25/10/2018 25/10/2018 Με πολύ μεγάλη οργανωτική επιτυχία και τεράστια προσέλευση αρχών και κοινού, έγιναν την Τρίτη 23 Οκτωβρίου στην Αίθουσα Υποδοχής του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου «Αχιλλοπούλειο», τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης «Ο ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΙΑΣ» ΤΟΥ ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΒΑΡΛΑΜΗ. «Όλοι όσοι είμαστε σήμερα εδώ ζούμε ένα Θαύμα!» ανέφερε στην καταληκτική του παρέμβαση στα εγκαίνια...
25 Οκτωβρίου, 2018 - 8:47

Εγκαίνια στο “Μυστήριο Φως της Θαυματουργίας”

Διαδώστε:
Εγκαίνια στο “Μυστήριο Φως της Θαυματουργίας”

Με πολύ μεγάλη οργανωτική επιτυχία και τεράστια προσέλευση αρχών και κοινού, έγιναν την Τρίτη 23 Οκτωβρίου στην Αίθουσα Υποδοχής του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου «Αχιλλοπούλειο», τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης «Ο ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΙΑΣ» ΤΟΥ ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΒΑΡΛΑΜΗ.

«Όλοι όσοι είμαστε σήμερα εδώ ζούμε ένα Θαύμα!» ανέφερε στην καταληκτική του παρέμβαση στα εγκαίνια της Έκθεσης ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, και επεξήγησε: «Όταν μιλάμε για θαύματα, σκεφτόμαστε και θεωρούμε κάτι το πολύ εντυπωσιακό, που υπερβαίνει τους φυσικούς νόμους. Δεν είναι αυτά τα θαύματα. Θαύμα είναι αυτό που ζούμε σήμερα, στον χώρο αυτό, εδώ και τώρα, διότι σε ότι συνέβαλε ο καθένας μας για να πραγματοποιηθεί τούτη η Έκθεση, είναι γιατί αγαπούμε τον Άνθρωπο ως ψυχοσωματική οντότητα και ανεξάρτητα από την οποιαδήποτε προσωπική τοποθέτηση, όλοι πιστέψαμε και αγαπήσαμε το αποτέλεσμα. Να έχουμε τούτη την Έκθεση, που ήδη έχουμε τα πρώτα δείγματα για την σημασία και την αξία της. Όπου μας δίνει την δυνατότητα σε αυτόν τον χώρο του πόνου, σε αυτόν τον χώρο που μπορεί πολλές φορές να προσεγγίσει και η απελπισία, να έχουμε ένα τέτοιο γεγονός που μας δίνει κουράγιο, δύναμη, ελπίδα, πίστη.»

Αναφέρθηκε τέλος στη μεγάλη ευλάβεια που έχει ο Ελληνικός λαός στον Άγιο, περισσότερο και από τη Ρωσία, και στη γνωριμία του με τον αείμνηστο καλλιτέχνη Ευθύμιο Βαρλάμη. Κλείνοντας ο Σεβασμιώτατος παρέδωσε στην προϊσταμένη της Μονάδας Χημειοθεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου, Χρύσα Λάμπρου, εκ μέρους των «Λειτουργών Υγείας της Αγάπης της ΙΜΔ» , μία υπερσύγχρονη συσκευή ανίχνευσης φλεβών, κατόπιν αιτήματος καρκινοπαθών ασθενών της περιοχής μας, και ως ανάμνηση της σημαντικής αυτής ημέρας.

Τα εγκαίνια της Έκθεσης χαιρέτισε ως εκπρόσωπος της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, ο Πρωτοσύγκελος της Ι.Μ.Δ. Αρχιμανδρίτης π. Δαμασκηνός Κιαμέτης, ο οποίος επεσήμανε τη μεγάλη σημασία αυτής δραστηριότητας και την συνεισφορά της Τέχνης στην πνευματική αναζωογόνηση του ανθρώπου.

Η Έκθεση παρουσιάζεται στην Αίθουσα Υποδοχής του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου «Αχιλλοπούλειο», μέρος της οποίας κατάλληλα ετοιμάστηκε ώστε να υποδεχθεί δεκατέσσερα μεγάλων διαστάσεων έργα ζωγραφικής. Όλοι οι ομιλητές επισήμαναν ότι είναι η πρώτη φορά που η διάσημη πλέον συλλογή του αείμνηστου καλλιτέχνη, Ευθυμίου Βαρλάμη, παρουσιάζεται μέσα στο χώρο ενός νοσοκομείου. Και αυτό έγινε κατορθωτό χάρις στην αγαστή συνεργασία του φορέα Πολιτισμού της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος & Αλμυρού, «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του Πολιτιστικού Αποθέματος» με τη διοίκηση του Νοσοκομείου του Βόλου και κυρίως τον διοικητή κ. Ματθαίο Δραμητινό και τον Υποδιοικητή κ. Χαρίλαο Αποστολίδη, και με την συνεισφορά των «Ιατρών της Αγάπης» και του Ιατρικού Συλλόγου Βόλου, δια του προέδρου του Ευθυμίου Τσάμη, αλλά και με την οικονομική στήριξη του Α.Σ.Ο. Βόλου και του προέδρου της Νικήτα Πρίντζου.

Ο σκοπός της έκθεσης αυτής είναι κοινωνικός, τόνισε ο επιμελητής της έκθεσης, μαθητής του Βαρλάμη, Παύλος Τροχόπουλος, και γίνεται μέσα στο Νοσοκομείο για να δώσει ελπίδα και θάρρος στους ασθενείς, τους συγγενείς και όλους τους ανθρώπους που περνούν μία δοκιμασία.

«Είναι ένα ερέθισμα να μάθουμε περισσότερα και να γνωρίσουμε αυτόν τον Άγιο, να τον μιμηθούμε ως προς την δύναμη της πίστης του και ως προς την επαγγελματική του ευσυνειδησία ως χειρούργου γιατρού.

Ο αείμνηστος Έλληνας ζωγράφος Βαρλάμης κατάφερε με την τέχνη του όχι απλά να εικονογραφήσει τη μορφή του Αγίου Λουκά, αλλά να τον “ξαναζωντανέψει” ώστε να αισθανθούμε το πάθος του για την ζωή και την ακλόνητη πίστη του στον Ιησού Χριστό. Είναι αυτά τα έργα και η ομολογία πίστης του μεγάλου μας ζωγράφου, έργα που με την λάμψη και την ακτινοβολία τους εκφράζουν τα λόγια του ευαγγελιστή Μάρκου (κεφ.9, 23) …πάντα δυνατά τω πιστεύοντι».

Τέλος ανέφερε ότι μετά την παρουσίαση στο Γενικό Νοσοκομείο του Βόλου, η συλλογή έχει προσκληθεί επίσημα και θα παρουσιασθεί στο πλαίσιο του συνεδρίου της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας στο Ξενοδοχείο Χίλτον στην Αθήνα, ενώ εξέφρασε και την επιθυμία η Έκθεση να στεγαστεί μόνιμα στον Βόλο.

Συνδιοργανωτές της Έκθεσης, εκτός της «Μαγνήτων Κιβωτού» και του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου «Αχιλλοπούλειο», είναι επίσης ο Ιατρικός Σύλλογος Βόλου και οι «Ιατροί της Αγάπης», ενώ την επιμέλεια έχει το Πειραματικό Εργαστήρι Βεργίνας και το Μουσείου Τέχνης Βάλντφιρτελ (Kunstmuseum Waldviertel) Schrems Αυστρίας.

Ο Διοικητής του Νοσοκομείου Βόλου, Ματθαίος Δραμητινός, επιβεβαίωσε ότι είναι η πρώτη φορά που η φημισμένη αυτή συλλογή παρουσιάζεται σε ένα τέτοιο χώρο, εξήρε την πρωτοβουλία της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και ανακοίνωσε ότι με την έκθεση αυτή το Νοσοκομείο δείχνει έμπρακτα το σφαιρικό ενδιαφέρον του για το κοινωνικό σύνολο, με έναν τρόπο που δεν περιορίζεται μόνο στην σωματική υγεία, αλλά παίρνει σοβαρά υπόψη και την αλληλεπίδραση της ψυχικής και πνευματικής κατάστασης των ανθρώπων, δράσεις τις οποίες θα συνεχίσει και στο μέλλον.

Η Έκθεση θα διαρκέσει έως τις 18 Νοεμβρίου 2018, λειτουργεί όλες τις ώρες και ήδη προγραμματίστηκε αναλυτική ενημέρωση των εργαζομένων του Νοσοκομείου στην Έκθεση. Σε συνεννόηση με τους διοργανωτές μπορούν να γίνουν ομαδικές επισκέψεις και ξεναγήσεις στον χώρο, ενώ σύντομα θα ανακοινωθούν και παράλληλες εκδηλώσεις.

Την πολύ επιτυχημένη τούτη εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, εκτός των προαναφερομένων και ο εκπρόσωπος του απουσιάζοντος στο εξωτερικό Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Καλτσογιάννης, ο περιφερειακός Σύμβουλος και πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Νοσοκομείου, Αθανάσιος Λιούπης συνοδευόμενος από πολλούς ιατρούς του Νοσοκομείου, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλίας, Ταξίαρχος Ιωάννης Τόλιας, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σωκράτης Σαβελίδης, Ο Β΄ Αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, Αθανασάκης Γεώργιος, εκπρόσωποι Στρατιωτικών Αρχών, φορέων, εργαζομένων στο Νοσοκομείο και πλήθος κόσμου.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων