13/09/2022 13/09/2022 Το απόγευμα της Κυριακής 11 Σεπτεμβρίου, προ της Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού και ημέρα εορτής του Αγίου Εθνοιερομάρτυρος Χρυσοστόμου Μητροπολίτου Σμύρνης-του από Δράμας, Ζιχνών και Φιλίππων και τοποτηρητού Νευροκοπίου- και πάντων των συν αυτώ αναιρεθέντων κατά την Μικρασιατική Καταστροφή, στον Ενοριακό Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Αλιστράτης και παλαιό Μητροπολιτικό Ναό της ενιαίας κατά...
13 Σεπτεμβρίου, 2022 - 14:20
Τελευταία ενημέρωση: 13/09/2022 - 14:22

Ι.Μ. Ζιχνών: Εσπερίδα για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή

Διαδώστε:
Ι.Μ. Ζιχνών: Εσπερίδα για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή

Το απόγευμα της Κυριακής 11 Σεπτεμβρίου, προ της Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού και ημέρα εορτής του Αγίου Εθνοιερομάρτυρος Χρυσοστόμου Μητροπολίτου Σμύρνης-του από Δράμας, Ζιχνών και Φιλίππων και τοποτηρητού Νευροκοπίου- και πάντων των συν αυτώ αναιρεθέντων κατά την Μικρασιατική Καταστροφή, στον Ενοριακό Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Αλιστράτης και παλαιό Μητροπολιτικό Ναό της ενιαίας κατά τα έτη 1663-1924 Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας, Ζιχνών και Φιλίππων, έλαβε χώρα η καταληκτήρια – τρίτη – εσπερίδα του κύκλου εκδηλώσεων-ομιλιών της Ιεράς Μητροπόλεως Ζιχνών και Νευροκοπίου, με γενικό τίτλο «Αναγινώσκοντας την Ιστορίαν μετά των Εθνοιερομαρτύρων. 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή».

Η εσπερίδα ξεκίνησε προσευχητικά, με την υποδοχή του Σταυρού Ευλογίας που χρησιμοποιούσε και ο Άγιος Εθνοιερομάρτυς Χρυσόστομος. Κατόπιν πραγματοποιήθηκαν τρεις ομιλίες, με θέματα που αφορούσαν στην ιστορία της Ιεράς Μητροπόλεως, στους προσφυγικούς πληθυσμούς αυτής και στους αγίους Εθνοιερομάρτυρες Χρυσόστομο και Ευθύμιο, από προσκεκλημένους επιστήμονες, με την ακόλουθη σειρά:

  • Αθανάσιος Γ. Ιγνάτης: Από τη μαρτυρική γη της Μικράς Ασίας στα αγιασμένα χώματα της Μακεδονίας: Η Περίπτωση του από Μυρίνης, Ανέων και Περγάμου Μητροπολίτη Ζιχνών Αλεξάνδρου Δηλανά (1924-1943). Πτυχές της εθνικής και θρησκευτικής του δράσης ˙
  • Ιωάννης Μπάκας: Δημογραφικές και Εκκλησιαστικές μεταβολές στην περιοχή Ζιχνών μετά την άφιξη των προσφύγων˙
  • Κωνσταντίνος Χολέβας: Ο Άγιος Χρυσόστομος της Μακεδονίας και της Σμύρνης.

Κάθε μία εκ των ομιλιών υπήρξε αρτιότατη επιστημονικά, με εποπτικό υλικό, συνδέοντας τα ιερά και τα ιστορικά πρόσωπα της Ιεράς Μητροπόλεως με το ακροατήριο, τους πνευματικούς των συγγενείς και απογόνους τους. Έκαστος των ομιλητών, προσέγγισε με αρτιότητα και πλήθος τεκμηρίων το θέμα του, διατήρησε όλων το ενδιαφέρον αμείωτο, συγκίνησε, ωφέλησε και δίδαξε όλους μας ως ακροατές περί των Αγίων μας, περί της ιστορίας μας, περί των μακαρίων μητροπολιτών και προσφύγων των πατέρων μητέρων και αδελφών.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιερόθεος, πριν την λήξη της εκδηλώσεως, εξέφρασε εγκάρδιες ευχαριστίες εκ μέρους όλης της Μητροπόλεως στους κυρίους Κων/νο Χολέβα, Πολιτικό Επιστήμονα, Επιστημονικό Συνεργάτη της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Ιωάννη Μπάκα, Αναπληρωτή Καθηγητή Εκκλησιαστικής Ιστορίας του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Αθ. Γ. Ιγνάτη, Θεολόγο-Ιστορικό Ερευνητή, Υπ. Δρ. της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. για την επιστημονική, διδακτική, συγκινητική, παιδευτική και διαφωτιστική συμβολή της κάθε μιας ομιλίας.

Συνάμα, ευχήθηκε η γνώση του βίου και η τιμή των Αγίων Εθνοιερομαρτύρων, Χρυσοστόμου Μητροπολίτου Δράμας, Ζιχνών και Φιλίππων και εξάρχου Νευροκοπίου από το 1902 εως και το 1910 και μετέπειτα Σμύρνης και Ευθυμίου, Επισκόπου Ζήλων-Μπάφρας, να ανθίσει ως σπόρος στις καρδιές όλων, μαζί με το σεβασμό προς τους μακαρίους πρόσφυγες πατέρες και μητέρες από τις εστίες της Θράκης, του Πόντου και της Μικράς Ασίας.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με πλήρη πλησμονή χαράς Χριστού, ο Σεβασμιώτατος επισφράγισε την έκφραση ευχών και ευχαριστιών με την ανάγνωση της ευχής του μακαριστού Μητροπολίτου Πατρών Νικοδήμου, του από Ζιχνών και Νευροκοπίου, «επί τη ανακυρήξει της αγιότητος του Ιεράρχου Σμύρνης Χρυσοστόμου και των συν αυτώ τελειωθέντων [1992]», επικαλούμενος τις πρεσβείες των αγίων προς σωτηρίαν όλων.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων