03/11/2019 03/11/2019 Με αφορμή την γνωστή παραβολή του πλουσίου και του Λαζάρου, που ανεγνώσθη την Κυριακή 30 του μηνός Νοεμβρίου ε.ε., ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, ιερουργών στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Γεωργίου Μάνης, εσημείωσε: «Θα ήταν σφάλμα να πούμε ότι αίτιο της δραματικής πορείας της ζωής και των δύο ήταν ο πλούτος...
03 Νοεμβρίου, 2019 - 21:29
Τελευταία ενημέρωση: 03/11/2019 - 21:22

“Ο πλούσιος καταδικάστηκε, όχι για τα πλούτη, αλλά για την κακή διαχείριση τους”

Διαδώστε:
“Ο πλούσιος καταδικάστηκε, όχι για τα πλούτη, αλλά για την κακή διαχείριση τους”

Με αφορμή την γνωστή παραβολή του πλουσίου και του Λαζάρου, που ανεγνώσθη την Κυριακή 30 του μηνός Νοεμβρίου ε.ε., ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, ιερουργών στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Γεωργίου Μάνης, εσημείωσε:

«Θα ήταν σφάλμα να πούμε ότι αίτιο της δραματικής πορείας της ζωής και των δύο ήταν ο πλούτος για τον ένα και η φτώχεια για τον άλλον… Κι αυτό γιατί ο ίδιος ο λόγος του Θεού μας δίδει παραδείγματα πλουσίων που σώθηκαν και πτωχών που κολάσθηκαν. Με άλλα λόγια, δεν είναι τα υλικά αγαθά αυτά καθ’ εαυτά που σώζουν ή καταδικάζουν τον άνθρωπο, αλλά η κακή διαχείριση τους, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί ένας πλούσιος, ενώπιον του Θεού, που γνωρίζει τα βάθη της καρδιάς του καθενός, να είναι αδέσμευτος και απεξηρτημένος από τον πλούτο, και ένας φτωχός να είναι δέσμιος των υλικών αγαθών και εξηρτημένος από αυτά… Ο πλούσιος καταδικάστηκε στις οδύνες της κόλασης όχι για τα πλούτη, αλλά για την κακή διαχείριση τους. Θεώρησε ότι τα υλικά αγαθά είναι αποκλειστικά κτήμα δικό του, που είχαν ως μοναδικό σκοπό την δική του καλοπέραση. Ο πλούτος έγινε ο Θεός του. Τυφλώθηκε από την πλεονεξία με αποτέλεσμα να αδιαφορεί για το τι γίνεται γύρω του και για τις ανάγκες των συνανθρώπων του. Με απλά λόγια, αιτία της καταδίκης του ήταν ο εγωισμός και η αδιαφορία.

Από την άλλη, ο Λάζαρος δικαιώθηκε, όχι πάλι λόγω της φτώχειας του, αλλά για την υπομονή την οποία επέδειξε. Μια υπομονή που δεν οδηγήθηκε ούτε σε γογγυσμό κατά του Θεού ούτε κατά του πλουσίου συνανθρώπου του. Από την άποψη αυτή, αιτία της σωτηρίας και της δικαίωσής του ήταν η διατήρηση της εμπιστοσύνης του προς τον Θεό και της αγάπης του προς τον συνάνθρωπό του. Η επιμονή του να εμπιστεύεται το Θεό και να πιστεύει. Η πίστη ότι ο Θεός είναι αποκλειστικός βοηθός του. Άλλωστε τούτο δεν πρέπει να είναι άσχετο με το γεγονός ότι το όνομα του Λάζαρος, σημαίνει ακριβώς αυτό: «ο Θεός είναι βοηθός»».

Την Θεία Λειτουργία στην ενορία Μάνης-Διδυμοτείχου παρακολούθησαν οι Βουλευτές Έβρου Αναστάσιος Δημοσχάκης και Χρήστος Δερμεντζόπουλος, ο Πρόεδρος του Δημοτικής Κοινότητας Μάνης Δημήτριος Γκιντίδης και πολυπληθές εκκλησίασμα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων