19/06/2022 19/06/2022 Σήμερα, Κυριακή 19 Ιουνίου, εορτή των Αγίων Πάντων, πανηγυρίζει μεγαλοπρεπώς ο Ιερός Ναός Αγίων Πάντων στο Ναύπλιο. Την παραμονή της εορτής, χθες, Σάββατο, 18 Ιουνίου, εψάλη ο Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός μετά αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος από τον Ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεως Αργολίδας, π. Λεόντιο Ξηνταρόπουλο. Στο τέλος του εσπερινού έγινε η λιτάνευση της ιερά και...
19 Ιουνίου, 2022 - 9:41
Τελευταία ενημέρωση: 19/06/2022 - 9:13

Ναύπλιο: Παραμονή των Αγίων Πάντων στο λιοντάρι των Βαυαρών

Διαδώστε:
Ναύπλιο: Παραμονή των Αγίων Πάντων στο λιοντάρι των Βαυαρών

Σήμερα, Κυριακή 19 Ιουνίου, εορτή των Αγίων Πάντων, πανηγυρίζει μεγαλοπρεπώς ο Ιερός Ναός Αγίων Πάντων στο Ναύπλιο. Την παραμονή της εορτής, χθες, Σάββατο, 18 Ιουνίου, εψάλη ο Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός μετά αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος από τον Ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεως Αργολίδας, π. Λεόντιο Ξηνταρόπουλο.

Στο τέλος του εσπερινού έγινε η λιτάνευση της ιερά και θαυματουργής εικόνας στα γραφικά σοκάκια της Πρόνοιας προς ευλογία του τόπου και των κατοίκων.

Ο μικρός ιερός ναός των Αγίων Πάντων έχει διαμορφωθεί σε φυσική σπηλιά, ανατολικά της συνοικίας Πρόνοιας. Ο ναός αυτός ήταν ο πρώτος Κοιμητηριακός ναός του Ναυπλίου έως και το 1856.

Στο δάπεδό του μπορεί να δει κανείς μαρμάρινες επιτύμβιες πλάκες με ονόματα ανθρώπων , που θυμίζει και την λειτουργία του ως νεκροταφείο. Αναφορές για το ναό υπάρχουν από τα χρόνια ακόμα των Ενετών ,μιας και η ακριβής χρονολογία που χτίσθηκε είναι άγνωστη, από μία απογραφή που είχε γίνει ,εκείνη την εποχή, αναφέρεται μεταξύ άλλων από τον τότε ιερέα, πως γύρο από τον ναό υπάρχουν σπίτια ”αθηέηκα και ρούσικα”.

Ρώσικα λέγεται και έως και σήμερα η γειτονιά γύρω από την εκκλησία των Αγίων Πάντων. Κοντά στο σπήλαιο που είναι χτισμένη η εκκλησία , βρίσκεται σκαλιστό σε βράχο ένα τεράστιο λιοντάρι το γνωστό ”Ο ΛΕΩΝ ΤΩΝ ΒΑΥΑΡΩΝ” φτιαγμένο από τον γλύπτη Ζίγκλερ, μετά από παραγγελία του Λουδοβίκου των Βαυαρών, για να θυμίζει πως εκεί έχουν ενταφιαστεί οι Βαυαροί αξιωματικοί και οπλίτες που είχαν πεθάνει στο Ναύπλιο την εποχή του Όθωνα από τύφο (1833-1834).

Ακόμα μία μαρτυρία αναφέρει πως στην περιοχή γύρω από την εκκλησία υπήρχε και το μουσουλμανικό κοιμητήριο την εποχή που η πόλη ήταν υποταγμένη στους Τούρκους. Προφορικές παραδόσεις θέλουν τον ναό να είναι ο μόνος που είχαν επιτρέψει οι Τούρκοι να λειτουργεί τα δύσκολα χρόνια της δεύτερης Τουρκοκρατίας. Ο ναός λειτουργούσε κανονικά ως ενοριακός ναός έως και περίπου το 1890, οπότε κατόπιν έγινε παρεκκλήσιο της Αγίας Τριάδας Ναυπλίου.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων