10/07/2022 10/07/2022 Με εκκλησιαστική λαμπρότητα τελέστηκε την Κυριακή 10 Ιουλίου η εορτή του Αγίου ένδοξου νέου Οσιομάρτυρος Νεοφύτου του Αμοργίνου, ο οποίος μαρτύρησε στους Λειψούς των Δωδεκανήσων το έτος 1558 . Επίκεντρο της πανδήμου πανηγύρεως ήταν ο Μητροπολιτικός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αμοργού. Στον πανηγυρικό εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θήρας Αμοργού και Νήσων κ. Αμφιλόχιος, ο...
10 Ιουλίου, 2022 - 16:51
Τελευταία ενημέρωση: 10/07/2022 - 18:07

Η Αμοργός τίμησε τον Άγιο Νεόφυτο τον Αμοργίνο

Διαδώστε:
Η Αμοργός τίμησε τον Άγιο Νεόφυτο τον Αμοργίνο

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα τελέστηκε την Κυριακή 10 Ιουλίου η εορτή του Αγίου ένδοξου νέου Οσιομάρτυρος Νεοφύτου του Αμοργίνου, ο οποίος μαρτύρησε στους Λειψούς των Δωδεκανήσων το έτος 1558 . Επίκεντρο της πανδήμου πανηγύρεως ήταν ο Μητροπολιτικός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αμοργού.

Στον πανηγυρικό εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θήρας Αμοργού και Νήσων κ. Αμφιλόχιος, ο οποίος και εκήρυξε το Θείο Λόγο.

Την κυριώνυμο ημέρα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θήρας κ. Αμφιλόχιος χοροστάτησε του όρθρου και τέλεσε τη θεία Λειτουργία συλλειτουργούντος του πολιού γέροντος Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου πρώην Θήρας κ. Επιφανίου καθώς και πολλών Αμοργίνων ιερέων.

Στην ακολουθία έψαλλαν ψάλτες της νήσου υπό την διεύθυνση του π. Αντωνίου Δεσποτίδη.

Κατά την διάρκεια του κοινωνικού ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στον βίο του Αγίου Νεοφύτου, στο θαυμαστό μαρτύριο του αλλά και στο μεγάλο πνευματικό πλούτο, τον οποίο αποτελεί το πλήθος των νεομαρτύρων κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας, οι οποίοι με το τίμιο αίμα τους πότισαν το νοητό φυτό της Πίστεως αλλά και του Έθνους διατηρώντας το ζωντανό σε δύσκολες και αντίξοες εθνικές, πολιτικές και πνευματικές συνθήκες.

Προ του διευχών ο Σεβασμιώτατος χειροθέτησε σε αναγνώστη τον ευλαβη νέο κ. Μιχαήλ Καραΐσκο μαθητή της γ Λυκείου.

Στην ακολουθία παρέστησαν ο βουλευτής Κυκλάδων κ. Φίλιππος Φόρτωμας, ο Δήμαρχος Αμοργού κ. Ελευθέριος Καραΐσκος, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, η πρόεδρος του Συνδέσμου Αμοργίνων κ. Άννα Πάσχου Γιαννακού και εκπρόσωποι φορέων.

Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε εθιμοτυπική επίσκεψη στο δημαρχείο της Αμοργού.

Πηγή ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ FACEBOOK: Ιερά Μητρόπολη Θήρας, Αμοργού & Νήσων

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων