16/06/2020 16/06/2020 Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου ιερούργησε την Κυριακή των Αγίων Πάντων (14 Ιουνίου 2020) ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς. Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος, χειροτόνησε στον πρώτο βαθμό της Ιερωσύνης τον κ. Βασίλειο Μεταξούλη. Ο νέος διάκονος έλαβε το μοναχικό όνομα Αμφιλόχιος, προς τιμήν του...
16 Ιουνίου, 2020 - 12:45
Τελευταία ενημέρωση: 16/06/2020 - 12:41

Χειροτονία Διακόνου στην Ιερά Πόλη Μεσολογγίου

Διαδώστε:
Χειροτονία Διακόνου στην Ιερά Πόλη Μεσολογγίου

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου ιερούργησε την Κυριακή των Αγίων Πάντων (14 Ιουνίου 2020) ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς. Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος, χειροτόνησε στον πρώτο βαθμό της Ιερωσύνης τον κ. Βασίλειο Μεταξούλη.
Ο νέος διάκονος έλαβε το μοναχικό όνομα Αμφιλόχιος, προς τιμήν του νέου Αγίου της Εκκλησίας μας, Αμφιλοχίου Μακρή, του Γέροντος της Πάτμου. Είναι πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου των Αθηνών, ενώ για πολλά έτη διακόνησε με αγάπη στις Κατασκηνώσεις και τη νεότητα της Ιεράς Μητροπόλεως.

«Οι μεγάλοι αγώνες των Αγίων της Εκκλησίας είναι το παράδειγμα για την Ιερωσύνη, που θα προσπαθήσω να ακολουθήσω σ’ όλη την επίγεια τη ζωή μου. Γνωρίζω, ότι ο δρόμος δεν θα είναι γεμάτος με ροδοπέταλα… ότι θα σηκώσω τον προσωπικό μου σταυρό, αλλά θα θυμάμαι ότι μεγάλος σταυρός σημαίνει μεγάλη Ανάσταση», τόνισε κατά την προσφώνησή του ο χειροτονούμενος π. Αμφιλόχιος. Ευχαρίστησε τους γονείς του Κωνσταντίνο και Ευρώπη και την οικογένεια του, τον πνευματικό του πατέρα π. Επιφάνιο, τους πνευματικούς αδελφούς, αλλά και όσους στάθηκαν κοντά του, τον στήριξαν σε όλη τη ζωή του και με τον τρόπο τους τον ετοίμασαν γι΄ αυτή την μοναδική ώρα της χειροτονίας. Ιδιαιτέρως αναφέρθηκε στην μεγάλη πατρική αγάπη και στην πνευματική υποστήριξη του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου κ. Κοσμά.

Στην αντιφώνησή του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης, λαμβάνοντας αφορμή από την τιμή της εορτής των Αγίων Πάντων, μίλησε για την μίμηση των Αγίων, οι οποίοι «είναι τα καλύτερα μέλη της ζωής, τα καλύτερα μέλη του ανθρωπίνου Γένους. Οι Άγιοι είναι οι καρποί της Αναλήψεως του Κυρίου μας και της Αγίας Πεντηκοστής. Είναι η απόδειξις της παρουσίας του Αγίου Πνεύματος. Μόνο η Ορθόδοξος Εκκλησία έχει Αγίους, επί Γης αγγέλους και ουρανίους ανθρώπους. Μακάρι όλοι να μελετούσαμε, να μπορούσαμε να εντρυφήσουμε στα Συναξάρια, στους βίους των Αγίων, γιατί τότε θα βλέπαμε το θείο μεγαλείο του Κυρίου και Θεού μας Ιησού Χριστού… θα έλαμπε ο κόσμος ολόκληρος».

Τονίζοντας ο Σεβασμιώτατος τον αγώνα για την αγιότητα, προέτρεψε τον νέο διάκονο να είναι κατά την ιερατική του ζωή, διαρκής η έγνοια και διαρκής η προσπάθεια για την κατάκτηση της αγιότητος, αφού αυτή τη σημαντική ημέρα Πάντων των Αγίων εισέρχεται στο Μυστήριο της Ιερωσύνης.

«Σήμερα ο κόσμος δεν παραδέχεται μια τέτοια απόφαση, ένα παλληκάρι με χαρίσματα, με πανεπιστημιακή παιδεία, να εισέρχεται στο τιμημένο ράσο», τόνισε ο Σεβασμιώτατος, εξηγώντας: «Μακάρι να γνώριζαν τι σημαίνει αυτό και οι άλλοι νέοι… Εσύ, έρχεσαι στην Ιερωσύνη γιατί η καρδιά σου αγάπησε τον Τριαδικό Θεό, γιατί θέλησες να Τον δοξολογείς και να Τον διακονείς σε όλη σου τη ζωή.. γιατί θέλεις να επιτύχεις με βεβαιότητα την κατά Χάριν Θέωση.. γιατί θέλεις να διακονήσεις τον εκλεκτό λαό του Θεού, τους αδελφούς Χριστιανούς. ..Όπως οι Άγιοι, διάλεξε κι εσύ την στενή Πύλη και τον δύσβατο δρόμο για να παλέψεις, να σταυρώσεις το εγώ σου και να οδηγηθείς, με προσευχή και συνεχή μετάνοια, στην ένωση με το Θεό, με τον Εσταυρωμένο και Αναστάντα Κύριο».

Ο Μητροπολίτης, προέτρεψε τον νέο διάκονο να ακολουθεί την υπακοή στον Πνευματικό, αφού όπως επεσήμανε του «έδωσε η Αγία Εκκλησία το όνομα Αμφιλόχιος. Ο Άγιος Αμφιλόχιος ο νέος, είναι σύγχρονος Άγιος που έζησε στις ημέρες μας με πολύ ταπείνωση, και καλείσαι μαζί με τα τόσα πολλά χαρίσματά του, να μιμηθείς το μεγάλο παράδειγμα της υπακοής του».
Τέλος, ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη το νέο διάκονο για την απόφασή του να ακολουθήσει την ιερατική του κλίση και να αφιερωθεί ολοκληρωτικά στη διακονία του Θεού. Συνεχάρη και ευχαρίστησε τους γονείς του, οι οποίοι προσέφεραν το παιδί τους στο Ιερό Θυσιαστήριο της Εκκλησίας του Χριστού, ενώ ευχήθηκε και άλλοι να μιμηθούν το παράδειγμα του π. Αμφιλοχίου.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων