08/05/2023 08/05/2023 Στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Ιωάννου του Θεολόγου στο Νεοχώρι Μεσολογγίου ιερούργησε την Δευτέρα 8 Μαΐου 2023 ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός. Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας χειροτόνησε στον βαθμό του πρεσβυτέρου τον διάκονο Θεολόγο Κουρμπάνη. Ο π. Θεολόγος κατά την σύντομη ομιλία του ευχαρίστησε όσους στάθηκαν δίπλα...
08 Μαΐου, 2023 - 13:04

Με χειροτονία Πρεσβυτέρου η εορτή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στην Ι.Μ. Αιτωλίας και Ακαρνανίας

Διαδώστε:
Με χειροτονία Πρεσβυτέρου η εορτή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στην Ι.Μ. Αιτωλίας και Ακαρνανίας

Στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Ιωάννου του Θεολόγου στο Νεοχώρι Μεσολογγίου ιερούργησε την Δευτέρα 8 Μαΐου 2023 ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός.

Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας χειροτόνησε στον βαθμό του πρεσβυτέρου τον διάκονο Θεολόγο Κουρμπάνη.

Ο π. Θεολόγος κατά την σύντομη ομιλία του ευχαρίστησε όσους στάθηκαν δίπλα του όλα αυτά τα χρόνια και καλλιέργησαν τον πόθο του για την ιερωσύνη. Ιδιαιτέρως ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας κ. Δαμασκηνό για την εμπιστοσύνη και την αγάπη με την οποία τον περιέβαλλε από την πρώτη στιγμή εκπληρώνοντας με αυτόν τον τρόπο τον ιερό του πόθο.

Νουθεσίες στον νέο Πρεσβύτερο

Ο Σεβασμιώτατος κατά την ομιλία του λαμβάνοντας ως παράδειγμα τον Ευαγγελιστή της Αγάπης, ο οποίος δέχθηκε την κλήση από τον Χριστό και με απέραντη αγάπη αποδέχθηκε αυτήν την κλήση και ακολούθησε τον Διδάσκαλο υπενθύμισε στον π. Θεολόγο ότι και αυτός έλαβε την κλήση από τον Θεό, την εμπιστεύθηκε σε σημαντικά πρόσωπα της ζωής του που τον βοήθησαν να την καλλιεργήσει και σήμερα εισέρχεται στα άγια των Αγίων αποδεχόμενος την πρόσκληση του Επισκόπου του.

Το δεύτερο σημείο που ανέφερε ο Σεβασμιώτατος ήταν, ότι ο Ευαγγελιστής Ιωάννης, κατά τον Μυστικό Δείπνο πέφτοντας στο στήθος του Χριστού και ακουμπώντας την καρδιά Του έλαβε ολόκληρο το πλήρωμα της θεολογίας. Ο π. Θεολόγος, όπως και ο κάθε κληρικός συμμετέχει διαρκώς στον μυστικό δείπνο της ευχαριστιακής συνάξεως και κρατά στο χέρια του ολόκληρο τον Χριστό. Αυτή είναι μία μυστηριακή εμπειρία αγάπης, όπου ο ιερεύς εισπράττει την αγάπη του Χριστού και να την αντιπροσφέρει στον λαό του Θεού.

Το τρίτο χαρακτηριστικό της ιερατικής διακονίας που ανέλυσε ο Σεβασμιώτατος είναι η σταυρική της διάσταση. «Μην φοβηθείς και μην δειλιάσεις μπροστά στον σταυρό. Να έχεις σπλαχνικό βλέμμα πάνω από τον σταυρό που θα σε ανεβάσουν οι άνθρωποι, να αναζητάς αυτούς που είναι μάρτυρες των θαυμασίων του Χριστού και να τους αναπαύεις», τόνισε χαρακτηριστικά και ευχήθηκε στον νέο πρεσβύτερο να βιώνει την αγάπη της κλήσης του Θεού, την αγάπη της Θείας Ευχαριστίας και του μυστηρίου του Σταυρού στο διάβα της ιερατικής του διακονίας.

Κατά την απόλυση της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος απένειμε το οφφίκιο του πρωτοπρεσβυτέρου στον Εφημέριο του Ναού, π. Ευάγγελο Ασπρογιάννη, επιβραβεύοντας την μέχρι σήμερα διακονία του στην Ενορία του Νεοχωρίου.

Στην Θεία Λειτουργία συμμετείχε πλήθος κόσμου, μεταξύ των οποίων ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος κ. Νεκτάριος Φαρμάκης και ο Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κ. Κώστας Λύρος.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από την Θεία Λειτουργία 

Εσπερινός στο Μοναστηράκι Βονίτσης

Το απόγευμα της παραμονής της εορτής, Κυριακή 7 Μαΐου 2023 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός μετέβη στο Μοναστηράκι Βονίτσης, όπου χοροστάτησε στην ακολουθία του Αρχιερατικού Εσπερινού, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου.

Κατά το κήρυγμά του αναφέρθηκε στη ζωή του Ευαγγελιστού της Αγάπης, του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, εστιάζοντας σε τρεις κεντρικούς σταθμούς της ζωή του, που καταδεικνύουν την αγάπη που βίωσε και τη δυναμική που του προσέφερε αυτή η αγάπη.

Ο πρώτος σταθμός της ζωής του ήταν η λίμνη της Γεννησαρέτ, όπου δέχθηκε την κλήση του Χριστού, στην οποία ανταποκρίθηκε άμεσα, εγκαταλείποντας τα πάντα και ακολουθώντας τον Χριστό. Ο Άγιος Ιωάννης, κατά την μαθητεία του δίπλα στον Τίμιο Πρόδρομο είχε προετοιμαστεί και καλλιεργήσει στην καρδιά του την πίστη, που αποτέλεσε το θεμέλιο πάνω στο οποίο οικοδομήθηκε η αγάπη.

Ο δεύτερος σταθμός αφορά στο γεγονός ότι ακολούθησε τον Χριστό στην σταυρική Του θυσία, Τον συνόδευσε στο Σταυρό και παρέμεινε κοντά Του μέχρι το τέλος. Η αγάπη όπλισε τον Ιωάννη με την τόλμη και τον κινητοποίησε, ώστε να μην εγκαταλείψει τον Διδάσκαλο, γιατί όποιος αγαπά τον Θεό ενώνεται μαζί Του. Η αληθινή αγάπη μας οπλίζει με θάρρος, τόλμη και αποφασιστικότητα, τόνισε ο Σεβασμιώτατος.

Ο τρίτος σταθμός ήταν ο λόφος του Γολγοθά, όπου κάτω από το ικρίωμα του Σταυρού ο Χριστός του εμπιστεύθηκε την Μητέρα Του, ως επιβράβευση της αγάπης του.

Δείτε φωτογραφίες από τον Εσπερινό 

“Στρέψτε τη ζωή σας προς τον Χριστό”

Ζούμε σε μια εποχή που εύκολα δίνουμε υποσχέσεις αγάπης και εύκολα μιλάμε για την αγάπη, ανέφερε ο Σεβασμιώτατος και συνέχισε λέγοντας ότι, πολύ δύσκολα η αγάπη που έχουμε μετουσιώνεται σε εμπιστοσύνη, μας οπλίζει με τόλμη και θάρρος, μας οδηγεί στη θυσία και σε έργα διακονίας προς τους συνανθρώπους μας. Η αιτία είναι ότι δεν βιώνουμε την αγάπη του Χριστού.

«Στρέψτε τη ζωή σας προς τον Χριστό. Αυτός είναι η Αγάπη. Δεχτείτε το μυστήριο της πίστης από Εκείνον. Ανταποκριθείτε στην πρόσκλησή Του, όχι με την λογική, αλλά με την αγάπη. Μείνετε κοντά στον Χριστό και ταυτόχρονα δίπλα σε κάθε άνθρωπο. Τότε η αγάπη σας θα δοκιμαστεί και θα έρθει η επιβράβευση από τον ίδιο τον Χριστό και τότε η αγάπη σας θα μετουσιωθεί σε έργα, διακονίας, προσφοράς και φιλανθρωπίας μέσα στον κόσμο», ανέφερε ολοκληρώνοντας το κήρυγμά του.

Πριν την απόλυση του Εσπερινού χειροθέτησε στο οφφίκιο του πρωτοπρεσβυτέρου τον Εφημέριο του Ναού, π. Θεόδωρο Κτίστη, επιβραβεύοντας, όπως ανέφερε, την αγάπη που επιδεικνύει στην διακονία της Ενορίας και των Χριστιανών και του ευχήθηκε να συνεχίσει το έργο του με τον ίδιο ζήλο.

Μεταξύ του πλήθους των Χριστιανών που εκκλησιάστηκαν ήταν και ο Δήμαρχος Ακτίου – Βόνιτσας κ. Γεώργιος Αποστολάκης.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στον Ιερό Ναό, στο πλαίσιο του πανηγυρικού εορτασμού είχε μεταφερθεί προς προσκύνηση και αγιασμό των πιστών η Ιερά Εικόνα της Παναγίας της Γιάτρισσας, η οποία φυλάσσεται στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Επανωμής, της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων