05/11/2023 05/11/2023 Σε κλίμα πνευματικής και εθνικής ανάτασης πραγματοποιήθηκε η πανήγυρις του Ιερού Ναού Αγίων Νικάνδρου και Ιωαννικίου Αριδαίας μαζί με τα 111α Ελευθέρια της πόλεως από τον Τουρκικό ζυγό. Κατά την διάρκεια του εορτασμού τέθηκε σε προσκύνηση η Τιμία Κάρα του Αγίου Γρηγορίου Νεοκαισαρείας εκ της Ιεράς Μονής Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω, ενώ στις εορταστικές...
05 Νοεμβρίου, 2023 - 12:24
Τελευταία ενημέρωση: 05/11/2023 - 12:26

Αρχιερατική συγχοροστασία και συλλείτουργο στα 111α Ελευθέρια της Αριδαίας

Διαδώστε:
Αρχιερατική συγχοροστασία και συλλείτουργο στα 111α Ελευθέρια της Αριδαίας

Σε κλίμα πνευματικής και εθνικής ανάτασης πραγματοποιήθηκε η πανήγυρις του Ιερού Ναού Αγίων Νικάνδρου και Ιωαννικίου Αριδαίας μαζί με τα 111α Ελευθέρια της πόλεως από τον Τουρκικό ζυγό.

Κατά την διάρκεια του εορτασμού τέθηκε σε προσκύνηση η Τιμία Κάρα του Αγίου Γρηγορίου Νεοκαισαρείας εκ της Ιεράς Μονής Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω, ενώ στις εορταστικές ακολουθίες μετείχαν οι Μητροπολίτες Κεφαλληνίας κ. Δημήτριος και Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ.

Την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου, παραμονή της εορτής, στις 17.30 πραγματοποιήθηκε η υποδοχή της Τιμίας Κάρας του Αγίου Γρηγορίου και εν συνεχεία τελέσθηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κεφαλληνίας και συγχοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Εδέσσης.

Κήρυξε ο χοροστατών ιεράρχης αναφερόμενος στους εορταζομένους Αγίους. Ερμήνευσε την λέξη «άγιος», η οποία συνδέεται με την αγιότητα του Θεού και αποτελεί προορισμό όλων των ανθρώπων. Αγωνιζόμενοι, τόνισε, με πίστη, άσκηση και αρετή μορφώνουμε τον Χριστό μέσα μας, αγιάζουμε τον εαυτό μας και γινόμαστε μάρτυρες Χριστού. Δηλαδή μαρτυρούμε με την ζωή μας στον Χριστό. Όταν θυσιάζουμε και την ζωή μας για τον Χριστό, γινόμαστε μάρτυρες αίματος. Το μαρτύριο της συνειδήσεως μέσω της τηρήσεως του θελήματος του Χριστού είναι ιδιαίτερα κοπιώδες, επειδή είναι καθημερινό, καλούμεθα όμως όλοι να το μετέλθουμε δίνοντας μαρτυρία Χριστού με τα έργα μας.

Τέλος, ευχήθηκε με τις πρεσβείες του Αγ. Γερασίμου Κεφαλληνίας, του Αγ. Διονυσίου του εν Ολύμπω και των τιμωμένων Αγίων να αγαπήσουμε τον Χριστό και να αναδειχθούμε άξιοι μάρτυρές του.

Κατά την διάρκεια του Εσπερινού ο Διάκονος Θεόφιλος Γαργαλάς χειροθετήθηκε Αρχιδιάκονος της Ι. Μητροπόλεως Εδέσσης. Κατά το πέρας του Εσπερινού πραγματοποιήθηκε πάνδημη Λιτανεία στις οδούς της πόλεως.

Όρθρος και Αρχιερατικό Συλλείτουργο

Την ημέρα της εορτής, Σάββατο 4 Νοεμβρίου, στον πανηγυρίζοντα ιερό ναό τελέσθηκε Όρθρος και Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Κεφαλληνίας και συλλειτουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτη Εδέσσης.

Ακολούθησε Δοξολογία για τα Ελευθέρια της πόλεως, κατά το πέρας της οποίας εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Χρήστος Μπάτσης αναφερόμενος στα ιστορικά γεγονότα και τους αγώνες που οδήγησαν στην απελευθέρωση της περιοχής και υπογραμμίζοντας την Ελληνική συνείδηση των κατοίκων της, παρά τις αντίρροπες προσπάθειες των κομιτατζήδων να τους χειραγωγήσουν.

Μετά την Δοξολογία έγινε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο της πόλεως καθώς και η καθιερωμένη Παρέλαση.

Στις εορταστικές ακολουθίες και την Δοξολογία μετείχαν πολλοί κληρικοί της Ι. Μητροπόλεως και άλλων περιοχών καθώς και πλήθος πιστών. Παρέστησαν επίσης ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Διονύσιος Σταμενίτης, οι βουλευτές Πέλλας κ. Β. Βασιλειάδης, κ. Γ. Καρασμάνης και κ. Θ. Τζάκρη, ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Ν. Παρούτογλου, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Ι. Τζαμτζής και άλλοι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, του Στρατού, των Σωμάτων Ασφαλείας, της εκπαίδευσης, των φορέων και των συλλόγων.

Οι ιερές ακολουθίες μεταδόθηκαν ζωντανά από το Διαδικτυακό Ραδιόφωνο «Εκ Βαθέων» και καταγράφηκαν από τον σταθμό 4Ε προκειμένου να μεταδοθούν τηλεοπτικά.

Περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ (Στέφανος Μίντζας)

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων