21/05/2020 21/05/2020 Δείτε ένα φωτογραφικό αφιέρωμα στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Καρδίτσης, ο οποίος βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της πόλης στο άλλοτε Βαρούσι. Ο Μεγαλοπρεπής Ναός, που είναι εγγεγραμμένος σταυροειδής με τρούλο, αντικατέστησε πασσαλόπηκτο κτίσμα της ύστερης Τουρκοκρατίας. Η ανέγερσή του ξεκίνησε το 1887 και ολοκληρώθηκε το 1911 μετά από πολλές περιπέτειες. Οι εικόνες...
21 Μαΐου, 2020 - 12:31
Τελευταία ενημέρωση: 21/05/2020 - 11:10

Αφιέρωμα στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Καρδίτσης

Διαδώστε:
Αφιέρωμα στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Καρδίτσης

Δείτε ένα φωτογραφικό αφιέρωμα στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Καρδίτσης, ο οποίος βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της πόλης στο άλλοτε Βαρούσι. Ο Μεγαλοπρεπής Ναός, που είναι εγγεγραμμένος σταυροειδής με τρούλο, αντικατέστησε πασσαλόπηκτο κτίσμα της ύστερης Τουρκοκρατίας. Η ανέγερσή του ξεκίνησε το 1887 και ολοκληρώθηκε το 1911 μετά από πολλές περιπέτειες.

Οι εικόνες του μαρμάρινου τέμπλου φιλοτεχνήθηκαν από τους Ν. Δόντα, Ι. Πούλακα και Ιω. Μαυρόπουλο. Ο τρούλος αγιογραφήθηκε από τον Ν. Δόντα στο μεσοπόλεμο, επί μητροπολίτη Ιεζεκιήλ. Την ίδια εποχή διακοσμήθηκαν οι εσωτερικές επιφάνειες από τον Ν. Ιωάννου και ο ναός απέκτησε πολυτελή προσκυνητάρια, καμπάνες και ρολόι – το πρώτο δημόσιο της πόλης – από το εξωτερικό, και τέσσερα παρεκκλήσια.

Οι οκτώ μεγάλες συνθέσεις στις κεραίες του σταυρού και το ψηφιδωτό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο υπέρθυρο είναι έργα του Δ. Γιολδάση (1947-1950).

 

Δείτε τον πανηγυρικό εσπερινό που τελέστηκε χτες, Τετάρτη 20 Μαΐου 2020:

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων