05/08/2019 05/08/2019 Εορτάσθηκε σήμερα η μνήμη του τοπικού  Αγίου Ευγενίου του Αιτωλού στη γενέτειρά του, στο Μέγα Δένδρο Θέρμου. Το πρωί της εορτής στον ενοριακό Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου τον οποίον ανήγειρε ο Όσιος Ευγένιος, τελέσθηκε η Ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια η Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία κατά την οποία ιερούργησε και κήρυξε τον θείο...
05 Αυγούστου, 2019 - 21:36

Η μνήμη του Αγίου Ευγενίου του Αιτωλού στη γενέτειρά του

Διαδώστε:
Η μνήμη του Αγίου Ευγενίου του Αιτωλού στη γενέτειρά του

Εορτάσθηκε σήμερα η μνήμη του τοπικού  Αγίου Ευγενίου του Αιτωλού στη γενέτειρά του, στο Μέγα Δένδρο Θέρμου.

Το πρωί της εορτής στον ενοριακό Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου τον οποίον ανήγειρε ο Όσιος Ευγένιος, τελέσθηκε η Ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια η Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία κατά την οποία ιερούργησε και κήρυξε τον θείο λόγο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.Κοσμάς.

Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του υπογράμμισε τρία σημεία:

α) Ο Άγιος Ευγένιος ο Αιτωλός γεννήθηκε εδώ στο Μέγα Δένδρο. Είναι δικός μας άγιος και πρόδρομος της δικής μας πνευματικής πορείας. Μας καλεί όπως κι εκείνος να πιστέψουμε να αγαπήσουμε, να ζήσουμε τον Χριστό.

β)  Ο Άγιος Ευγένιος ο Αιτωλός ο σοφός διδάσκαλος του γένους, έμαθε τα πρώτα γράμματα στο μοναστήρι του Βλοχού και σε άλλα μοναστήρια της περιοχής και μετά πήγε σε άλλες μεγαλύτερες σχολές. Στα μοναστήρια αυτά έμαθε και την αγάπη προς τα γράμματα. Το γεγονός αυτό μαρτυρεί και βεβαιώνει πόσο η Εκκλησία και ο μοναχισμός βοήθησε την παιδεία του γένους και εδραίωσε την ελευθερία του.

γ) Ο Άγιος Ευγένιος έχοντας μέσα του φως Χριστού, έδωσε τον εαυτό του θυσία για την παιδεία των Ελλήνων και την αναγέννηση του έθνους και μάλιστα για την καθαρά ελληνική και ορθόδοξη παιδεία.

Μας διδάσκει και μας καλεί να φύγουμε και εμείς από την φιλαυτία μας και να δώσουμε στον πλησίον μας κάθε βοήθεια που χρειάζεται σήμερα κυρίως όμως καθαρό λόγο Θεού, ιδανικά αξίες, αγνή παράδοση πίστεως και πατρίδος.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων