19/05/2023 19/05/2023 Ο Δήμος Θεσσαλονίκης τιμά την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, ανάβοντας τη «Φλόγα της Μνήμης». Φωτορεπορτάζ: Ραφαήλ Γεωργιάδης – ope.gr Σήμερα, Παρασκευή 19 Μαΐου, στις 11.00 το πρωί, στην πλατεία Αγίας Σοφίας πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση μνήμης του Δήμου Θεσσαλονίκης στον χώρο του Μνημείου της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Η παραπάνω εκδηλωση εντάσσεται στο...
19 Μαΐου, 2023 - 12:15
Τελευταία ενημέρωση: 19/05/2023 - 12:19

Θεσσαλονίκη: Ανάβει η φλόγα της μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού

Διαδώστε:
Θεσσαλονίκη: Ανάβει η φλόγα της μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης τιμά την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, ανάβοντας τη «Φλόγα της Μνήμης».

Φωτορεπορτάζ: Ραφαήλ Γεωργιάδης – ope.gr

Σήμερα, Παρασκευή 19 Μαΐου, στις 11.00 το πρωί, στην πλατεία Αγίας Σοφίας πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση μνήμης του Δήμου Θεσσαλονίκης στον χώρο του Μνημείου της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Η παραπάνω εκδηλωση εντάσσεται στο πλαίσιο σχετικής επετειακής δράσης του «Δικτύου Πόλεων με κοινότητες απογόνων Ελλήνων της καθ’ ημάς Ανατολής» της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.

Το Δίκτυο περιλαμβάνει 56 δήμους και στόχος είναι η συμπερίληψη και των σχολείων, ώστε να καθιερωθεί «Ένας Μαραθώνιος Μνήμης».

Στην εκδήλωση το παρών έδωσαν ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας, η Εκπροσωπος της Περιφέρειας, Αντιπεριφερειάρχης κα Βούλα Πατουλίδου, ο εκπρόσωπος του Παναγιωτάτου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου, Αρχιμ. Ειρηναίος Βογιατζής, εκπρόσωποι φορέων, συλλόγων και των σωμάτων ασφαλείας.

 

Είναι μία ημέρα η οποία μας υπενθυμίζει γιατί ο αγώνας για τα δίκαια αιτήματα του Ποντιακού Ελληνισμού θα πρέπει να συνεχιστεί ως μία δυναμική και διαχρονική απάντηση στη συστηματική παραχάραξη, έως απόκρυψη θα λέγαμε, της ιστορίας από τους Τούρκους. Η σημερινή θλιβερή επέτειος επιτάσσει να τιμάται η μνήμη όσων έχασαν τη ζωή τους στη γη του Πόντου, είτε υπερασπιζόμενοι τα εδάφη τους είτε πλη­ρώνοντας το τίμημα για την ελληνική καταγωγή τους, και να τιμάται επίσης και η αξιοπρέπεια όσων επέζησαν.

Η Βουλή των Ελλήνων, στις 24 Φεβρουαρίου 1994, αναγνώρισε επίσημα τη γενοκτονία των Ποντίων από το τουρκικό κράτος και ψήφισε ομόφωνα τον ορισμό της 19ης Μαΐου ως Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου με τον νόμο 2193/1994.

Δυστυχώς, μέχρι σήμερα δεν έτυχε η αναγνώριση της Γενοκτονίας των 353.000 θυμάτων από σύσσωμη τη διεθνή κοινότητα με τα θύματα να περιμένουν την δικαίωση και από αυτή την πλευρά.

Διαβάστε επίσης:

Ημέρα Εθνικής Μνήμης η 19η Μαΐου – Διαχρονικό αίτημα η διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων