατρευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται προς τιμήν τους από τους δήμους Καβάλας και Νέστου και τους τοπικούς φορείς.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

  • ΣΑΒΒΑΤΟ 3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2022

12.00 Άφιξις εις την ΙΜΦΝΘ. (Αεροδρόμιον Χρυσουπόλεως).
12.15 Αναχώρησις απὸ την Κεραμωτὴν δια την Θάσον.
13.00 Άφιξις * Υποδοχὴ Παναγιωτάτου και Μακαριωτάτων εις Λιμένα Θάσου * Υποδοχὴ ιεράς Εικόνος της συνάξεως των εν Θάσω Αγίων.
14.00 Δοξολογία εις τον ιερὸν Ναὸν Κοιμήσεως Θεοτόκου Παναγίας Θάσου.
19.00 Κατάθεσις θεμελίου λίθου διοικητηρίου νέων Κατασκηνώσεων Ιεράς Μητροπόλεως ΦΝΘ εις Σκάλαν Ραχωνίου Θάσου.
20.00 Αναγόρευσις του Παναγιωτάτου και των Μακαριωτάτων εις Επιτίμους Δημότας του Δήμου Θάσου – Εκδήλωσις.

 

  • ΚΥΡΙΑΚΗ 4 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2022

07.00 Ο Όρθρος και η Πατριαρχικὴ Θεία Λειτουργία εις τον ιερὸν Ναὸν Κοιμήσεως της Θεοτόκου Παναγίας Θάσου.
18.00 Προσκύνημα εις την ιερὰν Μονὴν Κοιμήσεως Θεοτόκου Μαριών Θάσου.
19.30 Τελετὴ ονοματοδοσίας οδού εις Λιμενάρια Θάσου.

 

  • ΔΕΥΤΕΡΑ 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2022

ΧΡΥΣΟΥΠΟΛΗ

11.00 Αναγόρευσις του Παναγιωτάτου και του Μακαριωτάτου Μητροπολίτου Κιέβου εις Επιτίμους Δημότας του Δήμου Νέστου. Παρουσίασις του Λευκώματος «Ιερὰ Θεολογικὴ Σχολὴ τηςΧάλκης – 50 χρόνια σιωπής, προσμονής, ελπίδας».
12.30 Κατάθεσις θεμελίου λίθου  ἱερού κοιμητηριακού Ναού εις Χρυσούπολιν Νέστου.

ΚΑΒΑΛΑ

17.30 Δοξολογία εις τον Καθεδρικὸν Ναὸν Αποστόλου Παύλου ειςΚαβάλαν.
18.15 Ψηφιακή παρουσίασις α) Κειμηλιαρχείου Ιεράς Μητροπόλεως «Φιλιππησίων Χριστούπολις» και β) Εκθέσεως εικόνων και κειμηλίων εις το Αρχαιολογικόν Μουσείον Καβάλας.
19.30 Επίσκεψις εις την Ιερὰν Μονὴν Αγίου Αποστόλου Σίλα Καβάλας * Τρισάγιον επί του τάφου του μακαριστοῦ
Μητροπολίτου ΦΝΘ κυρού Προκοπίου * Παρουσίασις Τόμου Εγκυκλίων Γραμμάτων μακαριστού Μητροπολίτου ΦΝΘ κυρού Προκοπίου.
21.00 Μουσικὴ Εκδήλωσις δια την Νεότητα εις το αρχαίον Θέατροντων Φιλίππων.

 

  • ΤΡΙΤΗ 6 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2022

10.00 Επίσκεψις εις την Αντιπεριφέρειαν Καβάλας.
10.30 Εκδήλωσις Επιμελητηρίου Καβάλας εις το Αρχαιολογικὸν Μουσεῖον.
11.30 Εκδήλωσις Δήμου Καβάλας εις την Μεγάλην Λέσχην Καβάλας.
12.30 Επίσκεψις εις το Διεθνὲς Πανεπιστήμιον Ελλάδος * Καβάλα.
α) Τιμὴ προς τον Παναγιώτατον και τους Μακαριωτάτους υπὸ του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ).
β) Αναγόρευσις του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου ως Επιτίμου Διδάκτορος του Τμήματος Δασολογίας του ΔΙΠΑΕ.
γ) Αναγόρευσις του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ἱερωνύμου ως Επιτίμου Διδάκτορος του Τμήματος
Φυσικής του ΔΙΠΑΕ.
16.00 Προσκύνημα εις το Ιερόν Βαπτιστήριον της Αγίας Λυδίας εις Φιλίππους * Ανακοίνωσις ενάρξεως διεθνών Συνεδρίων.
16.30 Αναχώρησις.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων