19/11/2023 19/11/2023 Σήμερα το Αγρίνιο αποχαιρετά την Τιμία Κάρα του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου η οποία επιστρέφει στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου. Κλήρος και λαός είχε υποδεχτεί σε πανηγυρικό κλίμα το απόγευμα της Πέμπτης το Ιερό Κειμήλιο. Μέχρι και την τελυταία στιγμή πιστοί κάθε ηλικίας προσέρχονται ευλαβικά στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Αγρινίου για να λάβουν την...
19 Νοεμβρίου, 2023 - 10:15
Τελευταία ενημέρωση: 19/11/2023 - 11:43

Σήμερα το Αγρίνιο αποχαιρετά την Τιμία Κάρα του Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου

Διαδώστε:
Σήμερα το Αγρίνιο αποχαιρετά την Τιμία Κάρα του Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου

Σήμερα το Αγρίνιο αποχαιρετά την Τιμία Κάρα του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου η οποία επιστρέφει στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου. Κλήρος και λαός είχε υποδεχτεί σε πανηγυρικό κλίμα το απόγευμα της Πέμπτης το Ιερό Κειμήλιο.

Μέχρι και την τελυταία στιγμή πιστοί κάθε ηλικίας προσέρχονται ευλαβικά στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Αγρινίου για να λάβουν την ευλογία και να προσκυνήσουν την Τιμία Κάρα που κόμισε ο Πανοσιολογιώτατος Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, Γέροντας Εφραίμ με τη συνοδεία Πατέρων της Ιεράς Μονής.

Κατά την πανηγυρική Δοξολογία που τελέσθηκε την Πέμπτη, ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός, προσφωνώντας τον Άγιο Καθηγούμενο, αναφέρθηκε στην ευλογία της παρουσίας του Αγίου, λέγοντας: «Διαισθανόμαστε την μεγάλη τιμή και προσμετρούμε την μεγίστη ευλογία, που η πατρική σας αγάπη, μας προσφέρει σήμερα και μάλιστα λίγες ημέρες μετά τη συμπλήρωση ενός έτους ταπεινής Επισκοπικής διακονίας μας στον ιστορικό και περίπυστο θρόνο της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας. Δοξάζουμε τον Άγιο Θεό για αυτή την μοναδική, ανεπανάληπτη και ιστορική στιγμή, την οποία όλοι ταπεινά βιώνουμε».

Μιλώντας για τον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο υπογράμμισε: «Αυτή η Τιμία Κάρα δέχτηκε τη Χάρη του Παναγίου Πνεύματος, όταν έλαβε τους τρεις βαθμούς της Ιερωσύνης. Αυτή η Τιμία Κάρα φιλοξένησε τους χοϊκούς οφθαλμούς του χρυσορρήμονος Πατρός, με τους οποίους ατένισε τα μεγαλεία του Θεού, κατά την ένδοξη αγιοπνευματική παρουσία του πάνω στη γη. Ατένισε, όμως, και την αδικία και την στηλίτευσε. Ατένισε και την πτωχεία και την θεράπευσε. Ατένισε τα πλήθη των πιστών, ιδιαιτέρως της Βασιλίδος των πόλεων, της Κωνσταντινουπόλεως, τα οποία τον αναγνώρισαν ως τον απλανή καθοδηγητή και τον στοργικό προστάτη. Αυτή η Τιμία Κάρα φιλοξένησε την χοϊκή γλώττα, η οποία κήρυξε τα μεγαλεία του Θεού, δίδαξε και ταυτόχρονα ενίσχυσε με λόγους πατρικούς και πνευματικούς το χριστεπώνυμο πλήρωμα και μάλιστα σε δυσχειμέρους καιρούς, όπου επλεόνασεν η αμαρτία και υπερεπερίσσευσεν η αδικία. Αυτή η Τιμία Κάρα φιλοξένησε και το αριστερό ωτίο του Αγίου, από το οποίο, σύμφωνα με τον Ιερό Συναξαριστή του, άκουσε από τον ίδιο τον Απόστολο των Εθνών Παύλο, τον υπομνηματισμό των Επιστολών του. Γι’ αυτό και με τη χάρη του Αγίου Πνεύματος παραμένει άφθαρτο και αναλλοίωτο για να διδάσκει στους αιώνες την μεγίστη προσφορά του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, μέσα στην χορεία των Πατέρων της Εκκλησίας μας».

Ομιλία του Γέροντος Εφραίμ κατά την τέλεση Ιεράς Αγρυπνίας

Ο Γέροντας Εφραίμ αφότου τέλεσε Ιερά Αγρυπνία το βράδυ της Παρασκευής 17 Νοεμβρίου προς ξημέρωμα Σαββάτου 18 Νοεμβρίου 2023, ενώπιον της Τιμίας Κάρας, στο κήρυγμά του σημαίωσε:

“Είναι μια ιδιαίτερη ευλογία που είναι παρούσα η τιμιωτάτη και αγιασμένη τίμια κάρα του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου με το άφθαρτο αυτί που είναι εν μέσω ημών και μάλιστα αυτή την φριχτή στιγμή προσφέρουμε όλοι μαζί την αναίμακτο θυσία και  μεσούσης της νυκτός.

Ξέρετε οι βυζαντινοί έλεγαν ότι, οι δαίμονες παίρνουν μεγάλη δύναμη γύρω στα μεσάνυχτα γι’ αυτό και υπάρχει στο Άγιο Όρος το τυπικό να προσφέρεται η Θεία Λειτουργία τα μεσάνυχτα, για να καταστέλλεται με αυτόν τον τρόπο η κακουργία των δαιμόνων που με κακουργία πολεμούν τους ανθρώπους, ιδιαίτερα αυτές τις νυχτερινές στιγμές έχουμε όλοι πείρα πόσο οι άνθρωποι επηρεάζονται από τους δαίμονες και υποπίπτουν σε μεγάλα και θανάσιμα λάθη.

Οι άγιοι πατέρες είπαν όσο γευόμεθα την αμαρτία τόσο και αποκτά ισχύη πάνω μας ο δαίμονας. Γι’ αυτό και τα τίμια λείψανα είναι τα μέσα τα οποία χτυπούνε τους δαίμονες”.

 

 

Διαβάστε ακόμη:

Αγρυπνία ενώπιον της Τιμίας Κάρας του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγρινίου (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Γέροντας Εφραίμ Βατοπαιδινός για τον Ιερό Χρυσόστομο, την πνευματική ζωή και τους νέους (ΒΙΝΤΕΟ)

Αποστολή στο Αγρίνιο: Yποδοχή της Τιμίας Κάρας του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου από την Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου (ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ)

Φωτορεπορτάζ ope.gr: Στιγμές από την υποδοχή της Τιμίας Κάρας του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου στο Αγρίνιο

 

Φωτογραφίες: Ραφαήλ Γεωργιάδης

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων