16/12/2023 16/12/2023 Κατά την εορτή του Αγίου Μοδέστου Ιεροσολύμων, ο Μητροπολίτης Αργολίδος κ. Νεκτάριος, προεξήρχε στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον προσκυνηματικό Ιερό ναό Αγίου Αναστασίου, πολιούχο της πόλεως Ναυπλίου. Κατά την διάρκεια της θείας λειτουργίας και μέσα σε κλίμα πνευματικής χαράς και ιδιαίτερης συγκίνησης, τέλεσε την εις πρεσβύτερον χειροτονία του αρχιδιακόνου Νικολάου Μίχου. Ο π. Νικόλαος Μίχος ,...
16 Δεκεμβρίου, 2023 - 13:47
Τελευταία ενημέρωση: 16/12/2023 - 13:54

Χειροτονία σε πρεσβύτερο του Αρχιδιακόνου Νικολάου Μίχου από τον Μητροπολίτη Αργολίδος

Διαδώστε:
Χειροτονία σε πρεσβύτερο του Αρχιδιακόνου Νικολάου Μίχου από τον Μητροπολίτη Αργολίδος

Κατά την εορτή του Αγίου Μοδέστου Ιεροσολύμων, ο Μητροπολίτης Αργολίδος κ. Νεκτάριος, προεξήρχε στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον προσκυνηματικό Ιερό ναό Αγίου Αναστασίου, πολιούχο της πόλεως Ναυπλίου.

Κατά την διάρκεια της θείας λειτουργίας και μέσα σε κλίμα πνευματικής χαράς και ιδιαίτερης συγκίνησης, τέλεσε την εις πρεσβύτερον χειροτονία του αρχιδιακόνου Νικολάου Μίχου. Ο π. Νικόλαος Μίχος , είναι πτυχιούχος της Θεολογικής σχολής Αθηνών, με καταγωγή από τα Λευκάκια Ναυπλίου.

Στη Θεία Λειτουργία συμμετείχε η οικογένεια του νέου Διακόνου, η πολυαγαπημένη του σύζυγος Δέσποινα Τασιά, φίλοι και συγγενείς του, καθώς και πλήθος πιστών. Κατά την διάρκεια της θείας λειτουργίας έψαλλε ο πρωτοψάλτης του ναού Κωνσταντίνος Ρούτουλας.

Από μικρό παιδί υπηρετεί την Ιερά Μητρόπολη Αργολίδος που τόσο πολύ αγάπησε, ξεκινώντας τα πρώτα βήματα του από την ενορία του Υπαπαντή του Χριστού στα Λευκάκια και κατόπιν διακόνησε τον μακαριστό Μητροπολίτη Αργολίδας Ιάκωβο. Έκανε χρέη Ιεροψάλτη όπου του είχε ζητηθεί , αλλά και για μεγάλο διάστημα κατηχητής της Μητροπόλεως.

Ο Μητροπολίτης Αργολίδος κ. Νεκτάριος βλέποντας την αγάπη που είχε για να υπηρετήσει την εκκλησία τον ενίσχυσε πνευματικά με το λόγο του και το Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2018 τον χειροτόνησε διάκο. Ο διάκονος Νικόλαος από τότε δίπλα στον Σεβασμιώτατο προσφέρει απλόχερα τη διακονία του σε όλους.

Αγαπητός σε μικρούς και μεγάλους ο Διάκονος περνά στο δεύτερο βαθμό της Ιεροσύνης και ως καλοκάγαθος λειτουργός θα ποιμαίνει με αγάπη τους πιστούς. Έτσι ο νέος πρεσβύτερος θα τοποθετηθεί στον Ιστορικό ιερό ναό του Αγίου Νικολάου στην παραλία του Ναυπλίου.

Στον λόγο του ο Μητροπολίτης Αργολίδος καλωσόρισε τον νεοχειροτονούμενο Ιερέα στην ιερατική οικογένεια της Ιεράς Μητροπόλεως, υπογραμμίζοντας ότι από αυτή τη στιγμή θα διακονεί με αγάπη και θυσία τον ευλογημένο λαό της Αργολίδος.

Ιερείς ή κληρικοί είναι οι χριστιανοί που διαλέχτηκαν από τον επίσκοπο για την αρετή, το ήθος και την αφοσίωσή τους στον τριαδικό Θεό και χειροτονήθηκαν, δέχτηκαν δηλαδή με το Μυστήριο της Ιεροσύνης πλούσια τη Θεία Χάρη και το ιδιαίτερο χάρισμα να τελούν τα Μυστήρια. (Χειροτονία: ο επίσκοπος επιθέτει τα χέρια του πάνω στο κεφάλι αυτού που χειροτονείται και επικαλείται τη χάρη του Αγίου Πνεύματος).

Στην Ορθόδοξη Εκκλησία υπάρχουν τρεις βαθμοί ιεροσύνης:

α) ο βαθμός του Διακόνου

β) ο βαθμός του Πρεσβυτέρου

γ) ο βαθμός του Επισκόπου

Ο Διάκονος, όπως δηλώνει η λέξη, είναι βοηθός του Πρεσβυτέρου και του Επισκόπου. Μόνος του δεν μπορεί να τελέσει κανένα μυστήριο.

Ο Πρεσβύτερος τελεί τα Μυστήρια εκτός από αυτό της Ιεροσύνης.

Ο Επίσκοπος τελεί όλα τα μυστήρια κι επιπλέον έχει την ευθύνη για την ορθή διδασκαλία και την πνευματική πρόοδο τ Το Μυστήριο της Ιεροσύνης – πιο απλά η χειροτονία, όπως συνηθίζουμε να λέμε – τελείται μέσα στη Θεία Λειτουργία. Για τη χειροτονία επισκόπου χρειάζονται τρεις επίσκοποι. Οι πιστοί φωνάζουν δυνατά “Άξιος” την ώρα της χειροτονίας, αν αναγνωρίζουν την καταλληλότητα του χειροτονούμενου για την πολύ σπουδαία αποστολή που αναλαμβάνει.

Υπάρχουν και κατώτερα εκκλησιαστικά αξιώματα που δίνονται από τον Επίσκοπο με χειροθεσία, όπως του αναγνώστη, του ψάλτη και του υποδιακόνου. Στη χειροθεσία ο επίσκοπος επιθέτει τα χέρια του στο κεφάλι αυτού που χειροθετεί και εύχεται στον Θεό να τον φωτίζει και να τον καθοδηγεί στην επιτέλεση των καθηκόντων του.

 

       

 

STUDIO B&G ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ – Γ.ΡΑΣΣΙΑΣ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων