12/12/2023 12/12/2023 Με θέμα: «Παιδί με αναπηρίες στην οικογένεια» πραγματοποιήθηκε η τρίτη συνάντηση της Σχολής Γονέων της Ιεράς Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας στο Αγρίνιο, την Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023. Ομιλητής ήταν ο Δρ Αθανάσιος Ρισβάς, Σύμβουλος Εκπαίδευσης Ειδικής Αγωγής και Ενταξιακής Εκπαίδευσης. Ο ομιλητής ανέφερε ότι η οικογένεια αποτελεί το σημαντικότερο φορέα ανάπτυξης και κοινωνικοποίησης του ατόμου. Μέσα...
12 Δεκεμβρίου, 2023 - 16:47
Τελευταία ενημέρωση: 12/12/2023 - 16:40

«Παιδί με αναπηρίες στην οικογένεια» – Ομιλία στη Σχολή Γονέων της Ιεράς Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας στο Αγρίνιο

Διαδώστε:
«Παιδί με αναπηρίες στην οικογένεια» – Ομιλία στη Σχολή Γονέων της Ιεράς Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας στο Αγρίνιο

Με θέμα: «Παιδί με αναπηρίες στην οικογένεια» πραγματοποιήθηκε η τρίτη συνάντηση της Σχολής Γονέων της Ιεράς Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας στο Αγρίνιο, την Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023. Ομιλητής ήταν ο Δρ Αθανάσιος Ρισβάς, Σύμβουλος Εκπαίδευσης Ειδικής Αγωγής και Ενταξιακής Εκπαίδευσης.

Ο ομιλητής ανέφερε ότι η οικογένεια αποτελεί το σημαντικότερο φορέα ανάπτυξης και κοινωνικοποίησης του ατόμου. Μέσα σε αυτή το άτομο διαμορφώνει το χαρακτήρα του και μαθαίνει τους ρόλους του. Προϋπόθεση για την ομαλή ανάπτυξή του είναι η σταθερή συνοχή στην οικογένεια και οι καθαρά προσδιορισμένοι ρόλοι. Οι καλές διαπροσωπικές σχέσεις και η ανοιχτή επικοινωνία μεταξύ των συζύγων οδηγούν στην αντιμετώπιση σχεδόν κάθε προβλήματος. Τα συναισθήματα που δημιουργούνται στο οικογενειακό περιβάλλον αυξομειώνονται, ανάλογα και με τα προβλήματα που εμφανίζονται.

Ο κ. Ρισβάς, επίσης, τόνισε ότι η απόκτηση ενός παιδιού με αναπηρία είναι ένα από τα προβλήματα που θα κλονίσει τη συνοχή της οικογένειας και θα διαταράξει την ισορροπία των σχέσεων. Η οικογένεια έχει να αντιμετωπίσει εσωτερικές και εξωτερικές πιέσεις. Η παρουσία ενός παιδιού με αναπηρία συνήθως δημιουργεί αναστάτωση  στην οικογένεια, επηρεάζει όλα τα μέλη της και εμποδίζει την μετάβαση της από το ένα στάδιο στο επόμενο.

Η εισήγηση προσπάθησε να απαντήσει στα εξής ερωτήματα: Ποιες είναι οι επιπτώσεις στην οικογένεια; Ποιες είναι οι αντιδράσεις των μελών; Ποια είναι τα συναισθήματα των γονέων; Ποιες θεωρίες προσπαθούν να ερμηνεύσουν τις αντιδράσεις των γονέων; Ποια είναι τα συναισθήματα των αδελφών; Ποιες οι σχέσεις της οικογένειας με ΑμεΑ με τους συγγενείς και το κοινωνικό περιβάλλον; Ποιες θεωρίες προσπαθούν να κατανοήσουν την οικογένεια του ατόμου με αναπηρία; Πώς έχουν μεταβληθεί οι αντιλήψεις των επαγγελματιών στο πέρασμα των χρόνων; Ποιοι είναι οι ενδεδειγμένοι τρόποι συμπεριφοράς των ειδικών προς τους γονείς; Γιατί είναι σημαντικό να εμπλέκονται οι γονείς στην εκπαίδευση και στις παρεμβάσεις; Πολλοί γονείς θα δοκιμάσουν μεγάλες χαρές και μεγάλες λύπες ταυτόχρονα, όπως άλλωστε και με τα παιδιά που δεν έχουν αναπηρία.

Ολοκληρώνοντας, επεσήμανε ότι η οικογένεια για να αντιμετωπίσει όλες αυτές τις συνθήκες που δημιουργούνται με την απόκτηση και την ανατροφή ενός παιδιού με αναπηρία, χρειάζεται καθοδήγηση και υποστήριξη. Ακόμα και τότε θα αντιμετωπίσει δυσκολίες και προβλήματα, η διαφορά θα είναι ότι «θα ξέρει πώς να τα διαχειριστεί».

Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε η Πρόεδρος του Συλλόγου ΑΜΕΑ Ναυπάκτου «Αλκυόνη», κ. Βασιλική Παναγοπούλου – Αλετρά, η οποία κατέθεσε την προσωπική της εμπειρία από την ίδρυση και την εξέλιξη του Συλλόγου τους.

Ακολούθησε εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ των ομιλητών και των γονέων που συμμετείχαν, κατά τον οποίο οι εισηγητές έδωσαν τις κατάλληλες απαντήσεις και διευκρινήσεις.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων