13/04/2023 14/04/2023 «Σήμερον κρεμάται επί ξύλου, ο εν ύδασι την γην κρεμάσας. Στέφανον εξ ακανθών περιτίθεται, ο των Αγγέλων Βασιλεύς. Ψευδή πορφύραν περιβάλλεται, ο περιβάλλων τον ουρανόν εν νεφέλαις. Ράπισμα κατεδέξατο, ο εν Ιορδάνη ελευθερώσας τον Αδάμ. Ήλοις προσηλώθη, ο Νυμφίος της Εκκλησίας. Λόγχη εκεντήθη, ο Υιός της Παρθένου. Προσκυνούμέν σου τα Πάθη Χριστέ. Δείξον ημίν, και...
13 Απριλίου, 2023 - 22:00
Τελευταία ενημέρωση: 14/04/2023 - 0:41

To οpe.gr στη Θεσσαλονίκη: Ακολουθία των Αχράντων Παθών στην Αγία Σοφία (ΦΩΤΟ)

Διαδώστε:
To οpe.gr στη Θεσσαλονίκη: Ακολουθία των Αχράντων Παθών στην Αγία Σοφία (ΦΩΤΟ)

«Σήμερον κρεμάται επί ξύλου, ο εν ύδασι την γην κρεμάσας. Στέφανον εξ ακανθών περιτίθεται, ο των Αγγέλων Βασιλεύς. Ψευδή πορφύραν περιβάλλεται, ο περιβάλλων τον ουρανόν εν νεφέλαις. Ράπισμα κατεδέξατο, ο εν Ιορδάνη ελευθερώσας τον Αδάμ. Ήλοις προσηλώθη, ο Νυμφίος της Εκκλησίας. Λόγχη εκεντήθη, ο Υιός της Παρθένου. Προσκυνούμέν σου τα Πάθη Χριστέ. Δείξον ημίν, και την ένδοξόν σου Ανάστασιν.»

  • Θεσσαλονίκη – Φωτορεπορτάζ: Ραφαήλ Γεωργιάδης / ope.gr

Μέσα σε ένα ιδιαίτερο κλίμα κατάνυξης αλλά και συγκίνησης, συμμετείχε στην Ακολουθία των Αχράντων Παθών και της Σταυρώσεως του Κυρίου ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος στον Ιερό Καθεδρικό και Προσκυνηματικό Ναό της Του Θεού Σοφίας Θεσσαλονίκης.

Πιστοί κάθε ηλικίας με λουλούδια και αναμμένα κεριά στα χέρια προσήλθαν να προσκυνήσουν τον Εσταυρωμένο Κύριο που οδηγήθηκε στο εκούσιο πάθος για τη σωτηρία των ανθρώπων.

Φανερά συγκινημένοι έψαλαν και προσεύχονταν εναποθέτωντας στον Σταυρό του Κυρίου τις σκέψεις τους και τους λογισμούς τους.

Η ανάγνωση των δώδεκα Ευαγγελίων από τους Ιερείς, Αρχιμ. Ειρηναίο Βογιατζή προιστάμενο του ναού, αρχιμ. Δημήτριο Χάνδακα, Πρωτ. Παλαιολόγο Μάνο, Πρωτ. Νικόλαο Ζουγκανάρου και τον ιεροδ. Αλέξανδρο Νικολόγιου και η απόδοση των ύμνων από τους χορούς των Ιεροψαλτών περιέγραψαν τον Μυστικό Δείπνο, την προσευχή του Κυρίου μας στο Όρος των Ελαιών, την προδοσία του Ιούδα, τη δίκη Του Χριστού από τους αρχιερείς και τον Πόντιο Πιλάτο, έως την ανάβασή Του στον Γολγοθά και τη Σταύρωσή Του.

Στον Ιερό Ναό μεταξύ των πιστών παρευρέθηκε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ.Κωνσταντίνος Ζέρβας.

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων