30/04/2023 30/04/2023 Τον πολιούχο της πόλης των Θηβών Άγιο Ιωάννη τον Καλοκτένη, Μητροπολίτη Θηβών και Έξαρχο πάσης Βοιωτίας τον νέο Ελεήμονα, εόρτασε χθες η Βοιωτική Εκκλησία. Το εσπέρας της 28ης Απριλίου στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννη του Καλοκτένη τελέστηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κεφαλληνίας κ. Δημητρίου συγχοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Αργολίδος κ. Νεκταρίου...
30 Απριλίου, 2023 - 13:53
Τελευταία ενημέρωση: 30/04/2023 - 13:52

Εορτή Αγίου Ιωάννη του Καλοκτένη του Νέου Ελεήμονος, Πολιούχου Θηβών

Διαδώστε:
Εορτή Αγίου Ιωάννη του Καλοκτένη του Νέου Ελεήμονος, Πολιούχου Θηβών

Τον πολιούχο της πόλης των Θηβών Άγιο Ιωάννη τον Καλοκτένη, Μητροπολίτη Θηβών και Έξαρχο πάσης Βοιωτίας τον νέο Ελεήμονα, εόρτασε χθες η Βοιωτική Εκκλησία.

Το εσπέρας της 28ης Απριλίου στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννη του Καλοκτένη τελέστηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κεφαλληνίας κ. Δημητρίου συγχοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Αργολίδος κ. Νεκταρίου και Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος κ. Γεωργίου, με την συμμετοχή κληρικών της επαρχίας μας και άλλων Μητροπόλεων, των αρχών του τόπου και πλήθους πιστών, οι οποίοι ευλαβούνται και τιμούν τον Άγιο.

Το θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κεφαλληνίας κ. Δημήτρος, ο οποίος ανέφερε ότι το καθημερινό μας αίτημα θα πρέπει να είναι “Άγιοι γίνεσθε”, όπως ο τιμώμενος Άγιος Ιωάννης ο Καλοκτένης κι όλοι οι Άγιοι της Εκκλησίας μας, τους οποίους πρέπει να προσεγγίζουμε και να είναι οι οδηγοί μας. Τόνισε ότι θα πρέπει στη ζωή μας να ακολουθούμε το θέλημα του Θεού και να έχουμε ως παράδειγμα και πυξίδα τους Αγίους και υπενθύμισε σε όλους ότι σύμφωνα με τον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο μνήμη Αγίου σημαίνει μίμηση Αγίου. Τέλος, ευχήθηκε ο Άγιος Ιωάννης ο Καλοκτένης να ευλογεί και να αγιάζει όλους.

Το πρωΐ της 29ης Απριλίου τελέσθηκε Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κεφαλληνίας κ. Δημητρίου, συνιερουργούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Αργολίδος κ. Νεκταρίου και του Σεβασμιωτάτου κ. Γεωργίου, παρουσία των πολιτικών, στρατιωτικών και λοιπών αρχών του τόπου και σύσσωμου του Θηβαϊκού λαού.

Το θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αργολίδος κ. Νεκτάριος, ο οποίος αναφέρθηκε στην Ανάσταση του Χριστού· στο κενό Μνημείο, τις Μυροφόρες γυναίκες και τους Αποστόλους, που όλοι τους υπήρξαν μάρτυρες της Αναστάσεως του Χριστού. Αναφέρθηκε στη δυσπιστία των Αποστόλων, όπως του Θωμά και τόνισε ότι και εμείς σήμερα είμαστε δύσπιστοι, αλλά θα πρέπει να έχουμε πίστη στον Χριστό και εμπιστοσύνη στην Εκκλησία και τους Αγίους της, ένας εκ των οποίων είναι και ο Άγιος Ιωάννης ο Καλοκτένης.

Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό είχε τεθεί προς προσκύνηση το Τίμιο Ξύλο από την Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Σαγματά.

Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε η λιτάνευση της εικόνας του Αγίου Ιωάννη του Καλοκτένη και του Τιμίου Ξύλου στους δρόμους της πόλης των Θηβών, με την συνοδεία τιμητικού αγήματος του Κέντρου Εκπαιδεύσεως Πυροβολικού Θηβών και υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Θηβαίων.

O Σεβασμιώτατος κ. Γεώργιος και στον Εσπερινό και στη Θεία Λειτουργία ευχαρίστησε εγκάρδια τους προσκεκλημένους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες, στους οποίους ευχήθηκε μακρά αρχιερατεία, δύναμη και ενίσχυση στο έργο τους.

Επίσης, εξέφρασε την χαρά του που με σύμπνοια και ενότητα σύσσωμη η πόλη των Θηβών, κλήρος και λαός, τιμά τον προστάτη της Άγιο Ιωάννη και ευχήθηκε σε όλους χρόνια πολλά, υγεία και δύναμη δια πρεσβειών του Αγίου Ιωάννη του Καλοκτένη.

Στις ακολουθίες έψαλε χορός ιεροψαλτών υπό τον Πρωτοψάλτη του Μητροπολιτικού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Θηβών κ. Αντώνιο Τσαρουχά.

Εσπερινός

 

Θεία Λειτουργία

 

Λιτάνευση της εικόνας του Αγίου Ιωάννη του Καλοκτένη και του Τιμίου Ξύλου

   

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων