26/10/2023 26/10/2023 Στον συνεορτασμό του Αγίου Δημητρίου, Πολιούχου της Θεσσαλονίκης, και των 111 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης από τον τουρκικό  ζυγό παρέστη σήμερα η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, σε μία ιδιαίτερη συγκυριακά χρονιά για την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης η οποία αναμένει τον προσφάτως εκλεγέντα από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας, νέο Ποιμενάρχη της,...
26 Οκτωβρίου, 2023 - 12:00
Τελευταία ενημέρωση: 26/10/2023 - 13:10

Νεαπόλεως Βαρνάβας: “Ο πόλεμος θα παραμένει η μεγαλύτερη ανθρώπινη αποτυχία” – Δοξολογία στον Άγιο Δημήτριο Θεσσαλονίκης (ΦΩΤΟ)

Διαδώστε:
Νεαπόλεως Βαρνάβας: “Ο πόλεμος θα παραμένει η μεγαλύτερη ανθρώπινη αποτυχία” – Δοξολογία στον Άγιο Δημήτριο Θεσσαλονίκης (ΦΩΤΟ)

Στον συνεορτασμό του Αγίου Δημητρίου, Πολιούχου της Θεσσαλονίκης, και των 111 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης από τον τουρκικό  ζυγό παρέστη σήμερα η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, σε μία ιδιαίτερη συγκυριακά χρονιά για την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης η οποία αναμένει τον προσφάτως εκλεγέντα από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας, νέο Ποιμενάρχη της, κ. Φιλόθεο. 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – Φωτογραφίες: Ραφαήλ Γεωργιάδης/ ope.gr

Επιμέλεια: Νικόλαος Ζαΐμης 

Στην πανηγυρική Δοξολογία για την Απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης η οποία τελέστηκε στον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό του Αγίου Δημητρίου χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας. Συγχοροστάτησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες: Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος, Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος και Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτων.

Την Ελληνική Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νίκος Δένδιας. Παρέστησαν μεταξύ άλλων, ο Γραμματέας της Κ.Ο. της ΝΔ, Σταύρος Καλαφάτης, ως εκπρόσωπος της Βουλής, ο Πρόεδρος της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ., Σωκράτης Φάμελλος, ο Πρόεδρος το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, ο Πρόεδρος των ΣΠΑΡΤΙΑΤΩΝ, Βασίλης Στίγκας, ο Πρόεδρος του Κόμματος “ΝΙΚΗ”, Δημήτρης Νατσιός, ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας- Θράκης), Ευστάθιος Κωνσταντινίδης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, και άλλοι αξιωματούχοι και εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και εκπρόσωποι Σωματείων και Φορέων της πόλης.

Ο νέος Ποιμενάρχης, φέρελπι εκκλησιαστική φωνή της εποχής μας

Στην τιμητική παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας. Ο Σεβασμιώτατος με εντολή του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, Τοποτηρητή της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, έχει την αρμοδιότητα της εποπτείας της λειτουργίας των διοικητικών δομών της Μητροπόλεως.

“Κοσμείτε με την παρουσία σας δια του υψηλού θεσμού που διακονείτε την πόλη μας την οποία γνωρίζουμε ότι την αγαπάτε”, είπε.

Ο Μητροπολίτης κ. Βαρνάβας μίλησε ακόμη για την εκλογή του νέου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Φιλοθέου ο οποίος μετά τη νενομισμένη διαβεβαίωση την οποία θα δώσει ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας θα ενθονιστεί, συν Θεώ, στις 25 Νοεμβρίου στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Του Θεού Σοφίας. Ο Μητροπολίτης της Δυτικής Θεσσαλονίκης χαρακτήρισε το νέο Ποιμενάρχη κ. Φιλόθεο ως ένα νέο Επίσκοπο “μια φέρελπι εκκλησιαστική φωνή της εποχής μας”.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον Άγιο Δημήτριο, τον Πολιούχο της Θεσσαλονίκης, τον φίλο των ανθρώπων και του Θεού ο οποίος μας δείχνει τον δύσκολο δρόμο τον οποίο ακολούθησε καθιστώντας τον στη συνείδηση όλων των Ορθοδόξων ως αληθινό πρότυπο, ως έναν πρωτοπόρο αγωνιστή της εποχής του.

Ο πόλεμος παραμένει ανθρώπινη αποτυχία

Ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος κ. Τιμόθεο καθώς στη Θεσσαλονίκη για την πανήγυρη βρίσκεται η Ιερά Εικόνα της Παναγίας Κορωνιωτίσσης, από τα αδούλωτα Άγραφα, την οποία προσκυνούν από την ημέρα που έφτασε στην πόλη χιλιάδες πιστοί.

Από τον Προσκυνηματικό Ναό του Αγίου Δημητρίου, ενώπιον των χαριτόβρυτων λειψάνων του Αγίου και της Εικόνας της Παναγίας ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως υπενθύμισε σε όλους αναφορικά με τα όσα συμβαίνουν στον κόσμο ότι “ο πόλεμος θα παραμένει η μεγαλύτερη ανθρώπινη αποτυχία”, αναφερόμενος στις συγκλονιστικές εικόνες που βλέπουμε από τους πολέμους στην εποχή μας την οποία χαρακτήρισε ως έναν αιώνα που νοσεί.

Τέλος, μίλησε για την ημέρα της απελευθέρωσης της πόλης και κατέληξε αναφωνώντας: “Ζήτω η Ελλάς! Ζήτω το Έθνος!” ενώ όλοι μαζί έψαλλαν τον Εθνικό Ύμνο.

“Ένα σπουδαίο ορόσημο στην ιστορία του έθνους μας”

Αμέσως μετά την αποχώρησή της από το ναό η Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

“Ανήμερα της γιορτής του πολιούχου της Αγίου Δημητρίου γιορτάζουμε και την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τον τουρκικό ζυγό, ένα σπουδαίο ορόσημο στην ιστορία του έθνους μας. Η 26η Οκτωβρίου είναι ημέρα τιμής και μνήμης όλων εκείνων που, με πίστη στις διαχρονικές αξίες του ελληνισμού, πολέμησαν και θυσιάστηκαν για την ελευθερία της Μακεδονίας. Το παράδειγμά τους μας εμπνέει πάντα και μας καθοδηγεί.Χρόνια πολλά!”

Δείτε επίσης: 

Η Θεσσαλονίκη τιμά τον Πολιούχο της Άγιο Δημήτριο και τα 111 χρόνια ελευθερίας της (ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ)

Η έπαρση της σημαίας στον Λευκό Πύργο (ΦΩΤΟ)

Θεσσαλονίκη 1912: Ο Άγιος Δημήτριος γυρίζει τον τροχό της ιστορίας για την πύλη των Βαλκανίων

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων